Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 834: Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage / SUA nu permit Kievului să lovească Moscova cu armele livrate / Putin amenință că va desfășura rachete care pot lovi Occidentul / Ucrainenii au distrus un remorcher rusesc în Crimeea

HotNews.ro
Rachete balistice intercontinentale scoase in Piata Rosie, Foto: Cover Images / Instar Images / Profimedia
Rachete balistice intercontinentale scoase in Piata Rosie, Foto: Cover Images / Instar Images / Profimedia

Vladimir Putin a declarat că ar putea desfășura rachete convenționale la o distanță suficientă pentru a lovi Statele Unite și aliații săi europeni dacă aceștia vor permite Ucrainei să atace mai adânc în Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune. Putin, în prima sa întâlnire față în față cu editorii seniori ai agențiilor internaționale de știri de la începutul războiului din Ucraina, a declarat că Occidentul a greșit când a presupus că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare și a spus că doctrina nucleară a Kremlinului nu ar trebui să fie neglijată, transmite Reuters.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 834 – LIVE pe HotNews.ro:

23:57 Ceremoniile de Ziua Z: Biden a promis continuarea sprijinului pentru Ucraina împotriva Rusiei

Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut joi un apel puternic pentru apărarea libertăţii şi democraţiei, la ceremonia de marcare a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, îndemnând puterile occidentale să rămână alături de Ucraina şi să nu se predea „tiraniei ruseşti”.

23:19 Ucraina şi Rusia curtează ţările din Sudul Global înaintea summitului pentru pace din Elveţia

Cu mai puţin de zece zile înainte ca în Elveţia să se desfăşoare o reuniune internaţională denumită de Ucraina „Summit pentru Pace” şi care este organizată la cererea Kievului pentru a obţine sprijin internaţional faţă de „formula de pace” ucraineană în războiul cu Rusia, diplomaţiile de la Moscova şi Kiev luptă pentru a atrage de partea lor statele din aşa-numitul Sud Global, relatează joi agenţia spaniolă de presă EFE, preluată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi discuţii în acest scop cu premierul indian Narendra Modi şi cu preşedinta peruană Dina Boluarte, pe care i-a invitat să ia parte la conferinţa ce va avea loc pe 15 şi 16 iunie în localitatea elveţiană Bugenstock, dar cel puţin deocamdată nu au răspuns public dacă vor fi sau nu prezenţi.

Ucraina susţine că are deja confirmată prezenţa reprezentanţilor a mai mult de 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, dar succesul iniţiativei Kievului depinde în mare măsură de numărul şefilor de stat şi de guvern care vor participa, lucru care încă este o necunoscută.

Ucraina are deja în acest demers sprijinul majorităţii ţărilor occidentale, susţinere de care nu se bucură însă la acelaşi nivel în rândul ţărilor din Africa, Asia şi America Latină, zone unde Rusia îşi menţine un capital politic substanţial.

Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage

22:52 Macron anunţă că Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi că ţara sa va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5, va instrui piloţii ucraineni pentru operarea acestor aparate şi de asemenea va instrui şi echipa o brigadă de circa 4.500 de soldaţi ucraineni.

21:44 Jens Stoltenberg promite Ucrainei sprijin pe termen lung din partea NATO, dar fără trimiterea de trupe

Secretarul general al NATO a asigurat joi Kievul că va beneficia pe termen lung de ajutor militar şi financiar din partea Alianţei Nord-Atlantice în războiul cu Rusia, ajutor ce va fi concretizat la summitul NATO din iulie, dar nu va cuprinde şi trimiterea unor trupe aliate în Ucraina.

21:27Preşedintele ucrainean a participat joi, în Franța, la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Volodimir Zelenski, care a venit însoțit de soția sa Olena, a fost primit cu căldură de către ceilalți şefi de stat prezenţi la ceremonie.

SUA nu permit Kievului să lovească Moscova cu armele livrate

20:54Nave militare rusești, trimise în apropierea coastelor americane. SUA se așteaptă la exerciții navale în Caraibe

Rusia planifică să trimită nave de luptă în regiunea Caraibelor în această vară, ca parte a unor exerciţii navale care vor include probabil escale în Cuba şi în Venezuela, a declarat un oficial american de rang înalt citat de Reuters. Guvernul cubanez a confirmat joi că un grup naval rusesc format din trei nave şi un submarin cu propulsie nucleară va vizita portul Havana între 12 şi 17 iunie.

19:55Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu trei miliarde de dolari într-o lună

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu aproape 8%, până la 39 de miliarde de dolari la începutul lunii iunie, după ce Banca Centrală a intervenit mai activ pe piaţa valutară pe parcursul lunii trecute, a anunţat joi Banca Naţională a Ucrainei.

19:04Armele americane din Ucraina nu vor fi folosite pentru a lovi Moscova, afirmă Joe Biden

Armele pe care Statele Unite au autorizat Ucraina să le folosească pe teritoriul rusesc nu vor fi folosite pentru a lovi Moscova sau Kremlinul, afirmă Joe Biden într-un extras dintr-un interviu publicat joi de ABC.

Săptămâna trecută, președintele Statelor Unite a dat undă verde, sub rezerva unor condiții, Kievului să folosească arme americane împotriva unor ținte din Rusia, în apropiere de regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), potrivit AFP.

17:51Ambasadorul Ucrainei la București, despre „fabricile” de cetățenii române: „Noi suntem deschiși la colaborare, dar autoritățile române nu ne-au abordat cu această problemă”

În cadrul unei întâlniri cu presa, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a răspuns întrebării HotNews.ro referitoare la problema cetățeniilor românești obținute cu acte false, atât de ucraineni, dar și de alți cetățeni din spațiul ex-sovietic.

Biden, în discursul de Ziua Z: „SUA și NATO nu vor abandona Ucraina”

17:04 Ungaria este mulţumită de cooperarea cu Rusia în ceea ce priveşte livrările de gaze naturale şi nu are planuri să înceteze să cumpere gaze ruseşti, în pofida presiunilor în acest sens, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, prezent la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

16:30Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi la Helsinki că nu vede vreo „ameninţare iminentă” cu atac din partea Rusiei împotriva unei ţări aliate, şi a reamintit că sarcina Alianţei Nord-Atlantice este tocmai de a preveni „ca aceasta să se întâmple”.

15:33 Statele Unite și NATO nu vor abandona Ucraina, a declarat joi președintele american Joe Biden într-un discurs de Ziua Z în Normandia, Franța.

Biden a spus că Ucraina a fost invadată de un „tiran care intenționează să domine” și că democrația este acum mai mult în pericol decât în orice moment de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

„Să nu vă îndoiți de noi, nu ne vom pleca, nu ne putem preda în fața agresorilor, este pur și simplu de neconceput. Dacă o vom face, libertatea va fi subjugată, toată Europa va fi amenințată”, a declarat el la Colleville-sur-Mer. (Reuters)

Rusia intenționează să trimită nave de luptă în regiunea Caraibelor

15:02 Un cetățean francez suspectat că a colectat informații despre activitățile militare ale Rusiei a fost reținut la Moscova, a transmis Comitetul rus de Investigații pentru TASS.

„Comitetul de anchetă de la Moscova a inițiat un dosar penal în temeiul părții 3 a articolului 330.1 din Codul penal al Federației Ruse (sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația Federației Ruse privind agenții străini)”, a precizat sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, timp de mai mulți ani, francezul, având intenția de a nu-și îndeplini obligația stabilită de legislația Federației Ruse de a prezenta organismului autorizat documentele necesare pentru includerea în registrul agenților străini, a efectuat o colectare selectivă de informații în domeniul activităților militare și tehnico-militare ale Federației Ruse, mai transmite TASS.

14:48 Rusia intenționează să trimită nave de luptă în regiunea Caraibelor în această vară, în cadrul unor exerciții navale care vor include probabil escale în Cuba și, eventual, opriri în Venezuela, a declarat un oficial american de rang înalt.

„Ca parte a exercițiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că, în această vară, Rusia va desfășura o activitate navală și aeriană intensificată în apropierea Statelor Unite. Aceste acțiuni vor culmina cu un exercițiu naval rusesc global în această toamnă”, a declarat oficialul.

SUA nu consideră că această acțiune, care va implica un număr relativ mic de nave și avioane este amenințătoare, dar Marina americană va monitoriza exercițiile, a declarat oficialul în fața unui grup restrâns de jurnaliști, potrivit The Guardian.

Szijjarto confirmă că Ungaria va participa la summitul pentru pace

14:24 Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a confirmat joi din Rusia că țara sa va participa pe 15 iunie la summitul de pace pentru Ucraina organizat de Elveția.

13:56 Compania ucraineană Ukrhydroenergo a anunțat joi că a inițiat o procedură de arbitraj internațional pentru a cere despăgubiri pentru distrugerea de către Rusia a barajului și a centralei electrice Kakhovka în iunie 2023. Compania hidroelectrică de stat a estimat pagubele la 2,5 miliarde de euro.

13:34 Kremlinul a transmis joi că națiunile occidentale care furnizează Ucrainei arme pentru a lovi direct teritoriul rusesc se vor confrunta cu siguranță cu consecințe, afirmația venind după ce Vladimir Putin a declarat că ia în considerare înarmarea dușmanilor Occidentului ca represalii.

Întrebat joi dacă Kremlinul poate spune care sunt țările sau regiunile cărora Rusia le-ar putea furniza arme în acest fel, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat:

„Bineînțeles că nu. Președintele a spus exact ceea ce a vrut să spună și este o declarație foarte importantă și foarte transparentă că furnizarea de arme care vor fi trase asupra noastră nu poate rămâne fără consecințe, iar aceste consecințe vor veni cu siguranță.” (Reuters)

Ucrainenii au distrus un remorcher rusesc în Crimeea

13:03 Serviciul miliar de informații din Ucraina (GUR) anunță că a distrus în Crimeea un remorcher rusesc tip Proiect 498.

„Ca urmare a operațiunii din apele lacului Panske, o altă navă a invadatorilor ruși a fost distrusă. Pagubele devastatoare provocate de incendii au fost provocate după ce s-a reușit străpungerea cu succes a liniei de bariere defensive a ocupanților din Marea Neagră”. a transmis GUR, care a furnizat și un clip video cu lovitura.

12:29 Ungaria va participa la conferința de pace privind Ucraina, care va avea loc în Elveția pe 15 iunie, a declarat joi ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unui forum economic organizat la Sankt-Petersburg.

„Ungaria va fi reprezentată la conferință la nivel de ministru de externe”, a declarat Szijjarto, potrivit agenției Reuters.

Gazprom nu va recupera vânzările de gaze pe care le-a pierdut

11:52Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că aliații occidentali ar trebui să se asigure că nu se repetă deficiențele din sprijinul militar acordat Ucrainei.

Stoltenberg a declarat în timpul unei vizite în Finlanda că Ucraina are nevoie de „predictibilitate și responsabilitate” din partea aliaților NATO în ceea ce privește sprijinul militar.

„În ultimele luni am văzut unele lacune, unele lipsuri în furnizarea de sprijin militar pentru Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă alături de președintele finlandez Alexander Stubb.

10:47 Gazprom a estimat că este puțin probabil să recupereze vânzările de gaze pe care le-a pierdut după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, lucru ce arată modul în care sancțiunile occidentale au un impact pe termen lung asupra fluxurilor de venituri care susțin efortul de război al Rusiei, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Financial Times a relatat miercuri că, la sfârșitul anului 2023, conducerea Gazprom a comandat un raport privind perspectivele pe termen lung pentru vânzările de gaze, care a constatat că exporturile anuale ale Gazprom către Europa până în 2035 vor fi în medie de 50 până la 75 de miliarde de metri cubi – aproximativ o treime din exporturile sale anuale către Europa înainte de invazie.

Gazprom a menționat că nouă conductă către China are scopul de a compensa volumul de exporturi către Europa pierdut, dar va avea capacitatea de a transporta doar 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Rusia s-a bazat pe veniturile din petrol pentru a susține bugetele federale pe fondul creșterii cheltuielilor pentru războiul său din Ucraina, iar constrângerile pe termen lung asupra altor exporturi de energie vor limita probabil sursele semnificative suplimentare de finanțare pentru Kremlin, subliniază ISW.

Scholz: Ucraina poate lovi în Rusia cu arme occidentale pentru a se apăra

10:26 Cancelarul german Olaf Scholz și-a reiterat joi poziția potrivit căreia Ucraina poate folosi arme furnizate de Occident pentru a se apăra împotriva atacurilor lansate din interiorul Rusiei, cum ar fi cele îndreptate împotriva regiunii Harkov.

„Pentru a se apăra împotriva unor astfel de atacuri, Ucraina poate folosi și armele furnizate de noi și de aliații noștri – întotdeauna în conformitate cu obligațiile legale internaționale”, a spus Scholz în fața camerei inferioare a parlamentului Bundestag.

Declarațiile lui Scholz au fost făcute după ce Vladimir Putin a avertizat miercuri că a permite Kievului să atace Rusia cu arme din ce în ce mai puternice reprezintă o escaladare gravă care atrage Occidentul spre un război cu Rusia. (Reuters)

09:58 Patru persoane au murit și peste 20 au fost rănite când un tren de pasageri s-a ciocnit, azi-noapte, cu un tren de marfă în orașul ceh Pardubice, au declarat oficiali citați de Reuters.

Cel puțin 20 de persoane au suferit răni ușoare și alte trei au fost rănite mai grav în accidentul care a avut loc după ora 23.00 în Pardubice, de-a lungul principalului coridor feroviar al țării, de la Praga spre est, a declarat ministrul de interne Vit Rakusan.

Trenul de pasageri, operat de RegioJet, mergea azi-noapte de la Praga spre Kosice (Slovacia), potrivit Administrației Căilor Ferate. Pompierii au spus că peste 300 de pasageri se aflau la bord. Zeci de unități de poliție, pompieri și servicii de urgență au intervenit la locul accidentului.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:02 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri; 1300 de soldați, 22 de tancuri, 40 alte blindate de luptă, 48 de piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 63 diferite vehicule și cisterne și 7 echipamente speciale.

08:45 Forțele Moscovei au lovit regiunea Dnipro cu două rachete balistice Iskander-M lansate din Taganrog și au lansat 18 drone Shahed lansate din Primorsko-Akhtarsk (Rusia), și Capul Chauda, Crimeea, afirmă forțele aeriene ucrainene.

17 drone au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Herson, Zaporojie și Hmelnîțkîi, a transmis pe Telegram sursa citată.

Delegație ucraineană, în vizită oficială la Beijing

08:33 Forțele ruse au capturat un cetățean columbian care lupta alături de soldații ucraineni, a transmis joi agenția de știri TASS, citând Ministerul rus al Apărării.

Ministerul l-a identificat pe bărbat drept Angel Cardenas Montilla și a publicat o înregistrare video în care acesta îi îndeamnă pe alți columbieni să nu se alăture războiului.

07:36 Ministerul de Externe al Chinei a informat joi că Li Hui, reprezentantul special al țării pentru afaceri eurasiatice, s-a întâlnit miercuri cu ministrul adjunct de externe al Ucrainei pentru a face schimb de opinii cu privire la criza ucraineană și la relațiile dintre China și Ucraina, notează Reuters.

De asemenea, scrie Kyiv Independent, ministrul adjunct de externe ucrainean Andrii Sybiha s-a întâlnit miercuri cu ministrul adjunct de externe chinez Sun Weidong. Ei au discutat despre cooperarea bilaterală și comerț, iar Sybiha a îndemnat China să participe la viitorul summit pentru pace din Elveția.

Incendiu masiv la o rafinărie rusă, lovită de o dronă

07:27 Incendiu masiv a avut loc peste noapte la rafinăria de petrol Novoshakhtinsk din regiunea rusă Rostov, potrivit mai multor imagini postate pe rețelele sociale. Incendiul la rafinăria ce a fost atacată de o dronă ucraineană a fost stins, a scris dimineață pe Telegram guvernatorul regional Vasili Golubev.

Vladimir Putin amenință iar Occidentul

06:12Putin: Rusia „nu are ambiţii imperiale” şi nu intenţionează să atace NATO. „Se spune că Rusia vrea sa atace NATO (…) Cine a inventat această absurditate? Prostii”, a declarat liderul de la Kremlin.

00:45 Putin amenință iar cu armele nucleare: „Din nu știu ce motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”. Întrebat miercuri despre riscurile unui război nuclear, în contextul războiului în curs din Ucraina, el a avertizat din nou Occidentul că Rusia și-ar putea folosi toate mijloacele disponibile pentru a se apăra dacă suveranitatea sau integritatea sa teritorială ar fi amenințate.

00:12 Liderul de la Kremlin amenință că va livra arme unor țări terțe pentru a lovi interesele occidentale. „Dacă cineva consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lovi teritoriul nostru (…) de ce nu am avea dreptul să livrăm armele noastre de același tip în regiuni ale lumii unde vor fi lovite instalațiile sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu agențiile de presă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro