Sari direct la conținut

Războiul Rusia-Ucraina ar putea dura zeci de ani în Crimeea / Peninsula, cheia păcii sau a atacului cu arme nucleare – Washington Post

HotNews.ro
Submarine rusesti la baza din Sevastapol, Crimeea, Foto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia
Submarine rusesti la baza din Sevastapol, Crimeea, Foto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Eliberarea Crimeei de către Ucraina ar putea duce la folosirea unei bombe nucleare de către președintele rus Vladimir Putin, iar nerezolvarea problemei peninsulei, anexată în 2014 de Moscova, ar putea duce la un conflict de zeci de ani, scrie Washington Post, potrivit Ukrainska Pravda.

Publicația americană notează că de fapt invazia Ucrainei de către Rusia a început în 2014, cu Peninsula Crimeea, și nu în februarie 2022. Acum, președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă că războiul de va încheia doar după recuperarea Crimeei și alungarea tuturor invadatorilor ruși.

„Recuperarea sa va însemna restaurarea păcii”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rus de agresiune va fi distrus complet când steagul ucrainean va fi înapoi în locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea”, a adăugat acesta.

Dar pentru președintele rus Vladimir Putin, anexarea Crimeei a devenit un pilon realizărilor sale, al moștenirii ce o va lăsa în urmă, care se va clătina dacă pierde peninsula.

Putin a indicat că orice efort al Ucrainei de a recupera Crimeea ar însemna trecerea unei linii roșii pe care nu o va tolera.

Publicația notează că speranța Ucrainei pentru revenirea Crimeei pentru o lungă perioadă de timp părea o fantezie exagerată, dar recentele victorii ale Kievului pe câmpul de luptă și greșelile Moscovei au făcut-o dintr-o dată plauzibilă – poate chiar periculoasă.

Occidentul, în timp ce sprijină Ucraina, se teme că orice „invazie militară ucraineană a Crimeei” l-ar putea determina pe Putin la acțiuni radicale, posibil chiar să folosească o bombă nucleară.

Unii oficiali occidentali speră că un acord de predare a Crimeei Rusiei ar putea constitui baza pentru încheierea diplomatică a războiului.

Ucrainenii resping ideea ca fiind periculos de naivă, în timp ce rușii spun că nu se vor mulțumi cu ceea ce este deja al lor.

WP consideră că refuzul oricărei părți de a da înapoi amenință să transforme războiul într-unul de lungă durată care s-ar putea întinde de-a lungul a mai multor decenii, ca în Fâșia Gaza sau Nagorno-Karabah.

„Pare inevitabilă” recuperarea Crimeei

La începutul lunii octombrie, Guardian relata că Tamila Tasheva, cel mai înalt reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, și echipa ei își petrec zilele discutând despre chestiuni precum câți profesori sau polițiști ucraineni ar trebui să fie trimiși în peninsulă dacă Kievul recapătă controlul și ce altceva ar fi necesar pentru a ajuta anularea celor opt ani de conducere rusă.

Niciun analist militar serios nu sugerează că Ucraina este aproape de a fi în măsură să recâștige Crimeea, dar ideea pare mult mai puțin fantezistă decât în ​​urmă cu un an.

„Acesta este momentul X. În acest moment totul se întâmplă într-un mod în care pare inevitabil”, spunea Tasheva în octombrie. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai rapid decât credeam acum un an.”

Oficialii ucraineni spun că Crimeea este cheia pentru oprirea mașinăriei ruse de război, motiv pentru care au și fost foarte multe atacuri în zonă, printre care amintim exploziile de la baza aeriană Saki.

Ucraina a recunoscut în noiembrie că forțele sale au efectuat atacuri asupra flotei Mării Negre din Sevastopol în Crimeea la sfârșitul lunii octombrie.

Este prima oară când Ucraina reunoaște un astfel de atac, după ce imagini care au circulat pe rețelele de socializare surprind momentul atacului ucrainenilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea și arată cum una din drone se apropie foarte mult de fregata Amiral Makarov.

Potrivit lui H.I. Sutton, un analist independent pe apărare, tipul de drone folosit de Ucraina în octombrie pentru a ataca Marina Rusă în Sevastopol este același cu cea gasită în septembrie în apropierea bazei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro