Sari direct la conținut

Unde au fost fabricate de fapt pagerele care au explodat în Liban. Compania taiwaneză Gold Apollo spune că doar a autorizat folosirea mărcii sale

HotNews.ro
Unde au fost fabricate de fapt pagerele care au explodat în Liban. Compania taiwaneză Gold Apollo spune că doar a autorizat folosirea mărcii sale
Polițiști taiwanezi, la birourile firmei Gold Apollo. FOTO: Walid Berrazeg / AFP / Profimedia

Compania taiwaneză Gold Apollo a declarat miercuri că a autorizat folosirea mărcii sale pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, într-o operațiune ce a vizat rețeaua de comunicații a Hezbollah, dar că o altă companie cu sediul în Budapesta a fabricat dispozitivele, scrie Reuters.

Pagerele folosite de gruparea militantă Hezbollah au explodat aproape simultan marți în Liban și Siria, ucigând cel puțin nouă persoane, inclusiv o fetiță de opt ani, și rănind aproape 3.000 de oameni. Hezbollah și guvernul libanez au dat vina pe Israel pentru ceea ce a părut a fi un atac sofisticat – și aparent fără precedent.

Un oficial american a declarat că Israelul a informat Statele Unite marți, după încheierea operațiunii, despre detaliile acesteia. Potrivit informațiilor, cantități mici de explozibil plasat în prealabil în dispozitive au fost detonate de la distanță.

Pagerele AR-924 au fost fabricate de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei, a anunțat miercuri compania taiwaneză Gold Apollo, după ce polițiștii și jurnaliștii au ajuns miercuri în birourile sale din Taipei.

„În conformitate cu acordul de cooperare, autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, dar proiectarea și fabricarea produselor sunt responsabilitatea exclusivă a BAC”, se arată în declarație.

Președintele Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, a declarat miercuri jurnaliștilor că societatea sa a avut un acord de licențiere cu BAC în ultimii trei ani, dar nu a furnizat dovezi ale contractului.

Explozii aproape simultane

Exploziile au avut loc aproape simultan marți, în jurul orei locale 15:30, în timp ce oamenii făceau cumpărături, stăteau în cafenele sau conduceau mașini și motociclete. Pagerele din mâinile sau buzunarele lor au început să se încălzească și apoi să explodeze – evenimentele generând panică și haos.

Mulți dintre cei loviți erau membri ai Hezbollah, dar nu este clar dacă toate victimele sunt parte a grupării militante – mai ales că autoritățile au anunțat moartea unei fetițe.

Exploziile au avut loc în principal în zone în care gruparea are o prezență puternică, în special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, precum și în Damasc, potrivit unor oficiali libanezi din domeniul securității și unui oficial Hezbollah.

Experții cred că în pagere a fost introdus material exploziv înainte de livrarea și utilizarea acestora, după ce Israelul a reușit să penetreze lanțul de aprovizionare.

Un dispozitiv robust, cu autonomie mare

Pagerul AR-924, prezentat drept un dispozitiv „robust”, conține o baterie reîncărcabilă cu litiu, conform specificațiilor postate pe site-ul Gold Apollo, dar retrase marți, după atac.

De asemenea, compania a spus că dispozitivul are o autonomie de până la 85 de zile. Acest lucru ar fi crucial în Liban, unde întreruperile de electricitate au fost frecvente după ani de colaps economic.

Pagerele funcționează pe o rețea wireless diferită de cea a telefoanelor mobile, ceea ce le face mai rezistente în situații de urgență – unul dintre motivele pentru care multe spitale din întreaga lume încă se bazează pe ele.

Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a declarat că, de la începutul anului 2022 până în august 2024, Gold Apollo a exportat 260.000 de pagere, inclusiv peste 40.000 între ianuarie și august anul acesta. Ministerul a precizat că pagerul a fost exportat în principal către Europa și America și că nu are nicio înregistrare a exporturilor directe de pagere Gold Apollo către Liban.

Pentru Hezbollah, pagerele erau un mijloc de a evita supravegherea electronică israeliană a rețelelor de telefonie mobilă din Liban.

„Telefonul pe care îl avem în mână este un dispozitiv de ascultare”, a avertizat șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un discurs din februarie.

„Vă spun că telefonul din mâinile voastre, din mâinile soției voastre și din mâinile copiilor voștri este agentul. Este un agent letal, nu unul simplu. Este un agent mortal care oferă informații specifice și exacte. Prin urmare, acest lucru necesită o mare seriozitate atunci când vă confruntați cu el”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro