Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 501: Rusia a doborât două rachete în Crimeea și Rostov / Comandanții batalionului Azov se întorc pe front / Armament de ultimă generație în Vilnius pentru apărarea lui Biden la summitul NATO

HotNews.ro
Soldat ucrainean operând o dronă pe axa Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean operând o dronă pe axa Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus acasă comandanții militari care au apărat Azovstal din Turcia, stârnind furie la Moscova, care acuză încălcarea acordului eliberării. Președintele SUA Joe Biden va începe un turneu în trei țări dominat de summit-ul NATO și de decizia Washingtonului de a permite înarmarea Kievului cu muniții cu dispersie.

07:45 Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei de duminică:

  • Rusia a doborât rachete îm Crimeea și regiunea Rostov, spun oficialii. Traficul a fost suspendat temporar pe podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, după ce apărarea antiaeriană a doborât duminică o rachetă de croazieră, potrivit oficialilor numiți de ruși
  • Un oficial american al apărării spune că bombele cu dispersie furnizate Ucrainei au o rată mai scăzută de submuniții neexplodate
  • Preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele polonez Andrzej Duda au comemorat împreună, duminică, masacrele asupra polonezilor comise de către naţionaliştii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
  • Şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, care în decembrie anul trecut a fost numit la conducerea campaniei ruse din Ucraina, ar fi fost îndepărtat de la comanda războiului, potrivit unor bloggeri militari ruşi citaţi de The Moscow Times
  • Denis Prokopenko, unul dintre comandanţii batalionului Azov care au condus săptămâni întregi rezistenţa în timpul asediului de către trupele ruse a uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, şi-a anunţat intenţia de a se întoarce pe front împreună cu camarazii săi
  • Joe Biden începe turneul în Europa, cu prima oprire în Marea Britanie

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 501, LIVETEXT:

21:47 Președintele Turciei Tayyip Erdogan a susținut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, în care au discutat despre candidatura Suediei la NATO, a anunțat duminică direcția de comunicații a președinției turce, relatează Reuters.

Erdogan i-a spus lui Biden că Stockholm a făcut pași în direcția corectă pentru Ankara, făcând referire la o lege anti-terorism, dar că acești pași nu au fost folositori, deoarece susținătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au continuat să organizeze demonstrații în Suedia.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, și despre livrarea avioanelor de luptă F-16 și statutul Ucrainei în NATO.

21:32Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cere ca SUA să nu fie „blocate” în încercarea lor de a livra bombe cu dispersie armatei ucrainene, apărând în acelaşi timp opoziţia oficială a ţării sale faţă de aceste arme controversate, informează AFP, potrivit Agerpres.

19:45Forțele ucrainene „fac progrese” lângă Bahmut, a declarat comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski

19:10Ucraina va trebui să-și „reconsidere strategia” și să lucreze pentru a obține mai multe garanții de securitate dacă nu este invitată să se alăture NATO la următorul summit al blocului de la Vilnius, a declarat vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina, relatează Guardian.

Țara a cerut în mod repetat să i se acorde calitatea de membru al NATO, dar un număr de membri ai blocului – în special Statele Unite – au fost până acum reticente în a promite că i se va permite să adere.

Stefanișina a spus că rezultatul discuțiilor pe această temă la Vilnius va pune în mișcare un „număr mare de procese legate de planificarea strategică, ajutorul pentru apărare, planificarea apărării, întrebări legate de transformarea sectorului de securitate și apărare [al Ucrainei] , prioritățile în cooperare cu aliații și conținutul garanțiilor de securitate.”

Americanii minimizează riscul bombelor cu dispersie furnizate Ucrainei

17:55Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat duminică despre situația din Ucraina și despre acordul cu cereale la Marea Neagră într-un apel telefonic cu omologul său turc Hakan Fidan, a anunțat Ministerul de Externe al Rusiei, relatează Reuters.

16:51Un oficial american al apărării spune că bombele cu dispersie furnizate Ucrainei au o rată mai scăzută de submuniții neexplodate, după ce armata a testat munițiile cu fragmentație pe care administrația președintelui american Joe Biden intenționează să le trimită Kievului, relatează CNN.

15:55Traficul a fost suspendat temporar pe podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, după ce apărarea antiaeriană a doborât duminică o rachetă de croazieră, potrivit oficialilor numiți de ruși, relatează CNN.

„Traficul pe podul din Crimeea în ambele sensuri a fost oprit temporar”, a postat pe Telegram Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie.

Cu toate acestea, la scurt timp după aceea, ministrul transporturilor din Crimeea, Nikolai Lukașenko, a declarat că traficul a fost reluat.

Gherasimov ar fi fost schimbat de la conducerea „operațiunii militare” din Ucraina

15:00 Preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele polonez Andrzej Duda au comemorat împreună, duminică, masacrele asupra polonezilor comise de către naţionaliştii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un eveniment care a fost o sursă de tensiuni între cele două ţări inclusiv la începutul acestui an, relatează Reuters.

Varşovia s-a poziţionat drept unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia a invadat ţara în 2022.

Istoricii spun că zeci de mii de polonezi au murit în masacrul de la Volînia. La 11 iulie este marcată una dintre cele mai sângeroase zile a epurărilor etnice care au avut loc din 1943 până în 1945. Istoricii polonezi spun, de asemenea, că până la 12.000 de ucraineni au fost ucişi în cadrul represaliilor polonezilor.

La slujba din Luţk la care au participat Zelenski şi Duda au fost prezenţi şefii celor mai mari biserici ortodoxe şi catolice din Ucraina şi şeful Conferinţei Episcopale a Poloniei, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.

14:43Şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, care în decembrie anul trecut a fost numit la conducerea campaniei ruse din Ucraina, ar fi fost îndepărtat de la comanda războiului, potrivit unor bloggeri militari ruşi citaţi de The Moscow Times, potrivit News.ro. Deși nu există deocamdată o confirmare oficială a informațiilor, dacă acestea se dovedesc a fi adevărate, ar fi prima schimbare după rebeliunea mercenarilor grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin.

Rusia a doborât rachete îm Crimeea și regiunea Rostov, spun oficialii

14:30Apărarea aeriană a doborât o rachetă în regiunea rusă Rostov, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram, transmite Reuters.

„Nu au existat victime. Resturile au avariat parțial acoperișurile mai multor clădiri”, a scris Golubev.

Moscova acuză în mod regulat Ucraina de atacuri împotriva unor obiective din interiorul Rusiei. Kievul a negat acest lucru, spunând că duce un război defensiv pe propriul teritoriu.

13:43Denis Prokopenko, unul dintre comandanţii batalionului Azov care au condus săptămâni întregi rezistenţa în timpul asediului de către trupele ruse a uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, şi-a anunţat intenţia de a se întoarce pe front împreună cu camarazii săi, după revenirea, sâmbătă, din Turcia în Ucraina, alături de alţi patru luptători şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit EFE, citată de Agerpres.

13:13Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră în apropierea orașului Kerci, a scris duminică guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, instalat de Rusia, pe canalul său de Telegram, transmite Reuters.

Incidentul nu a provocat pagube sau victime, a adăugat el, fără a preciza de unde a fost lansată racheta.

Flota rusă din Marea Neagră are baza în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

11:55Preşedintele american Joe Biden este în drum spre Europa, fiind aşteptat duminică în Marea Britanie, unde se va întâlni cu premierul Rishi Sunak şi cu regele Charles al III-lea, înainte de a participa la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania, relatează Reuters.

Rusia vrea ca NATO să discute despre nucleara Zaporojie la summitul de la Vilnius

11:03 Mass-media rusești „au fost aproape sigur surprinse inițial” de revolta Wagner și „nu au fost pregătite”, afimră Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de duminică.

Mass-media de stat din Rusia a răspuns la revolta din 24 iunie a Grupului Wagner în trei faze, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Luată pe nepregătite, televiziunea rusă și-a menținut programul obișnuit.După ce insurecția a fost dezamorsată, posturile de stat rusești au încercat să „corecteze” afirmațiile conform cărora forțele de securitate ar fi fost pasive.

Narațiunile au promovat ideea că președintele Vladimir Putin a triumfat prin zădărnicirea insurecției, evitând în același timp vărsarea de sânge, și au căutat să unească țara în spatele președintelui.

Aproape o săptămână mai târziu, statul a început să minimalizeze semnificația liderului Wagner, Evgheni Prigojin, și a revoltei, discreditându-l.

Canalele de Telegram Wagner au amuțit în mare parte, aproape sigur din cauza intervenției statului. În schimb, Putin a avut diverse apariții publice neobișnuit de proeminente, „aproape cu siguranță cu scopul de a proiecta putere”, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

10:27Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat duminică că liderii NATO, alianță condusă de SUA, ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul care începe săptămâna viitoare la Vilnius, transmite Reuters.

10:14Pe măsură ce NATO îşi remodelează strategia de răspuns la campania Rusiei din Ucraina, accesul la noi teritorii şi la infrastructura lor, odată cu aderarea Finlandei şi Suediei, deschide căi pentru aliaţi de a supraveghea şi de a contracara Moscova şi oferă o şansă fără precedent de a trata întreaga Europă de Nord-Vest ca pe un singur bloc, au declarat pentru Reuters o serie de diplomaţi şi experţi militari şi de securitate.

09:00NATO a transformat Vilnius într-o fortăreaţă apărată cu armament avansat pentru a-i proteja pe preşedintele american Joe Biden şi pe ceilalţi lideri ai alianţei care se vor întâlni săptămâna viitoare la doar 32 km de gardul de frontieră al Lituaniei, acoperit cu sârmă ghimpată, cu aliatul Rusiei, Belarusul, relatează Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro