Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 128: Rușii au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor, acuză armata ucraineană / Aurescu: Nu există ape ale statelor aliate mai ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti / Conflict major între Rusia și Bulgaria

HotNews.ro
Un crater uriaș provocat de un atac cu rachete rusești în centrul orașului Bakhmut din regiunea Donețk, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Un crater uriaș provocat de un atac cu rachete rusești în centrul orașului Bakhmut din regiunea Donețk, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

O salvă de rachete rusești a ucis vineri dimineață cel puțin 17 oameni și a rănit alți câteva zeci în portul Odesa, a declarat un oficial regional, loviturile având loc la o zi după ce Ucraina a alungat forțele rusești din avanpostul lor strategic din Marea Neagră, Insula Șerpilor.

Cele mai importante informații de joi, ziua 128 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:35Materialul LIVE privind invazia s-a mutat sâmbătă dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

Sinteza principalelor știri ale zilei:

01:05 SUA trimit în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și muniție pentru HIMARS

​Pentagonul a anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari, constând în rachete, obuze și elemente de apărare antiaeriană.

23:15 Separatiștii susținuți de Rusia în Donețk acuză alți 2 cetățeni britanici că sunt „mercenari”

Anchetatorii pro-ruși din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) au declarat vineri că au acuzat alți doi cetățeni britanici că sunt „mercenari”, potrivit agenției de știri Donețk, potrivit CNN.

„O anchetă este acum în curs de desfășurare împotriva mercenarilor britanici Dylan Healy și Andrew Hill. Ei sunt acuzați în temeiul acelorași articole ca și cei trei mercenari condamnați anterior. O investigație este în curs de desfășurare și au fost aduse acuzații”, a raportat Agenția de știri din Donețk, citând un oficial anonim din RPD.

22:55 Rusia folosește „teroarea împotriva orașelor, localităților și oamenilor noștri” după atacul mortal cu rachete de la Odesa, afirmă Zelenski.

„Nu este o lovitură singulară și nici un accident, așa cum spun în fiecare zi mass-media rusească. Acesta este un atac cu rachete rusești cu țintă precisă, o teroare rusească împotriva orașelor noastre, a localităților, a oamenilor noștri – adulți și copii”, a declarat președintele.

22:50 Planul de reconstrucţie al Ucrainei, care va fi discutat luni şi marţi în Elveţia, ar trebui să includă un capitol de mediu în vederea restabilirii ecosistemelor devastate de război, a estimat vineri comisarul european Virginijus Sinkevicius, care a vorbit despre un „ecocid” în cursul unei recente vizite în această ţară în război.

21:40Armata ucraineană acuză rușii că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor

„În jurul orei 18:00, forțele armate ruse au efectuat, în două rânduri, un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Șerpilor”, a scris pe Telegram generalul Valeri Zalujnîi, șeful statului major al armatei ucrainene, acuzând Moscova că „nu-și respectă propriile declarații”.

În urmă cu o zi, armata rusă anunța că s-a retras de pe acest teritoriu simbolic „în semn de bunăvoință”, după ce și-a „îndeplinit obiectivele fixate”.

„Singurul lucru în care duşmanul e coerent este „precizia” sa constantă de lovire”, a mai spus comandantul şef al forţelor armate ucrainene în postare.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

21:20AFP despre gazele din Marea Neagră: România se bazează pe ele pentru a face față urgenței energetice

Invizibil, dar prețios: gazul din Marea Neagră își croiește drum printr-un labirint de conducte nou-nouțe, alimentând speranțele României de a se lipsi de aprovizionarea cu gaze rusești, scrie AFP.

20:55 Aurescu a deschis lucrările reuniunii „Black Sea Security Summit„, organizată de Comisia Helsinki

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a deschis, vineri, alături de senatorul american Roger Wicker, membru al Congresului SUA, reuniunea „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa / Comisia Helsinki, la Constanţa. Aurescu a moderat a doua sesiune a reuniunii, care a vizat relevanţa Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, potrivit News.ro.

20:46Numărul persoanelor ucise în atacul rus cu rachete asupra unei clădiri rezidenţiale din Odesa a crescut la cel puţin 21, potrivit autorităţilor locale, relatează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei militare a Odesei, Serghei Bratciuk, a declarat unei televiziuni ucrainene că 21 de oameni au fost confirmaţi ca fiind ucişi. Un băiat de 12 ani se află printre morţi, a adăugat el.

„Un război în Europa este posibil”

20:30 Ministrul ucrainean de externe cere sisteme moderne de apărare antirachetă după atacul din regiunea Odesa

„Statul terorist Rusia își continuă războiul împotriva civililor cu lovituri de rachete peste noapte în regiunea Odesa, ucigând zeci de persoane, inclusiv copii. Îndemn partenerii să doteze Ucraina cu sisteme moderne de apărare antirachetă cât mai curând posibil. Ajutați-ne să salvăm vieți și să punem capăt acestui război”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, citat de CNN.

20:00 Albania, în discuţii cu NATO pentru construcţia unei baze navale la Marea Adriatică

Albania este în discuţii cu NATO privind construcţia unei baze navale la Porto Romano, un port în construcţie pe coasta sa la Marea Adriatică, a declarat vineri prim-ministrul Edi Rama.

19:45 Războiul în Europa, dincolo de Ucraina, este „desigur” o posibilitate, declară ministrul finlandez de externe la CNN

„Bineînțeles că este o posibilitate. Și de aceea este atât de important să sprijinim Ucraina în acest moment”, a declarat Haavist.

19:20Ucraina se distanţează de declaraţiile ambasadorului său la Berlin în legătură cu fostul lider naţionalist Stepan Bandera

19:12Papa Francisc afirmă că ONU este neputincioasă să pună capăt războiului din Ucraina, pentru că organizația nu are, constituțional, „acest tip de putere”, conform BBC.

Papa a spus, într-un interviu pentru agenția națională de presă argentiniană Telam, că, deși ONU a putut ajuta la prevenirea războaielor, nu are „nicio putere să-și afirme autoritatea” asupra războiului din Ucraina și a altor conflicte din întreaga lume.

El a cerut „curaj și creativitate” din partea instituțiilor internaționale, spunând că acestea sunt necesare pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor foarte grave.

18:55Norvegia anunță o donație de aproape un miliard de euro pentru Ucraina

Norvegia a anunțat vineri o donație de aproape un miliard de euro pentru Ucraina pe o perioadă de doi ani, în timpul unei vizite în această țară a premierului său Jonas Gahr Støre. Această donație majoră de 10 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 970 de milioane de euro), care se adaugă la ajutoarele anterioare anunțate de Oslo, va fi utilizată pentru „ajutor umanitar, reconstrucția țării, armament și sprijin pentru funcționarea autorităților ucrainene”, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat, citat de AFP.

18:11Procurorii ruși au anunțat acuzațiile împotriva vedetei baschetului feminin american Brittney Griner, arestată în Rusia / Ce spune soția acesteia

17:45Vladimir Putin a declarat vineri că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin

Sinteza principalelor știri ale zilei:

17:25Zaharova și rețeta borșului ucrainean: Moscova denunță „naționalismul” ucrainean

„Dacă ar trebui să explic lumii ce este naționalismul contemporan de la Kiev, aș menționa acest fapt: humusul și pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naționale ale mai multor țări. Dar, după cum înțeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuți ca produs național ucrainean?”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Profesorii ucraineni din teritoriile ocupate, obligați de Moscova să adopte programa şcolară rusească

17:18Moscova îi obligă pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să adopte programa şcolară rusească

17:11 Finlanda şi Turcia nu au discutat despre extrădarea anumitor persoane sau grupuri, în timpul negocierilor de la summitul NATO de la Madrid din această săptămână, a declarat vineri ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, citat de Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spunea joi că Finlanda şi Suedia trebuie să-şi respecte promisiunile referitoare la extrădări făcute în timpul negocierilor, pentru că în caz contrar protocolul lor de aderare la NATO nu va fi trimis pentru ratificare în parlamentul turc. Turcia s-a opus iniţial aderării lor la NATO din cauza unui presupus sprijin pentru militanţi kurzi şi alte persoane pe care le consideră teroriste, precum şi a unui embargo privind vânzarea armelor şi a unor cereri de extrădare refuzate pentru kurzi care se află în cele două ţări.

„Am convenit să avem un text semnat şi toate lucrurile cu care am fost de acord se află în text. Nu am discutat la Madrid despre indivizi anume sau despre liste”, a spus Haavisto, vineri, într-o conferință de presă.

16:35UE vrea să interzică aurul rusesc prin noul pachet de sancţiuni contra Moscovei

16:20 Școlile din Kiev vor fi redeschise odată cu începerea noului an școlar, în 1 septembrie, conform autorităților locale, scrie The Guardian, citând AFP.

Școlile din capitala Ucrainei sunt acum în vacanță de vară, după ce copiii au făcut cursuri online, odată cu invadarea țării de către Rusia, în 24 februarie.

Șefa departamentului de educație și știință din Kiev, Olena Fidanyan, spune că cea mai importantă sarcină pentru noul an școlar „este siguranța elevilor și a profesorilor”.

Zonele adiacente școlilor vor fi verificate pentru explozivi, iar adăposturile antiaeriene din școli vor fi reaprovizionate cu apă, medicamente și cu alte produse necesare, a spus ea. De asemenea, toate școlile vor organiza „formarea necesară cu profesorii și copiii privind acțiunile în timpul unei alerte de raid aerian”.

Numărul morților în atacurile din Odesa a urcat la 20

15:38 Germania a condamnat vineri loviturile cu rachete din apropierea orașului portuar Odesa, afirmând că atacurile asupra civililor reprezintă crime de război.

„Președintele rus (Vladimir) Putin și cei responsabili vor trebui să fie trași la răspundere”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german în cadrul unei conferință de presă.

15:32 După retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor, Ucraina speră că numărul atacurilor asupra teritoriului din jurul Odesei va scădea, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, Andrii Demcenko, citat de CNN.

„Situația cu Insula Șerpilor rămâne tensionată, deoarece inamicul ar fi putut să mineze căile către insulă. Acum, situația este monitorizată și sper că polițiștii de frontieră ucraineni se vor întoarce pe această bucată de pământ ucrainean cât mai curând posibil”, a spus oficialul ucrainean.

15:18 Numărul morților în urma atacurilor lansate de Rusia vineri dimineață în Odesa a ajuns la 20, au anunțat serviciile ucrainene de urgență, conform CNN.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise într-o clădire rezidențială, iar alte patru – inclusiv un copil – au murit în urma unui atac lansat asupra unui centru de recreere.

De asemenea, alte 38 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare.

15:08 Armata ucraineană a făcut publice imagini cu obuzierele autopropulsate AHS Krab primite de la polonezi:

„Nu există ape care să aparţină statelor aliate şi care să fie ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti de la Marea Neagră”

15:04 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că în faţa agresiunii ruse coordonarea transatlantică a fost una „impecabilă” şi „trebuie să continue să fie astfel”.

  • „Dacă preşedintele Putin a sperat să ne divizeze, a eşuat. Dimpotrivă, am demonstrat contrariul: există un impuls şi un angajament reînnoit pentru a consolida rezilienţa strategică a Europei, cu sprijinul Statelor Unite.
  • Consiliul European a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate şi a recunoscut perspectivele europene ale Georgiei. Finlanda şi Suedia au început procesul de aderare la NATO şi noi trebuie să vedem că deciziile de a consolida postura de apărare şi descurajare sunt foarte relevante pentru noi toţi”, a spus Aurescu.

Ministrul a reamintit că România este statul membru NATO şi UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina și este conştientă de „ameninţările cu care se confruntă spaţiul euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului ilegal declanşat de Rusia” împotriva Ucrainei:

  • „Nu există ape care să aparţină statelor aliate şi care să fie ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti de la Marea Neagră, aici în Constanţa. De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de apărare pentru comunitatea euro-atlantică, precum şi prima linie de susţinere pentru partenerii noştri din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.
  • România a avertizat în mod constant în legătură cu ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, în Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeei. (…) Comunitatea euro-atlantică a ajuns la concluzia că, sub conducerea preşedintelui Putin, Rusia nu este partenerul de încredere, constructiv sau, cel puţin, predictibil pe care îl dorim”.

14:55Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a declarat vineri că va cere Moscovei să își închidă ambasada din această țară balcanică, după ce apelul său către Sofia de a reveni asupra deciziei de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus a fost ignorat, transmite Reuters.

Ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că închiderea ambasadei ruse va duce inevitabil la închiderea și a ambasadei Bulgariei la Moscova.

14:21Cultura borșului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizația ONU, în condițiile în care războiul din Ucraina amenință „viabilitatea” tradiției din jurul acestei ciorbe din sfeclă roșie.

Conflict diplomatic major între Rusia și Bulgaria

14:05Bulgaria rămâne fermă în față Rusiei. „Nu permitem diplomaților străini să ne dea ultimatumuri”

13:29Kremlinul a venit cu o nouă afirmație halucinantă prin care neagă că ar fi lovit în noaptea de joi spre vineri un bloc de locuințe din Odesa.

13:27De vineri, cetățenii ruși vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina, deoarece Kievul a eliminat un regim fără vize vechi de un deceniu, care a facilitat călătoriile transfrontaliere pentru cetățenii ambelor țări, scrie CNN.

Decizia de a pune capăt regimului fără vize a fost anunțată miercuri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma unei petiții din partea unui cetățean ucrainean.

Zelenski a declarat că, pe fondul invaziei, a susținut introducerea unor controale mai stricte pentru intrarea cetățenilor ruși în Ucraina.

13:22Oficialii americani spun că cele trei tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină expansiune împotriva autorităților separatiste care ocupă părți din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Deși până acum au fost doar câteva incidente izolate în orașul Herson, oficialii americani spun că rezistența ar putea să ia amploare, lucru care ar fi o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile recent capturate în Ucraina.

13:02 Vladimir Putin a afirmat vineri că presiunea politică din partea Occidentului împinge Rusia să accelereze integrarea cu Belarusul vecin.

Declarație vine după ce, săptămâna trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a spus că cele două țări trebuie să ia măsuri comune urgente pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și pregătirea de luptă a trupelor.

12:40Forţele ruse ar fi cucerit o rafinărie de petrol din oraşul ucrainean Lisichansk, a anunțat vineri ministerul rus al apărării, potrivit agenției de presă rusă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Moment emoționant: Steagul UE a fost pus în parlamentul ucrainean

12:21VIDEO Moment emoționant în Parlamentul Ucrainei. Steagul UE a fost arborat în legislativul de la Kiev

12:06 Alexei Navalnîi a povestit cum decurge o zi din viața sa în colonia penală IK-6, opozantul rus spunând că, din anumite puncte de vedere, „trăiește precum Putin sau Medvedev”.

12:00Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina anunță că numărul victimelor atacului cu rachete din regiunea Odesa a crescut la 19, transmite NEXTA. Printre morți se numără doi copii.

11:30Ministrul bulgar al apărării, Dragomir Zakov, a declarat vineri că o mină marină a fost detectată în Marea Neagră, în apropiere de Kamcia, transmite BNR, citată de Rador. Mina a fost reperată de un vas comercial, la 26 de mile marine de coasta bulgară, şi a fost dezamorsată.

11:13Doi copii se numără printre cele 18 persoane ucise în urma unui atac cu rachete la Odesa, potrivit ultimei actualizări a guvernatorului regional Maxim Marchenko, relatează The Guardian.

10:40343 de copii ucraineni au fost ucişi şi peste 635 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, potrivit unui bilanţ transmis, vineri, de Biroul Procurorului General al Ucrainei, potrivit agenției ucraineane de presă RBC.

Instituţia subliniază că raportează doar cazurile confirmate şi documentate de anchetatori şi că bilanţul nu include victime din zonele în care au loc ostilităţi şi nici din teritoriile ocupate de ruşi.

Anchetatorii ucraineni menţionează că vineri un băiat de zece ani a murit într-un atac cu rachete lansat de armata rusă în raionul Cetatea Albă (Bilhorod-Dnistrovski), din regiunea Odesa.

Putin: Spionajul industrial este o prioritate

09:56 Ucraina are acum o „perspectivă europeană foarte clară” în urma deciziei UE de a acorda țării statutul de țară candidată, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit în fața parlamentului ucrainean.

„Ucraina are acum o perspectivă europeană foarte clară. Iar Ucraina este o țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, ceva ce părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni”, a declarat von der Leyen într-un discurs prin legătură video în fața adunării.

„Este un moment pentru a sărbători această piatră de hotar istorică, o victorie a hotărârii și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani pe Maidan”, a adăugat ea.

09:35 Vladimir Putin a spus pe față că spionajul industrial este una dintre prioritățile serviciilor secrete ruse.

09:23 Ungaria își va accelera programul de dezvoltare a apărării, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat.

„Trebuie să ne creștem în mod radical capacitățile de apărare”, a declarat Orban. El a reiterat că interesul Ungariei este ca războiul din Ucraina vecină să se încheie cât mai curând posibil. (Reuters)

09:02 Artileria ucraineană a lovit un punct de grupare a foțelor sau de reparare de echipamente, distrugând un tanc și mai multe vehicule:

Rachetele rusești au ucis 17 oameni în Odesa

08:54 Un proiect de lege privind procedura de admitere a unor noi teritorii în Federația Rusă a fost depus în Duma.

Proiectul de lege propune ca o parte a unui stat străin să fie acceptată în Rusia „indiferent de localizarea granițelor acestui stat străin sau a componenetelor sale”. (NEXTA)

08:19 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre retragerea rusă de pe Insula Șerpilor.

08:05 Operatorii europeni de rețea sunt pregătiți să implementeze imediat planul pe termen lung pentru a aduce statele baltice, care depind de rețeaua rusească, în sistemul Uniunii Europene în cazul în care Moscova le va întrerupe alimentarea, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu acest subiect.

Statele baltice au un plan pe termen lung de a deveni, până în 2025, parte a rețelei europene descentralizate de rețele electrice, cunoscută sub numele de ENTSO-E.

Sursele au declarat că acest plan ar putea fi pus în aplicare imediat, dacă este necesar, în cadrul planurilor de urgență elaborate de ENTSO-E pentru o astfel de eventualitate.

07:44 Două rachete rusești trase asupra unui bloc și unei stațiuni balneare din Odesa au ucis cel puțin 17 oameni și au rănit câteva zeci, potrivit estimărilor de la această oră.

Scurt rezumat al celor mai recente evenimente privind invazia declanșată de Putin:

  • Rusia pretinde că s-a retras de pe Insula Șerpilor ca un „gest de bunăvoință”. Oleksii Hromov, un general de brigadă în cadrul armatei ucrainene, a declarat că echipamentele rusești de pe insulă au fost distruse. Nu există încă forțe ucrainene pe insulă, dar vor exista, a spus el.
  • Comandantul forțelor armate ale Kievului a declarat că obuzierele Bohdana, de fabricație ucraineană, au jucat un rol important în eliberarea insulei și a mulțumit partenerilor străini pentru sprijinul lor. Ucraina a introdus în luptă, săptămâna trecută, pentru prima dată, baterii puternice de artilerie americane HIMARS.
  • Rusia afirmă că forțele sale au distrus un centru de control militar ucrainean în apropiere de orașul Dnipro într-un atac cu rachete.
  • Moscova l-a convocat pe ambasadorul britanic pentru a exprima un protest ferm împotriva declarațiilor britanice „„jignitoare” și „false”, „în special cu privire la presupusele „amenințări rusești de a folosi arme nucleare”.
  • Secretarul britanic al apărării Ben Wallace a declarat într-un interviu radiofonic în această săptămână că președintele rus Putin are „sindromul omului mic”, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, este „ca într-o scenetă de comedie – își face declarația în fiecare săptămână amenințând că va bombarda toată lumea cu arma nucleară”.
  • Ministrul rus de externe, Lavrov, a afirmat că o nouă „cortină de fier” coboară între Rusia și Occident.
  • Grecia este dispusă să pună la dispoziție nave pentru a ajuta la exportul de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră, care au fost blocate de Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Stoltenberg.
  • O primă navă de marfă a părăsit portul ucrainean Berdyansk, ocupat de Rusia, a declarat un oficial local, după ce Rusia a afirmat că portul a fost deminat și este pregătit să reia transporturile de cereale.

07:00 Miniştrii Apărării eston şi leton au semnat o scrisoare de intenţie privind achiziţionarea în comun de sisteme de apărare aeriană cu rază medie

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro