Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 786: Atac rusesc cu 36 de rachete și drone, 8 oameni au murit în Dnipro / Un bombardier strategic Tu-22 s-a prăbușit în Rusia, ucrainenii susțin că ei l-au doborât / Donald Tusk: „Situaţia pe front este critică” / Acord în NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei

HotNews.ro
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat camuflat pe frontul din Lyman, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat camuflat pe frontul din Lyman, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

Rusia a desfășurat în noaptea de joi spre vineri un nou val de lovituri aeriene, lansând 36 de rachete și drone, din care au fost doborâte 29, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Cea mai gravă situație pare să fie în regiunea Dnipropetrovsk, unde au fost uciși opt oameni de rachetele rusești, alte 21 de persoane au fost rănite și s-au produs daune la instalații de infrastructură, potrivit oficialilor locali. Alte elemente de infrastructură ar fi fost afectate în regiunea Krivoi Rog. Ucrainenii susțin că, pe lângă rachete și drone, azi-noapte au reușit să doboare un bombardier strategic rusesc Tu-22, însă acesta pare să se fi prăbușit la mare distanță de unde sunt forțele ucrainene, iar rușii spun că a fost vorba de o defecțiune tehnică.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 786 – LIVE pe HotNews.ro:

08:17Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

01:07Statele Unite ar trimite „imediat” transporturi de arme în Ucraina dacă fondurile solicitate pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși vor fi aprobate în Congres, le-a spus vineri jurnaliștilor purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre.

00:40 Russell Bentley, un cetățean american care s-a autodeclarat susținător al armatei ruse și care ar fi luptat împotriva Ucrainei în 2014, a fost ucis în regiunea Donețk, potrivit unui anunț făcut vineri pe Telegram de șefa postului Russia Today, Margarita Simonian, scrie The Kyiv Independent.

Bentley fusese dat dispărut din 8 aprilie, în timp ce se afla în părțile controlate de Rusia în regiunea Donețk, din estul Ucrainei. Simonian nu a oferit însă alte informații cu privire la moartea acestuia.

În vârstă de 64 de ani, Russell Bentley își declarase susținerea pentru războiul declanșat de Rusia și era descris de presa de stat rusă drept corespondent de război.

23:18 Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennyi (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

Acord în NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare aeriană Ucrainei

22:36 Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

21:42Acord în NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina.

„În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T, şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat el.

20:55 Uniunea Europeană pregăteşte a 14-a serie de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, a dezvăluit vineri agenţiei DPA un diplomat european de rang înalt.

Noul pachet vizează indivizi şi organizaţii ce susţin eforturile de ocolire a sancţiunilor existente, a arătat sursa citată. Potrivit acesteia, ar urma să fie luate în considerare și petrolierele din „flota din umbră” care transportă ţiţei rusesc în ciuda sancţiunilor care interzic astfel de operaţiuni.

Rusia nu va accepta un armistiţiu, spune Serghei Lavrov

19:46Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace, declară Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace. „Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor”, dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik.

19:08 Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot, spune Zelenski într-un mesaj către NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus vineri țărilor membre NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-le să își sporească asistența militară pentru Kiev.

18:31Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, afirmă ministrul apărării

Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al apărării, Atanas Zaprianov. El a explicat că majoritatea ţărilor care au achiziţionat avioane F-16 continuă să folosească şi MiG-29.

Tusk: Săptămânile următoare ar putea decide deznodământul războiului

17:26 Donald Tusk avertizează că situaţia pe front în Ucraina este „critică” / Polonia nu poate oferi Kievului sisteme Patriot

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina „situaţia pe front este critică” şi săptămânile următoare „ar putea să decidă deznodământul războiului” provocat de invazia rusă, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot.

16:35Polonia va construi peste 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament

Ministrul apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 de tancuri K2, pentru care Polonia a semnat un contract de achiziţie cu firma sud-coreeană Hyundai, să fie construite de o companie poloneză.

