Război în Ucraina, ziua 455: SUA va vinde NASAMS Kievului / Putin spune că Ucraina nu exista pe hartă / Rusia spune că Ucraina i-a atacat o nava de recunoaștere / Premierul rus este în vizită în China / Polonia crede că urmează o revoltă în Belarus / Val de dezertări în armata rusă
Moscova afirmă că a reușit să respingă atacul desfășurat de milițiile aliate cu Ucraina, care a dus la o serie de bătălii haotice în regiunea rusă Belgorod în ultimele zile, iar guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat marți seară că restricțiile impuse după atacul transfrontalier au fost ridicate.
07:38Noul articol LIVE privind războiul, cu evenimentele de joi, este aici
SINTEZA ZILEI
- NASAMS pentru Ucraina. Statele Unite au anunțat miercuri vânzarea sistemelor avansate de rachete sol-aer NASAMS către Ucraina, în valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru a consolida apărarea aeriană a țării în fața Rusiei, potrivit AFP.
- VIDEO „N-a existat în istoria omenirii”. Vladimir Putin, ironizat după ce a susținut că nu vede „Ucraina” pe o hartă franceză din secolul al XVII-lea
- Volodimir Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară: „Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni”
- Două grupuri ruse de luptă pro-Ucraina, care au revendicat o incursiune în ultimele două zile într-o regiune rusă de frontieră, s-au laudat miercuri cu „succesul” operațiunii lor, pe care o consideră un semn al slăbiciunii apărării ruse, potrivit AFP.
- Tiradă a lui Lavrov despre „expansiunea nesăbuită a NATO”, crearea de „ameninţări inacceptabile pentru Rusia”, „burduşirea Kievului cu arme” și riscul unei „ciocniri militare directe între puterile nucleare”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat miercuri extinderea NATO către Est cu dorinţa lui Adolf Hitler de a ocupa noi teritorii în estul Europei.
- Rusia denunţă un atac ucrainean asupra unei nave de recunoaştere rusești în apele turcești
- Un număr record de ruși, de departe cel mai mare din ultimele trei decenii, s-au mutat în Finlanda vecină în 2022, au arătat statisticile oficiale miercuri, potrivit AFP. Conform Statistics Finland, un total de 6.003 de persoane au părăsit Rusia pentru Finlanda anul trecut.
- Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing, „sprijinul ferm” al Chinei în privinţa „intereselor fundamentale”.
Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 455, LIVETEXT:
01:00Statele Unite au anunțat miercuri vânzarea sistemelor avansate de rachete sol-aer NASAMS către Ucraina, în valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru a consolida apărarea aeriană a țării în fața Rusiei, potrivit AFP.
„Ucraina are o nevoie urgentă de a-și consolida capacitățile de apărare împotriva loviturilor cu rachete și a aviației ruse”, a declarat Agenția americană pentru cooperare în materie de apărare (DSCA) într-un comunicat.
00:40Volodimir Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară: „Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că face totul pentru ca piloţii ucraineni să aibă cât mai repede aeronave noi şi puternice. ”Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată”, arată el. Zelenski a transmis și un mesaj oamenilor din Iran, despre care afirmă că „sunt împinşi tot mai adânc de partea întunecată a istoriei”, în timp ce dronele iraniene Shahed furnizate Rusiei terorizează Ucraina în fiecare noapte.
We are doing everything we can to reduce the time until new and powerful aircraft with Ukrainian pilots emerge in the Ukrainian skies. It is clear that this global step will allow us to expand our defense capabilities. Because it is only with powerful aircraft that an air defense… pic.twitter.com/Di1329sVxd
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 24, 2023
Vladimir Putin spune că Ucraina nu a existat pe hartă
23:39 VIDEO „N-a existat în istoria omenirii”. Vladimir Putin, ironizat după ce a susținut că nu vede „Ucraina” pe o hartă franceză din secolul al XVII-lea
Preşedintele rus Vladimir Putin e ironizat după ce, inspectând o hartă a Europei de Est din secolul al XVII-lea, a vrut să dovedească că Ucraina nu exista atunci, însă el nu a citit bine documentul – o nouă gafă a propagandei ruse.
22:28Norvegia va sprijini eforturile de pregătire a piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor de luptă F-16.
Anunțul a fost făcut de Bjorn Arild Gram, ministrul apărării. Cu toate acestea, el a spus că guvernul norvegian nu a decis încă dacă își va oferi propriile F-16.
21:56Șeful diplomației ucrainene cere Africii să sprijine Kievul împotriva Moscovei
Ministrul ucrainean de externe, aflat în vizită în Etiopia, sediul Uniunii Africane (UA), a cerut miercuri unor ţări africane să renunţe la „neutralitatea” pe care o manifestă în conflictul dintre ţara sa şi Rusia şi să sprijine Kievul.
„Încercăm să explicăm prietenilor noștri africani că neutralitatea nu este răspunsul”, a declarat Dmitro Kuleba reporterilor la Addis Abeba, unde și-a continuat al doilea turneu în Africa după Maroc.
21:22Două grupuri ruse de luptă pro-Ucraina, care au revendicat o incursiune în ultimele două zile într-o regiune rusă de frontieră, s-au laudat miercuri cu „succesul” operațiunii lor, pe care o consideră un semn al slăbiciunii apărării ruse, potrivit AFP.
Fondatorul uneia dintre aceste grupări, Denis Kapustin de la Corpul Voluntarilor Ruși, s-a adresat jurnaliștilor în nordul Ucrainei, aproape de granița rusească, asigurând că reușita de a pătrunde în Rusia și de a se întoarce în Ucraina poate fi considerată un succes.
20:40Tiradă a lui Lavrov despre „expansiunea nesăbuită a NATO”, crearea de „ameninţări inacceptabile pentru Rusia”, „burduşirea Kievului cu arme” și riscul unei „ciocniri militare directe între puterile nucleare”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat miercuri extinderea NATO către Est cu dorinţa lui Adolf Hitler de a ocupa noi teritorii în estul Europei.
Rusia denunţă un atac ucrainean asupra unei nave de recunoaştere rusești în apele turcești
20:01Rușii care s-au mutat în Finlanda în 2022 au atins un număr record
Un număr record de ruși, de departe cel mai mare din ultimele trei decenii, s-au mutat în Finlanda vecină în 2022, au arătat statisticile oficiale miercuri, potrivit AFP. Conform Statistics Finland, un total de 6.003 de persoane au părăsit Rusia pentru Finlanda anul trecut.
19:51Rusia denunţă un atac ucrainean asupra unei nave de recunoaştere rusești în apele turcești
Ministerul rus al Apărării a denunţat miercuri un atac ucrainean cu ambarcaţiuni fără pilot asupra navei rusești de recunoaştere „Ivan Hurs” în zona economică exclusivă a Turciei. „Toate ambarcaţiunile inamicului au fost distruse de sistemele de armament ale navei ruseşti la 140 de kilometri nord-est de Strâmtoarea Bosfor”, a transmis Moscova.
The Russian Ministry of Defense has announced that the Ivan Khurs, a Project 18280 Surveillance Ship with the Russian Black Sea’s Fleet was Attacked last night by Ukrainian Forces utilizing at least 3 Unmanned-Speedboats containing Explosives, All of the Boats are claimed to have… pic.twitter.com/2FW3Io2kmC
— OSINTdefender (@sentdefender) May 24, 2023
19:45 Cinci străini urmează să fie judecaţi în contumacie în Rusia, începând de la 31 mai, pentru că au luptat pentru Ucraina
Cinci străini – inclusiv trei britanici -, eliberaţi toţi în cadrul unui schimb de prizonieri, în septembrie 2022, urmează să fie judecaţi – în contumacie – în Rusia, începând de la 31 mai, din cauză că au luptat de partea Kievului, anunţă un tribunal militar rus din Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, care urmează să-i judece, relatează AFP.
Croatul Vjekoslav Prebeg, suedezul Matias Gustafsson şi britanicii Dylan Healy şi John Harding au fost inculpaţi cu privire la „mercenariat” şi cu privire la faptul că au urmat o formare cu scopul de a comite „acte teroriste”, anunţă un Tribunal Militar din Rostov-pe-Don (sud).
Alt britanic, Andrew Hill, a fost acuzat numai de ”mercenariat”, potrivit acestui tribunal.
Promisiunile lui Xi Jinping pentru Moscova
19:30Cehia cumpără vehicule de luptă suedeze pentru 2,7 miliarde de dolari
Guvernul ceh a semnat miercuri un contract pentru achiziționarea de vehicule de luptă șenilate de la compania suedeză BAE Systems Hagglunds pentru 2,7 miliarde de dolari, potrivit AFP
Praga va cumpăra 246 de vehicule CV90, echipate cu un tun montat pe turelă și care pot fi considerate tancuri ușoare sau transportoare blindate de trupe.
19:18Împrumut rusesc pentru partidul francez Renașterea Națională: Marine Le Pen neagă orice contra-serviciu politic pentru Putin
Marine Le Pen s-a apărat miercuri, în Adunarea Națională, de orice acuzație de subordonare intereselor rusești, asigurând că nu ar fi semnat niciodată împrumutul contractat în Rusia de partidul său dacă acesta ar fi angajat-o la acte politice nu ar fi de acord, potrivit AFP.
19:06 Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing, „sprijinul ferm” al Chinei în privinţa „intereselor fundamentale”.
„China este dispusă să-şi continue sprijinul ferm mutual cu Rusia în probleme de interes fundamental pentru fiecare”, i-a spus Xi Jinping oaspetelui său, potrivit agenţiei de presă Xinhua. Această formulare vagă este utilizată adeseori în cadrul întâlnirilor bilaterale cu reprezentanţi ruşi şi ai altor ţări, referindu-se de partea chineză la problema Taiwanului.
18:42Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a anunțat că armata ucraineană va primi un număr impresionant de tancuri Leopard 1 în viitorul apropiat.
Kievul acuză Rusia că păstrează echipament militar la centrala Zaporojie
18:28Jucătoare de tenis din Ucraina, declarații dure la adresa sportivilor ruși și belaruși
18:05Rusia va răspunde „extrem de dur” la orice viitoare incursiuni pe teritoriul său, avertizează Șoigu
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a calificat miercuri raidul transfrontalier din Belgorod (regiune rusă situată la granița cu Ucraina) drept un „act terorist” și a avertizat că Rusia va răspunde „prompt și extrem de dur” la orice alte tentative viitoare, relatează CNN.
17:49Direcţia de informaţii militare a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) acuză că Rusia continuă să folosească centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control forțelor ruse, ca bază militară şi spune că trupele Moscovei păstrează vehicule blindate lângă trei dintre reactoare.
„În ciuda apelurilor repetate ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi ale liderilor internaţionali, ocupanţii nu îşi reduc prezenţa la centrala nucleară Zaporojie. În prezent, zona reactoarelor 1, 2 şi 4 este folosită ca bază militară şi logistică”, arată GUR într-un comunicat de presă, conform agențiilor EFE și Agerpres.
Potrivit GUR, forţele ruse plasează „vehicule blindate şi camioane lângă aceste reactoare, în apropierea cărora sunt cazaţi şi pompieri. „Există informaţii potrivit cărora camioanele ar putea conţine muniţii şi explozibili”, adaugă textul serviciului de informaţii militare.
Acesta susţine, de asemenea, că muncitorilor însărcinaţi cu supravegherea centralei li se interzice accesul în aceste zone. „Cei care au încercat să efectueze ronduri de control au fost agresaţi şi torturaţi”, adaugă comunicatul, care susţine că unii dintre ei se află „în spital în stare gravă”.
17:09 „Georgia nu-şi poate permite să sancţioneze Rusia”. Ce reproșează premierul Irakli Garibaşvili comunităţii internaţionale
Ucraina va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie
16:55Kremlinul nu are interesul să pună capăt conflictului cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Rusia îşi va duce „operaţiunea militară specială” până la capăt, până când îşi va afirma interesele şi îşi va atinge obiectivele – fie prin intermediul luptelor, fie al „altor mijloace disponibile”, a declarat Dmitri Peskov miercuri, citat de agenţia de presă TASS, folosind termenul preferat de Moscova pentru a descrie războiul pe care l-a declanşat asupra ţării vecine în urmă cu 15 luni.
16:42Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cea fidelă Kievului, a anunțat miercuri că a decis să treacă la calendarul iulian îndreptat în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie într-o nouă mutare de distanțare față de Rusia.
16:30Ucraina nu va putea adera la NATO atât timp cât războiul va continua, a declarat miercuri șeful alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.
„Cred că toată lumea și-a dat seama că nu este pe ordinea de zi a deveni membru în mijlocul unui război, nu este pe ordinea de zi. Problema este ce se întâmplă când războiul se termină”, a spus Stoltenberg.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe la următorul summit NATO de la Vilnius, din iulie, el spunând că acela ar fi un moment oportun pentru o declarație politică despre perspectiva aderării Ucrainei la NATO.
Câți deţinuţi recrutaţi de Wagner au fost ucişi în Ucraina
15:44 Evgheni Prigojin a declarat că Gruparea Wagner a recrutat aproximativ 50.000 de deținuți în timpul războiului, dintre care aproximativ 20% au murit. Pe lângă aceștia, au murit alți circa 10.000 de luptători cu contract din cadrul Wagner.
La începutul acestei luni, un înalt oficial american a estimat că în Bătălia pentru Bahmut au murit 20.000 de ruși, iar alți 80.000 au fost răniți.
15:29 Departamentul de Stat al SUA a afirmat luni că Grupul Wagner încearcă să ascundă eforturile sale de a achiziționa echipamente militare pentru a le folosi în Ucraina, adăugând că Washingtonul a fost informat că forța de mercenari încearcă să realizeze aceste achiziții prin Mali.
Gruparea este dispusă să folosească documente false pentru astfel de tranzacții, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Nu am văzut până acum niciun indiciu că aceste achiziții au fost finalizate sau executate, dar monitorizăm situația îndeaproape”, a adăugat el. (Reuters)
15:06 Klaus Iohannis a discutat miercuri cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.
„Am evaluat ameninţările şi am concluzionat că împreună – România, Germania şi ceilalţi aliaţi din cadrul NATO – suntem puternici şi putem să asigurăm securitatea ţărilor noastre”, a declarat Iohannis, care i-a mulţumit preşedintelui german pentru că ţara sa susţine consolidarea Flancului Estic al NATO şi pentru participarea la structurile aliate din România. (Agerpres)
Polonia crede că urmează o revoltă în Belarus
15:02Rusia îi suspectează pe cercetătorii săi de top că au predat secretele rachetelor hipersonice Chinei, nu „Occidentului colectiv” – Anchetă Reuters
14:17 Kremlinul a afirmat miercuri că utilizarea de echipamente militare de producție occidentală de către luptătorii ruși care au efectuat raidul din Belgorod este o dovadă a implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina.
„Nu este un secret pentru noi că tot mai multe echipamente sunt livrate forțelor armate ucrainene. Nu este un secret că aceste echipamente sunt folosite împotriva propriilor noastre forțe armate. Și nu este un secret pentru noi că implicarea directă și indirectă a țărilor occidentale în acest conflict crește de la o zi la alta”, a declarat Dmitri Peskov.
13:53 Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat miercuri că orice avion de vânătoare F-16 care ar fi furnizat Ucrainei ar reprezenta o „țintă legitimă” pentru Moscova, a relatat agenția de presă RIA.
13:44 Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre ale Poloniei și viceministru al Apărării la Varșovia, afirmă că țările vecine trebuie să fie pregătite pentru o revoltă în Belarus împotriva lui Alexandr Lukașenko.
Rușii au naționalizat apartamentul lui Zelenski din Crimeea
13:11 Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a sosit miercuri într-o vizită surpriză la Kiev și s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. Cei doi ar fi discutat despre viitorul summit NATO de la Vilnius și despre perspectivele Ucrainei de a adera la Alianță.
De asemenea, au vorbit despre programul britanic pentru pregătirea de soldați ucraineni și despre livrările de echipamente militare, cu o atenție specială asupra armelor cu rază lungă de acțiune, a declarat Reznikov.
12:51Autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au naționalizat apartamentul de lux din Crimeea al familiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri şeful acestei regiuni, Serghei Aksionov.
12:49Adunarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat miercuri o moțiune prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităților sanitare. Moțiunea a fost adoptată cu 80 de voturi pentru, 9 împotrivă și 52 de abțineri. (Reuters)
12:38 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se așteaptă să investească 1,5 miliarde de euro în Ucraina în 2024, a declarat Reuters o sursă de rang înalt din cadrul băncii.
Această sumă s-ar adăuga la cele 3 miliarde de euro pe care le-a pus deoparte în 2022-2023 pentru a sprijini infrastructura Ucrainei și a furniza linii de credit în timpul războiului. Banca a repartizat 1,7 miliarde de euro din acest total anul trecut.
Noua estimare a pierderilor armatei lui Putin
12:25 Cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, a intrat miercuri pentru prima dată în portul Oslo într-un semn de forță al NATO în contextul tensiunilor dintre alianță și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
11:19Premierul rus Mihail Mișustin a declarat miercuri că legăturile cu China se află la un nivel „fără precedent” de înalt, caracterizat de respectul reciproc al intereselor celeilalte părți și de dorința de a răspunde împreună la provocări.
„Așa cum spun prietenii noștri chinezi, prin unitate se pot muta munții din loc”, i-a spus Mișustin premierului chinez Li Qiang în timpul unei întâlniri la Beijing. (Reuters)
11:12 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 400 de soldați, 3 tancuri, 4 alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 7 diferite vehicule, 5 lansatoare multiple de rachete, 7 echipamente speciale, 1 elicopter și 7 drone.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of May 24, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/8s3nr3f4GX
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 24, 2023
Val de dezertări în armata rusă
11:01 Podul Crimeei, care leagă peninsula de regiunea rusă Krasnodar, este închis miercuri timp de câteva ore din cauza unor „exerciții în curs de desfășurare”, a declarat șeful administrației ruse din Crimeea.
„Podul Crimeei este închis din cauza exercițiilor în curs de desfășurare în zonă. Traficul va fi restabilit în câteva ore”, a scris Serghei Aksyonov pe Telegram.
09:43Armata rusă a avut în 3 luni mai mulți dezertori decât în tot anul trecut. Aceștia primesc doar sentințe cu suspendare, ceea ce nu e o veste bună pentru ei
09:02 Susținerea populară din SUA pentru ajutorul acordat de Washington Ucrainei s-a mai estompat puțin, dar rămâne una mare, arată un sondaj realizat de Harris School of Public Policy de la Universitatea din Chicago și Norc.
Sondajul a relevat că jumătate din populația din SUA sprijină furnizarea continuă de arme de către Pentagon către Ucraina. Acest nivel este aproape neschimbat în ultimul an, în timp ce aproximativ un sfert dintre americani se opun susținerii acestor ajutoare militare care au ajuns acum 37 de miliarde de dolari.
Mari majorități atât în rândul democraților, cât și al republicanilor, consideră că atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost nejustificat, potrivit sondajului realizat luna trecută. (Associated Press)
Premierul rus este în vizită în China
08:23 Premierul britanic Rishi Sunak a declarat la o conferință pe teme de apărare de la Londra că aliații occidentali ai Ucrainei sunt pregătiți să sprijine țara în război „timp de ani de zile”..
El a adăugat că strategia Rusiei de „a aștepta … ca cei [din Occident] să obosească, să se plictisească … nu va funcționa”. „Acum avem un dialog cu aliații despre ce acorduri de securitate multilaterale și bilaterale pe termen mai lung putem pune în aplicare cu Ucraina”, a adăugat el. (Financial Times, The Guardian)
07:52 Premierul chinez Li Qiang a declarat miercuri că Beijingul este dispus să colaboreze cu Rusia pentru a promova cooperarea lor pragmatică în diverse domenii și pentru a o duce la un „nou nivel”.
Cooperarea pragmatică dintre China și Rusia a arătat o tendință de dezvoltare „bună”, iar amploarea investițiilor dintre cele două țări cunoaște, de asemenea, o îmbunătățire continuă, i-a spus Li premierului rus Mihail Mișustin în timpul unei întâlniri la Beijing. Mișustin este oficialul rus de cel mai înalt rang care vizitează capitala chineză după februarie 2022.
07:46 Rusia își va atinge toate obiectivele în Ucraina fie prin operațiunea sa militară specială, fie prin toate celelalte mijloace, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.
„Rusia ia în considerare doar finalizarea operațiunii sale militare speciale: asigurarea intereselor sale, atingerea obiectivelor Rusiei fie prin operațiunea militară specială, fie prin alte mijloace disponibile”, a declarat Peskov, răspunzând la întrebarea dacă Rusia va lua în considerare posibilitatea de a îngheța conflictul.
Rușii vor să schimbe numele orașului Bahmut
07:02Misterul din jurul morții viceministrului rus Piotr Kucherenko / „Cu toții am fost luați ostatici” / De ce s-a temut pentru viața sa
06:45 Concluzii după reuniunea G7 de la Hiroshima (editorial Financial Times)
01:09 VIDEO 28 de soldați ruși împreună cu ofițerii lor s-au predat ucrainenilor / Își acuză comandamentul: „Ne-au trimis la moarte sigură”
00:57Zelenski: Fiecare vizită externă şi fiecare negociere permite Ucrainei să devină mai puternică
00:40Numele orașului Bahmut ar urma să se schimbe în Artemovsk, spune Pușilin
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu mai multe vehicule blindate utilizate ca fiind capturate sau distruse de Forțele Armate ale Rusiei
- Premierul rus Mihail Mișușin a sosit în China, pentru o vizită în cadrul căreia se va întâlni cu președintele Xi Jinping și va semna o serie de acorduri privind infrastructura și comerțul.
- Antrenarea piloților ucraineni pentru a pilota avioane F-16 a început în Polonia, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Borrell a mai spus că țările UE au furnizat Ucrainei 220.000 de proiectile de artilerie și 1.300 de rachete începând din martie. Statele membre discută creșterea bugetului militar al Europei cu încă 3,5 miliarde de euro, din care 1 miliard de euro ar urma să fie alocat Ucrainei.
- Portul ucrainean Pivdennyi și-a întrerupt operațiunile deoarece Rusia nu permite intrarea navelor în el, scoțându-l de fapt din acordul care permite exporturi sigure de cereale din Marea Neagră, a declarat un oficial ucrainean.
- Forțele ucrainene controlează în continuare marginea de sud-vest a orașului Bahmut, iar luptele din oraș au scăzut în intensitate, a afirmat marți ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar. Ea a afirmat că forțele Kievului au făcut unele progrese „pe flancurile de la nord și sud de Bahmut”.
- Zelenski a vizitat trupele de pușcași marini de pe linia de apărare Vuhledar-Maryinka, în regiunea Donețk, în cadrul festivităților de celebrare a zilei naționale a pușcașilor marini ucraineni.
- Ucraina investighează presupusul rol al Belarusului în transferul forțat de copii din teritoriile ocupate de Rusia, a declarat pentru Reuters biroul procurorului general ucrainean. Anunțul a fost făcut ca răspuns la un raport al opoziției belaruse în exil care arată că 2.150 de copii ucraineni, inclusiv orfani cu vârste cuprinse între șase și 15 ani, au fost duși în așa-numitele tabere de recreere și sanatorii de pe teritoriul belarus.
- Alexandr Lukașenko a apărut în public și a respins afirmațiile potrivit cărora ar avea probleme de sănătate. Într-o înregistrare video, președintele belarus, în vârstă de 68 de ani, le-a spus unor oficiali: „Nu am de gând să mor, băieți”.
- Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținut în Rusia în martie sub acuzația de spionaj, rămâne în arest preventiv până pe 30 august la Moscova.
- Rusia nu a declanșat niciun război, ci încearcă să-l încheie printr-o operațiune militară specială pe cel declanșat împotriva ei, a declarat Vladimir Putin.
- Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat marţi că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021.
- Vladimir Putin, pe numele căruia CPI a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedintele Maia Sandu.
- Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, i-a îndemnat pe bașchiri, grupul etnic turcic care alcătuiește aproape o treime din populația Republicii Bașcortostan (Bașchiria) din Rusia, să se răvrăteasca împotriva Moscovei și a președintelui Putin.
- Premierul ungar Viktor Orban a declarat din nou marți că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei „cu cifrele” actuale.
–––––-