Budapesta, reacție vehementă după ce s-a vehiculat că pagerele detonate în Liban au fost fabricate de o firmă din Ungaria
Dispozitivele pager utilizate în detonările în masă din Liban nu au fost niciodată în Ungaria, a transmis miercuri guvernul premierului Viktor Orban, într-o declarație, potrivit Reuters.
Firma taiwaneză de pagere Gold Apollo a afirmat miercuri că modelul de pager utilizat în atacul asupra militanților Hezbollah a fost fabricat de BAC Consulting, o companie cu sediul la Budapesta, adăugând că a acordat doar licența mărcii sale către companie și nu a fost implicată în producția dispozitivelor.
„Autoritățile ungare au stabilit că societatea în cauză este o societate comercială-intermediară, care nu are niciun loc de producție sau alt loc de operare în Ungaria”, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban, Zoltan Kovacs.
„Are un singur șef de operațiuni în Ungaria pe adresa sa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”, a precizat Kovacs.
Autoritățile ungare din domeniul securității naționale vor coopera cu toate serviciile partenere internaționale și organizațiile partenere implicate în investigațiile ulterioare, a mai transmis Kovacs, adăugând că problema nu reprezintă un risc pentru securitatea națională a Ungariei.
Israelul a plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah, potrivit unor surse Reuters
Agenţia israeliană de spionaj Mossad ar fi plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marţi, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt şi încă o sursă.
Operaţiunea a reprezentat o breşă de securitate fără precedent în cadrul grupării Hezbollah, ceea ce a dus la explodarea a mii de pagere în Liban, omorând nouă persoane şi rănind alte aproape 3.000, între care combatanţi ai grupării şi trimisul Iranului la Beirut, notează Agerpres.
Sursa libaneză din domeniul securităţii a declarat că pagerele proveneau de la firma Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă compania a precizat într-un comunicat că nu ea a fabricat aparatele. Acestea au fost fabricate de o companie numită BAC, care deţine o licenţă de utilizare a mărcii sale, a indicat Gold Apollo, fără să ofere mai multe detalii.
Hezbollahul, susţinut de Iran, a ameninţat cu represalii împotriva Israelului, dar responsabilii militari ai grupării au refuzat să comenteze cu privire la exploziile de marţi.
Într-un comunicat, Hezbollah a declarat miercuri că „rezistenţa va continua şi astăzi, ca în orice altă zi, precum şi operaţiunile de sprijinire a Gazei, poporului său şi a rezistenţei acestuia, iar inamicul criminal (Israelul) ar trebui să se aştepte la o cale separată de pedeapsă ca răspuns la masacrul de marţi”.
Detonarea pagerelor pare să fi fost pregătită de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters.
Sursa de securitate de rang înalt libaneză a afirmat că gruparea şiită a comandat 5.000 de pagere de la Gold Apollo, despre care unele surse afirmă că au fost introduse în ţară mai devreme în cursul acestui an.
Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele implicate în explozii au fost fabricate de o companie din Europa care avea dreptul de a utiliza marca firmei, al cărei nume nu l-a putut confirma pe moment. Într-un comunicat, compania a indicat că BAC este firma, dar Hsu a refuzat să comenteze în ce ţara se află aceasta.
„Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el”, a declarat Hsu presei miercuri, la birourile companiei în oraşul New Taipei, din nordul Taiwanului.
Ulterior, Gold Apollo a precizat telefonic pentru agenția germană de presă DPA că pagerele au fost proiectate şi fabricate de o societate cu sediul în Ungaria, numind-o BAC. Gold Apollo nu a precizat unde a fabricat BAC dispozitivele.
Înalta sursă de securitate libaneză a identificat o fotografie cu modelul respectiv de pager, un AP924, care, la fel ca alte aparate de telecomunicaţii fără fir, primeşte şi afişează mesaje numerice sau text, dar nu poate efectua apeluri telefonice.
În comunicatul său, Gold Apollo susţine că modelul AR-924 a fost produs şi vândut de BAC.
„Noi furnizăm doar autorizaţia de utilizare a mării comerciale şi nu avem nicio implicare în proiectarea sau fabricarea acestui produs”, a afirmat Gold Apollo, în comunicat.
Combatanţii Hezbollah au folosit pagerul ca mijloc de comunicare cu grad scăzut de tehnologizare (low-tech) în încercarea de a evita localizarea din partea israelienilor, au declarat două surse familiare cu operaţiunile grupării pentru Reuters.
Sursa de securitate libaneză de rang înalt susţine că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producţie”.
„Mossadul a introdus o cartelă în interiorul aparatului cu material exploziv recepţionând un cod. Aceasta este foarte greu de detectat indiferent de mijloace. Indiferent de dispozitiv sau scanner”, a declarat sursa, care adaugă faptul că 3.000 de pagere au explodat atunci când le-a fost trimis un mesaj codificat, activând simultan explozibilii.
O altă sursă din securitatea libaneză a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibil au fost ascunse în noile pagere şi au fost „nedetectate” atât de mult timp.
Fondatorul Gold Apollo a declarat că nu ştie cum ar fi putut fi manipulate pagerele ca să explodeze.
Oficialii israelieni nu au răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Imaginile pagerelor distruse analizate de Reuters au arătat un format şi autocolante pe spate care corespundeau pagerelor produse de Gold Apollo.
Atacul a şocat Hezbollah, ai cărui numeroşi luptători – la fel ca alte persoane – au fost mutilaţi, grav răniţi şi spitalizaţi sau chiar au decedat.
Un oficial al Hezbollah a declarat, sub rezerva anonimatului, că exploziile au reprezentat „cea mai mare breşă de securitate” în cadrul grupării de la izbucnirea conflictului în Fâşia Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, aliat al Hezbollah, pe 7 octombrie anul trecut.
„Este fără doar şi poate cel mai mare eşec de contrainformaţii pe care Hezbollah l-a avut în ultimele decenii”, susţine la rândul său Jonathan Panikoff, fost responsabil de informaţii al guvernului SUA pentru Orientul Mijlociu.
Hezbollah întocmise în februarie un plan de război care urmărea să elimine lacunele din infrastructura de informaţii a grupării, după ce aproape 170 de combatanţi ai săi fuseseră ucişi în lovituri israeliene ţintite asupra Libanului, inclusiv un comandant de rang înalt şi un oficial de top al Hamas la Beirut.
Într-un discurs televizat la 13 februarie, secretarul general al grupării, Hassan Nasrallah, i-a avertizat pe susţinătorii săi că telefoanele lor sunt mai periculoase decât spionii israelieni, spunându-le că ar trebui să le spargă, să le îngroape sau să le închidă într-o cutie de fier.
În loc, gruparea a ales să distribuie pagere membrilor Hezbollah din diferitele ramuri – de la luptători la medici care lucrează în serviciile sale de asistenţă.