În cadrul unei conferinţe de presă la Varşovia, ministrul a adăugat că fabrica H. Cegielski – Poznan S.A. (HCP) ar putea, de asemenea, să construiască corpurile obuzierelor autopropulsate Krab şi ale vehiculelor de luptă Borsuk, ca parte a planurilor de stimulare a industriei de armament din Polonia.

15:55 Două persoane au fost reținute în Polonia sub suspiciunea că l-au atacat pe Leonid Volkov, un fost consilier din exil al regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, au anunțat vineri polițiile poloneză și lituaniană.

Volkov a suferit răni provocate de lovituri de ciocan în atacul din 12 martie în fața locuinței sale din Vilnius, capitala Lituaniei. Contraspionajul lituanian a declarat la momentul respectiv că atacul a fost opera serviciilor speciale rusești.

Poliția poloneză a transmis pe platforma de socializare X că i-a arestat pe cei doi suspecți în cooperare cu poliția lituaniană, ca răspuns la un mandat european de arestare. (Reuters)

Blinken: China este principalul susținător al industriei militare rusești

15:42 Slovacii furioși din cauza refuzului guvernului lor de a acorda ajutor militar în lupta Ucrainei împotriva invaziei rusești au strâns aproape 2 milioane de euro și continuă să colecteze, în cadrul unei campanii pentru a ajuta la aprovizionarea Kievului cu muniție.

„Când am auzit despre inițiativa guvernului ceh, am fost foarte încântat să aud că se caută toate căile pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresorului (rus), pentru că nu există altă cale”, a declarat Otto Simko, un supraviețuitor al Holocaustului și jurnalist în vârstă de 99 de ani, care a ajutat la lansarea campaniei slovace de crowdfunding.

Slovacia a întrerupt anul trecut ajutorul militar de stat pentru Ucraina, argumentând că conflictul nu are o soluție militară, iar premierul Robert Fico a susținut apelurile Moscovei pentru discuții de pace. (Reuters)

14:49 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că, în prezent, China este principalul contributor la complexul industriei militare rusești, furnizând Rusiei inputuri și componente pentru armament.

Blinken, vorbind în Italia după o reuniune a miniștrilor G7, a declarat că China nu poate ajuta Rusia dacă dorește să aibă relații bune cu Europa. (Reuters)

14:17Marile puteri din Grupul celor șapte continuă să analizeze modalități de utilizare a activelor suverane rusești înghețate pentru a contribui la finanțarea sprijinului acordat Ucrainei, au spus vineri miniștrii de externe din G7.

„Așa cum au solicitat liderii, vom continua să lucrăm și să ne punem la curent înainte de summitul (G7) din Puglia (iunie) cu toate căile posibile și opțiunile fezabile prin care activele suverane rusești imobilizate ar putea fi folosite pentru a sprijini Ucraina”, au precizat miniștrii într-un comunicat.

De asemenea, aceștia au transmis că vor înăspri aplicarea plafonului de preț pentru petrolul rusesc. (Reuters)

Charles Michel i-a răspuns lui Donald Trump

14:06 Președintele Consilului European, Charles Michel, i-a răspuns lui Donald Trump, care a cerut Europei să „se mişte” în cazul Ucrainei, pentru că Statele Unite au angajat deja 100 de miliarde de dolari pentru ucrainenio

„Donald Trump, nu te lăsa intimidat de Putin. Noi nu suntem. Haideți să lămurim faptele. Cifrele vorbesc de la sine. Contribuția UE pentru Ucraina: 143 de miliarde de euro (150 de miliarde de dolari)”, a scris Michel pe X.

13:37 Sute de firme ucrainene care produc arme și echipamente militare au apărut de la invazia pe scară largă a Rusiei, dar unele se chinuie să își finanțeze producția și toate se tem să nu fie vizate de intensificarea atacurilor cu rachete rusești.

Proprietarii spun că au băgat bani proprii pentru a supraviețui și că și-au mutat locațiile pe cheltuiala lor pentru ca să nu știe serviciile secrete rusești unde sunt. Ei îndeamnă acum guvernul să reducă ceea ce ei descriu drept o birocrație excesivă în ceea ce privește achizițiile de armament.

De asemenea, mai mulți dintre ei doresc să li se permită să exporte, argumentând că guvernul nu este în măsură să cumpere toată producția lor.

Potrivit ministrului ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamyshin, producția anuală potențială a complexului militar-industrial se ridică în prezent la 18-20 de miliarde de dolari. Guvernul ucrainean, aflat în criză de bani, poate finanța doar o treime din această sumă, a declarat ministrul într-un interviu pentru Reuters.

13:18 FACTBOX Ce știm despre bombardierul supersonic rusesc Tu-22 pe care ucrainenii spun că l-au doborât

Șoigu spune că Rusia își mărește producția de tancuri

12:34 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că țara sa își intensifică producția de tancuri și de sisteme grele de aruncătoare de flăcări, dar că este nevoie de mai multe eforturi pentru a crește producția de echipamente de protecție a tancurilor.

Ministerul lui Șoigu a publicat o înregistrare video în care acesta vizitează o fabrică de tancuri din orașul siberian Omsk și se întâlnește cu muncitorii, pe care i-a lăudat pentru depășirea obiectivelor de producție.

„Uzina din Omsk este în grafic – pot spune chiar că îl depășește. Problemele și sarcinile pe care le-am decis în timpul ultimei noastre vizite au fost aproape toate rezolvate”, a spus Șoigu în videoclip.

12:25 Volodimir Zelenski a vizitat vineri un unitate medicală a trupelor de parașutiști în apropierea liniei de front din regiunea Donețk, în estul Ucrainei. „Astăzi – regiunea Donețk. I-am vizitat pe apărătorii noștri care se află sub tratament…”, a anunțat el pe rețelele de socializare.

Miniștrii G7 au găsit „măsuri specifice” pentru a ajuta Ucraina

11:24 Miniștrii de externe din G7 au identificat „măsurile specifice” necesare pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul de externe de la Kiev, avertizând că Europa va fi cuprinsă de război dacă Rusia va triumfa.

„Am identificat măsurile specifice pe care partenerii occidentali le vor face pentru a ajuta Ucraina”, a spus Dmytro Kuleba pe insula italiană Capri, unde se întâlnesc miniștrii de externe din G7.

El a declarat că Occidentul are capacitatea „de a oferi Ucrainei toate resursele necesare cât mai curând posibil pentru a salva Europa de un război mai mare”, dar nu a oferit alte detalii.

11:15 Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa este absolut necesară pentru întărirea rolului cheie de platformă logistică, în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei şi de aceea ne dorim continuarea actualelor parteneriate pe care le avem cu companiile emirateze, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul vizitei sale în Emiratele Arabe Unite.

Şeful Executivului şi miniştrii care-l însoţesc la Abu Dhabi s-au întâlnit vineri cu reprezentanţii companiei emirateze DP WORLD.

„Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est! Dezvoltarea capacităţii acestuia este absolut necesară pentru întărirea rolului cheie de platformă logistică, în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. De aceea, ne dorim să continuăm actualele parteneriate pe care le avem cu companiile emirateze, prin care Portul Constanţa deja îşi consolidează capacitatea strategică şi logistică”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

Cel puțin 8 oameni au murit în Dnipro după atacul rusesc

10:39 Ucraina a decis să-i acorde Ordinul de Merit actorului francez Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul acordat ţării sale, atacată de Rusia, a anunţat joi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadim Omelchenko, la TV5 Monde.

„Încă din prima zi a războiului, Delon a vorbit mult în sprijinul Ucrainei. Pentru noi, este un simbol, este important”, a explicat ambasada, subliniind că actorul a participat la o discuție cu preşedintele Volodimir Zelenski în 2022 şi că a citit, de asemenea, texte ale poetului ucrainean Taras Şevcenko în timpul unei emisiuni de televiziune. (News.ro)

10:23 Un atac major cu rachete rusești asupra regiunii centrale Dnipropetrovsk a ucis cel puțin opt persoane, a rănit 23 și a avariat instalații esențială de infrastructură, au anunțat vineri dimineață oficiali locali.

Volodimir Zelenski a spus că atacul a avariat mai multe etaje ale unei clădiri rezidențiale și o gară din capitala regională, Dnipro. Președintele ucrainean a făcut din nou apel la aliați pentru a întări apărarea aeriană a țării sale.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru teroarea sa, iar fiecare rachetă, fiecare dronă Shahed trebuie să fie doborâtă. Lumea poate garanta acest lucru, iar partenerii noștri au capacitățile necesare”, a declarat Zelenski. (Reuters)

Un bombardier strategic Tu-22 s-a prăbușit în Rusia

10:02VIDEO Un bombardier strategic Tu-22 s-a prăbușit în Rusia / Ucrainenii susțin că ei l-au doborât, rușii spun că a fost o problemă tehnică.

Avionul de război Tu-22M3 (cod NATO – „Backfire”) s-ar fi prăbușit în regiunea Stavropol Krai. Nu este clar cum ar fi putut lovi ucrainenii avionul acolo.

09:06 Compania rusă de petrol și gaze Bashneft a echipat instalații-cheie din rafinăriile sale cu plase antidronă, a transmis vineri agenția de presă RIA, care l-a citat pe șeful republicii ruse Bașkortostan, Radiy Khabirov.

Khabirov a declarat că Bashneft, ce are sediul în Bașkortostan, se află în discuții cu Ministerul rus al Apărării pentru a spori securitatea rafinăriilor sale, în urma unei serii de atacuri cu drone ucrainene asupra unor astfel de instalații în mai multe părți ale Rusiei. (Reuters)

08:43 Atacul rusesc din primele ore ale zilei de vineri a avariat elemente de infrastructură din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei și a rănit trei persoane, a declarat un oficial local.

Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog, a transmis prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram că atacul asupra infrastructurii a provocat un incendiu. Echipe de urgență lucrează la fața locului.

Rușii spun că au doborât 25 de ține aeriene în Belgorod

08:04Unitățile ruse de apărare aeriană au interceptat 25 de ținte aeriene vineri dimineața devreme deasupra regiunii Belgorod (sud), a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Gladkov a afirmat pe Telegram că principala țintă a fost orașul Belgorod, dar nu s-au înregistrat răniți. Mai multe case private și alte clădiri au suferit pagube, iar un mic incendiu într-o zonă de depozitare a fost stins rapid, a mai spus el, potrivit Reuters.

07:58 Două persoane au murit după lovituri rusești ce au avut loc vineri dimineață în orașul Dnipro, scrie Kyiv Post. Alte 15 persoane au fost rănite, potrivit Administrației militare regionale din Dnipropetrovsk. În afară de o clădire rezidențială, au fost avariate două instalații de infrastructură din oraș.

Donald Trump cere Europei să „se mişte” pentru a ajuta Kievul

06:56SUA blochează planurile Rusiei de redresare prin intermediul gazului natural lichefiat. Un nou episod al confruntării energetice Washington – Moscova „se desfășoară” în Siberia, în Regiunea Autonomă Yamalo-Neneţk, de unde se extrage cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia.

06:45Donald Trump cere Europei să „se mişte” în cazul Ucrainei. Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se „mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina.

„Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a spus el.

05:50 Reuters: Moscova se teme de spionaj şi limitează drastic deplasările oficialilor în străinătate.

Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în care se desfăşoară cea mai gravă criză a relaţiilor cu Occidentul din ultimii peste 60 de ani, au declarat nouă surse pentru Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro