Război la tribunal între producatorii germani de vaccinuri anti-Covid. Pe cetățeni îi așteaptă sute de milioane de doze comandate pe bani publici, deși imense cantități de vaccin au expirat
Compania farmaceutică germană, CureVac, a intentat proces producătorului de vaccin anti-Covid, BioNTech. CureVac solicită despăgubiri pentru încălcarea brevetului de invenție, de către BioNTech, căruia vaccinul împotriva coronavirusului i-a adus un profit de miliarde de euro.
Compania de biotehnologie, CureVac, din Tübingen, consideră că brevetele sale sunt încălcate de vaccinul anti-Covid al concurentului BioNTech, care s-a vândut de miliarde de ori. În consecință, CureVac a intentat un proces împotriva BioNTech și a două filiale ale acesteia din Mainz, la Tribunalul Regional Düsseldorf, după cum a anunțat marți compania.
Despăgubiri, nu blocaj
CureVac cere „despăgubiri echitabile” pentru încălcarea unei serii de drepturi de proprietate intelectuală, utilizate la fabricarea și vânzarea vaccinului Covid-19, Comirnaty, de către BioNTech și partenerul său american, Pfizer.
„Mulți ani de cercetare au contribuit la succesul vaccinurilor ARNm și le-au făcut posibile”, a spus CEO-ul Franz-Werner Haas. El nu a precizat ce sumă are în vedere CureVac. Acest lucru trebuie clarificat la proces. După numeroase discuții, părțile nu au căzut de acord cu privire la această problemă.
Compania din Tübingen spune că nu solicită o interdicție și nu intenționează să ia măsuri legale care ar putea împiedica producerea, vânzarea sau distribuția vaccinului BioNTech, Comirnaty. Aceasta a abordat BioNTech și are „cel mai mare respect” pentru dezvoltarea rapidă a vaccinului, a spus Haas.
CureVac a intentat în mod deliberat procesul abia acum, „pentru că, firește, alte lucruri au avut prioritate în apogeul crizei Corona. Dar acum a sosit momentul potrivit pentru o clarificare legală a acestei întrebări”. Discuțiile anterioare cu BioNTech, despre cele patru brevete pe care CureVac le consideră încălcate, nu au ajuns la un consens.
Și Moderna e în vizor
Haas nu a vrut să spună dacă firma CureVac plănuiește și un proces împotriva grupului american de biotehnologie, Moderna, dar nu a exclus acest lucru. Aceasta face parte din strategia de brevetare a companiei, despre care nu poate comenta.
Vaccinul Moderna se bazează, de asemenea, pe ARN mesager (ARNm), care are scopul de a transmite informații celulelor umane, pentru a lupta împotriva agenților patogeni. Producătorul american Moderna lucrează la un vaccin despre care se spune că este la fel de eficient împotriva Omicronului și a altor variante. Compania americană dezvoltă un așa-numit „Pan-vaccin ” – la fel ca și compania germană CureVac și partenerul britanic al acesteia, GlaxoSmithKline (GSK).
După un început promițător la jumătatea anului 2021, CureVac nu a reușit să introducă pe piață un vaccin anti-Covid, iar acum vrea să fie „pionier în dezvoltarea unui nou vaccin de a doua generație”, împreună cu partenerul său britanic. Un studiu clinic al noului vaccin a fost început la sfârșitul lunii martie.
BioNTech nu a vrut să comenteze inițial, dar a anunțat că urmează o declarație. Nici guvernul federal, care deține aproximativ 16% din CureVac, nu a vrut să comenteze disputa privind brevetele.
Acesta este unul dintre primele cazuri cunoscute, în care o companie merge în instanță, după cursa contra cronometru pentru dezvoltarea unui vaccin Corona.
Uriașele profituri
BioNTech continuă să beneficieze de cererea puternică pentru vaccinul său anti-Covid. Numai în primele trei luni ale anului, producătorul din Mainz a realizat un profit de 3,7 miliarde de euro, adică de trei ori mai mult decât acum un an. La acea vreme, excedentul era de 1,1 miliarde de euro.Rămâne de văzut când compania va ieși pe piață cu vaccinul împotriva variantei Omicron.
Creșterea vânzărilor a fost la fel de substanțială. Veniturile s-au triplat – de la două miliarde de euro, la 6,4 miliarde de euro. CFO-ul Jens Holstein a justificat creșterea vânzărilor și a profiturilor, prin „efectul Omicron”.
„În urma unui volum crescut de comenzi primite la sfârșitul anului 2021, datorită variantei emergente Omikron, am intrat în 2022 cu vânzări și rezultate puternice”, a spus Holstein.
Partenerul BioNTech, Pfizer, și-a confirmat recent estimarea de vânzări în valoare de 32 de miliarde de dolari, pentru vaccin. BioNTech și grupul american au semnat contracte de furnizare pentru aproximativ 2,4 miliarde de doze de vaccin, pentru 2022. Aproximativ 2,6 miliarde de doze au fost livrate în 2021.
A doua generație de vaccinuri
Potrivit Tagesschau.de, „experții prevăd un număr mare de noi variante de coronavirus, care ar putea apărea în lunile următoare. Medicii au avertizat recent, la Congresul German de Medicină Internă, că există deja numeroase subvariante de Omicron”.
Cinci vaccinuri au fost deja aprobate în UE, iar în întreaga lume, un număr de 36. Cele mai multe dintre ele, însă, doar în câteva țări. Acestea includ vaccinuri din Cuba, Iran, Kazahstan și China. Alte cereri de aprobare sunt în curs, sau cel puțin au fost anunțate.
Și, desigur, cercetările continuă, conform OMS, cu privire la 349 de proiecte de dezvoltare pentru vaccinuri Corona.
Toate vaccinurile care sunt aprobate în prezent se bazează pe tulpina originală de virus descoperită în Wuhan. Totuși, acest lucru nu este suficient, așa cum a arătat Omikron. Deși vaccinurile continuă să protejeze împotriva cursurilor severe, cu aproximativ 50 de modificări genetice în comparație cu virusul original, Omicron a fost capabil să se răspândească rapid – în ciuda vaccinărilor.
Prin urmare, se consideră că ar trebui să existe acum vaccinuri noi, care sunt denumite vaccinuri de a doua generație.
Contracte cu guvernul federal
În viitorul apropiat se va ști dacă toate aceste cercetări vor avea ca rezultat vaccinuri concrete. Însă blocajele de livrare nu ar trebui să mai existe, consideră guvernul german. De aceea, a încheiat contracte de precauție cu cinci companii sau consorții, pentru a furniza vaccinuri Corona pentru perioada de până în anul 2029.
Acestea îi vor costa pe cetățeni 2,86 miliarde de euro, fiind finanțate cu bani de la buget.
Partenerii contractuali sunt BioNTech, Celonic, IDT Biologika și consorții de licitație de la companiile Wacker/Corden Pharma și CureVac/GSK.
Mai exact, guvernul federal plătește o „taxă de așteptare” anuală, astfel încât companiile să aibă o anumită capacitate de producție disponibilă și, dacă este necesar, să producă 80 de milioane de doze de vaccin pe an, prompt, per companie. Nu este deocamdată clar cine va primi comanda efectivă.
Vaccinuri la tomberon
Potrivit Ministerului Sănătății, în 4 aprilie Germania avea 77 de milioane de doze de vaccin anti-Covid în stoc. Pentru perioada 2021 – 2023 au fost și sunt comenzi pentru un total de 677 de milioane de doze.
Potrivit tabloului de vaccinare întocmit de Ministerul Federal al Sănătății, recent au fost administrate doar câteva zeci de mii de doze pe zi. În decembrie anul trecut au fost uneori, zilnic, peste un milion de vaccinări.
Până la sfârșitul lunii iunie, aproximativ trei milioane de doze de vaccin Corona riscau să expire și să fie distruse, în Germania. Cifra a fost dată de un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Berlin, citat de pagina online a televiziunii germane, ARD.
În prezent, există mai mult vaccin disponibil decât este utilizat și care să poată fi donat. Inițiativa internațională de vaccinare Covax, de exemplu, în prezent nu mai acceptă donații. „Prin urmare, există riscul ca vaccinul să fie aruncat”, a spus purtătorul de cuvânt.