LIVE Război în Ucraina, ziua 1143: Veste proastă pentru Kiev de la Berlin / Întâlnire între Putin și emisarul lui Trump / Summit la sediul NATO din Bruxelles pentru apărarea Ucrainei

Aliații europeni au anunțat „o creștere” a sprijinului militar pentru Ucraina, printre care și guvernul britanic care va oferi un ajutor 580 de milioane de dolari. Și Norvegia va contribui cu fonduri suplimentare, a declarat vineri Ministerul Apărării de la Londra. Marea Britanie și Germania au găzduit vineri o întâlnire la sediul NATO din Bruxelles, iar noile ajutoare vizează, pe de o parte, consolidarea poziției ucrainene înaintea unui eventual acord de pace cu Rusia. Tot astăzi, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu emisarul special american Steve Witkoff, la Sankt Petersburg, iar discuțiile au durat mai bine de patru ore.
Evoluțiile de vineri, ziua 1143 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:
Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și emisarul special american Steve Witkoff s-au încheiat vineri seară, după mai bine de patru ore, a relatat presa rusă, potrivit Reuters.
Agenția de presă Interfax susține că Witkoff, emisarul președintelui Trump pentru Orientul Mijlociu și un oficial tot mai implicat în dialogul cu Rusia, a părăsit locația discuțiilor după încheierea întrevederii, librăria prezidențială din Sankt Petersburg.
Președintele Ucrainei le-a solicitat aliaților occidentali încă 10 sisteme Patriot.
„Știți că Ucraina duce lipsă de sisteme de apărare antiaeriană. Știți că sistemele Patriot pot proteja eficient împotriva amenințărilor balistice. Vă cer să vă concentrați, înainte de toate, pe apărarea aeriană a Ucrainei. Avem cu adevărat nevoie de ea. Zece sisteme Patriot – lumea liberă le are”, a declarat Zelenski, citat de AFP.
Autoritățile ruse l-au declarat „agent străin” pe Andrei Kozîrev, primul ministru de externe post-sovietic al Rusiei, potrivit Reuters. În replică, Kozîrev, un critic acerb al președintelui Vladimir Putin, a spus că măsura reflectă „stupiditatea regimului”.
„Mă bucur să mă alătur acelor oameni nobili care au fost la rândul lor desemnați agenți străini”, a declarat fostul oficial rus.
„Cel puțin câteva sute de cetățeni chinezi” luptă pentru forțele ruse în Ucraina, a susținut Volodimir Zelenski, vineri, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni cu șefii armatelor din state aliate.
„În prezent, avem informații că cel puțin câteva sute de cetățeni chinezi luptă ca parte a forțelor de ocupație ale Rusiei (…). Asta înseamnă că Rusia încearcă în mod clar să prelungească războiul – chiar și folosind vieți chineze”, a declarat președintele Ucrainei, citat de AFP.
Președintele Statelor Unite a transmis un mesaj Rusiei, vineri, în ziua în care emisarul său, Steve Witkoff, are o a treia întâlnire cu Vladimir Putin.
„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a declarat Donald Trump, vineri, într-o postare pe platforma Truth Social.
Germania nu poate furniza Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană Patriot deoarece și Berlinul așteaptă livrarea acestor baterii, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, potrivit Reuters.
Ucraina a subliniat în repetate rânduri că are nevoie de sisteme de apărare aeriană precum Patriot pentru a se proteja de atacurilor cu rachete rusești.
Presa de stat rusă scrie că emisarul special american Steve Witkoff s-a întâlnit vineri, la Sankt Petersburg, cu trimisul lui Vladimir Putin pentru cooperare internaţională, Kirill Dmitriev, potrivit News.ro.
TASS relatează că întâlnirea a avut loc la Grand Europe Hotel din Sankt Petersburg, iar după convorbiri cei doi părăsit hotelul cu o coloană oficială.
Săptămâna trecută, Dmitriev a fost în SUA, fiind oficialul rus cu rangul cel mai înalt care a venit la Washington şi a purtat convorbiri oficiale de la invazia rusă în Ucraina.
Vinerea trecută, Kremlinul declara că preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump nu au planuri să discute direct după vizita la Washington a trimisului lui Putin pentru investiţii, Kirill Dmitriev, în condiţiile în care negocierile mai ample privind încetarea focului în Ucraina par să fie blocate.
Vizita lui Witkkoff în Rusia – deja a treia de la învestirea lui Trump – vine după ce o nouă rundă de discuţii a avut loc joi la Istanbul între diplomaţii ruşi şi americani, axate pe problema restabilirii relaţiilor diplomatice normale.
Atraşi în Rusia de perspectiva unui loc de muncă, mai mulţi tineri din Bangladesh susţin că au fost recrutaţi pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP, preluată de News.ro. Moartea recentă a unuia dintre ei pe front a provocat o mare îngrijorare în rândul familiilor lor, care au apelat la ajutorul guvernului.
Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Ucraina că a atacat de cinci ori infrastructura energetică rusă în ultimele 24 de ore, în ciuda moratoriului acordat de SUA, informează Reuters.
Ministerul a declarat că ucrainenii au lovit instalațiile electrice din regiunile ruse Kursk și Briansk, precum și ținte energetice din părțile controlate de ruși din regiunile ucrainene Lugansk și Zaporojie, pe care Moscova le-a anexat, cu toate că nu le controlează în totalitate.
Ucraina a făcut acuzații similare împotriva Rusiei de când a fost aprobat moratoriul susținut de SUA.
Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a călătorit în Rusia și urmează să se întâlnească vineri cu președintele Vladimir Putin, potrivit unei surse familiarizate cu călătoria citată de Axios și cu datele FlightRadar, scrie Reuters.
Președintele american Donald Trump a declarat că nu exclude retragerea trupelor americane care sunt staţionate în Europa, apreciind că totul depinde de cum vor decurge negocierile pe care le va avea cu Uniunea Europeană în ceea ce privește taxele vamale.
Forțele aeriene ucrainene au declarat vineri că Rusia a lansat 39 de drone și o rachetă balistică în atacurile din ultima zi, conform Reuters.
Forțele aeriene spun că au doborât 24 de drone, iar alte 13 nu și-au atins ținta, probabil din cauza bruiajului, potrivit unui comunicat transmis pe Telegram.
Armata Kievului nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele două drone rămase sau cu racheta.
Miniștrii apărării din așa-numitul Grup de contact pentru Ucraina, condus în trecut de SUA, se întâlnesc vineri la Bruxelles, unde ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov este așteptat să furnizeze informații actualizate de pe front, relatează dpa și Agerpres.
Se așteaptă de asemenea ca Umerov să precizeze care sunt echipamentele de care au cea mai urgentă nevoie forțele de apărare ale țării sale.
Mai devreme în cursul zilei de vineri, Ministerul Apărării din Regatul Unit a anunțat o creștere cu 450 de milioane de lire sterline a ajutorului militar pentru Ucraina, în condițiile în care Regatul Unit și Germania înlocuiesc SUA ca gazde a unei reuniuni de 50 de țări.
Pachetul de sprijin militar va fi livrat de furnizori britanici și ucraineni pentru a ajuta forțele armate ucrainene în timp ce acestea fac eforturi să se apere împotriva forțelor ruse, a relatat agenția britanică PA.
Pachetul include 350 de milioane de lire din partea Regatului Unit, restul fiind furnizat de Norvegia prin intermediul Fondului internațional pentru Ucraina, administrat de Londra.
Surse militare au avertizat recent că Ucraina s-ar putea confrunta cu dificultăți militare semnificative până la sfârșitul verii dacă partenerii săi nu se angajează să furnizeze ajutor militar suplimentar.
Întâlnirea de la sediul NATO din Bruxelles va fi coprezidată de ministrul apărării german Boris Pistorius și de omologul său britanic John Healey. Cei doi miniștri îi țin locul fostului secretar american al apărării Lloyd Austin, care a inițiat și a condus așa-numit Grup Ramstein, format din circa 50 de țări, până la schimbarea administrației de la Washington.
Noua administrație americană a președintelui Donald Trump a decis să nu păstreze aceste rol. În schimb, aceasta își propune să determine Kievul și Moscova să ajungă la un acord de încetare a focului cât de curând posibil. Alte țări se tem că un astfel de acord s-ar putea realiza pe socoteala Ucrainei, notează dpa.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina, rechemată de la post. În ce moment intervine această mutare
- O înregistrare video arată bărbați identificați ca soldați ruși în timp ce îi iau prizonieri de război pe 4 ucraineni. Apoi începe execuția
- Atac cu rachete al rușilor asupra orașului Dnipro. Cel puțin un mort și 8 răniți
- „Elemente grave de iritare”. Americanii și rușii au stat 6 ore la negocierile cu ușile închise de la Istanbul
- Care sunt statele UE cu cei mai mulți refugiați ucraineni
- Parchetul din Rusia a cerut aproape 6 ani de închisoare împotriva a patru jurnaliști acuzați de colaborare cu organizația „extremistă” a fostului opozant Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Rusia în 2024
- Spion rus condamnat în Lituania. GRU primea informații detaliate despre apărarea țării baltice
- Moscova recrutează în mod „sistematic” luptători din China pentru războiul ei, acuză Zelenski
- Rusia amenință Japonia cu măsuri dure „care vor provoca daune semnificative”. Care este motivul iritării Moscovei
- „Nimeni nu va dicta Ucrainei”. Kievul a transmis americanilor o nouă „linie roșie” în negocierile pentru încetarea războiului
- Rusia a revendicat capturarea unui sat din regiunea de frontieră Sumî, un avans rar în această zonă din nord-estul Ucrainei din care trupele sale au fost nevoite să se retragă în primăvara anului 2022
- O rafinărie de petrol operată de gigantul petrolier rus Rosneft în Komsomolsk-pe-Amur din Orientul Îndepărtat a luat foc
- Acordul de liberalizare a transportului de marfă care permite mărfurilor ucrainene să intre în UE fără permis de transport a fost prelungit până la sfârșitul anului
- Prima reacție a Kremlinului după ce Zelenski a spus că Rusia „trage” China în războiul din Ucraina
- Schimb de prizonieri Rusia – SUA: O fostă balerină contra unui traficant de cipuri
- Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina pe tema acordului privind mineralele vor începe vineri la Washington, a anunțat vicepremierul ucrainean Olha Stefanișina
- Câți chinezi luptă alături de Rusia, potrivit serviciilor secrete ucrainene. Zelenski: Avem liste cu nume și datele din pașapoarte