Sari direct la conținut

Reactoare nucleare modulare în România: Biden a anunțat la G7 că SUA pregătesc împrumuturi de 4 mld dolari / „Un sprijin esențial”, salută Iohannis

HotNews.ro
Prototip centrală cu reactoare modulare mici (Small Modular Reactor - SMR), Foto: Rolls-Royce SMR/Cover Images/INS / INSTAR Images / Profimedia
Prototip centrală cu reactoare modulare mici (Small Modular Reactor - SMR), Foto: Rolls-Royce SMR/Cover Images/INS / INSTAR Images / Profimedia

Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare de interes pentru un potenţial sprijin de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear SA, bazându-se pe sprijinul anterior al guvernului SUA pentru a dezvolta prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din România, folosind tehnologia companiei americane NuScale Power şi serviciile de inginerie şi construcţii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare, scrie News.ro. Anunţul a fost făcut de către preşedintele SUA, Joe Biden, la summitul G7 din Japonia.

Împreună cu manifestările de interes din partea partenerilor publici şi privaţi din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, sprijinul iniţial pentru proiect însumează până la 275 de milioane de dolari, potrivit unui fact sheet publicat de Casa Albă, referitor la Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale la summitul G7.

Aceste angajamente, împreună cu noile angajamente din partea României, sprijină achiziţia de materiale cu timp lung de fabricaţie, finalizarea analizei de inginerie şi proiectare front-end (FEED), furnizarea de experţi în managementul proiectelor şi activităţile de reglementare ale centralei.

În plus, DFC şi U.S. EXIM au emis de asemenea scrisori de interes pentru un potenţial sprijin de până la 1 miliard de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru implementarea proiectelor.

Când va fi construită, centrala cu SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziţia către energie curată, va crea mii de locuri de muncă şi va consolida securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare.

Iohannis, după anunțul lui Joe Biden la G7: „Un sprijin esențial pentru obiectivul României”

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul preşedintelui american Joe Biden privind proiectul reactoarelor modulare mici din România. „Aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare”, a transmis Iohannis, sâmbătă, într-o postare pe Twitter.

„Salut anunţul făcut astăzi de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum şi Scrisorile de interes din partea US EXIM and U.S. International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului”, a scris șeful statului.

El afirmă că aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare.

„Implementarea proiectului SMR în parteneriat cu SUA va permite producţia de energie curată şi va spori securitatea energetică”, conchide Iohannis.

Ciucă: „România va deveni un pol relevant la nivel internaţional în ceea ce priveşte producerea energiei nucleare”

Și premierul Nicolae Ciucă a salutat anunţul preşedintelui american Joe Biden, el afirmând că România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant şi substanţial oferit de Statele Unite ale Americii şi viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului naţional nuclear civil.

„Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, într-un moment important pentru România şi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetăţeni şi economie, produsă în condiţii prietenoase cu mediul. Statele Unite ale Americii şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanţa cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Şeful Executivului a multumit partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unit pentru încrederea pe care o au în România. „Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient şi performant. Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional in ceea ce priveşte producerea energiei nucleare”, mai afirmă premierul Ciucă.

Şeful Executivului menţionează că Guvernul încurajează aceste investiţii. „Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenţi energetic şi să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare. Energia curată, sigură şi accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre este abordarea responsabilă şi viitorul acestui sector, iar acţiunile Guvernului României sunt circumscrise acestui obiectiv”, mai spune Ciucă.

Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat în noiembrie 2021 acordul de colaborare pentru construirea unui reactor modular mic în România

Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat în data de 4 noiembrie 2021, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România.

Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Potrivit Casei Albe, centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Acordul comercial include o centrală NuScale cu 12 module, care inițial va crea peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie 2022 acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.

Reactoare nucleare mici, probleme mari – Ce este tehnologia SMR, care sunt avantajele și de ce mai este mult de lucru

HotNews.ro a prezentat într-un articol anterior că în puține țări din lume sunt în construcție reactoare nucleare de mici dimensiuni și susținătorii tehnologiei spun că suntem în fața unei forme mai sigure și mai ieftine de energie nucleară ce permite producția de electricitate, cu minime emisii de carbon. Scepticii spun că energia nucleară nu are cum să fie sigură și că aceste mici reactoare mai au multe de dovedit și sunt departe de a deveni răspândite.

Energia nucleară are mari probleme de imagine și costuri, dar țări precum Franța, Slovacia sau Ucraina depind de ea și mulți spun că acest tip de energie are un mare viitor în tehnologia SMR a mini-reactoarelor.

Susținătorii micilor reactoare spun că va fi o tehnologie mult mai sigură fiindcă se va lucra cu mult mai puține materiale radioactive și reactoarele mici se supraîncălzesc mult mai greu pentru că miezul lor produce mai puțină căldură. În plus, pot fi instalate în locuri unde nu ar putea fi construite centrale mari și, cel puțin teoretic, costurile ar fi mult mai mici.

La nivel global există peste 50 de designuri și concepte diferite pentru aceste reactoare, în diverse etape de dezvoltare, dar nu este funcțional niciun astfel de complex care să producă energie electrică. Opinia generală este că mai multe mini-centrale modulare vor fi gata după 2030, dar pentru moment tehnologia nu și-a dovedit fiabilitatea.

Criticii spun că reactoarele propuse, chiar dacă sunt mai mici, tot tehnologie nucleară au și suferă de minusurile pe care acest tip de energie le are. Costurile vor fi mari, construcția va dura mai mult decât se estimează și îngrijorările legate de siguranță vor persista.

NuScale Power, compania care va construi complexul din România, face cercetări în domeniu de mai bine de un deceniu, a construit o serie de prototipuri și are în lucru un complex în statul american Idaho. Acesta nu va fi însă gata mai repede de 2030 și va costa peste 6 miliarde dolari, deși estimările indicau 3,7 miliarde acum patru ani.

S-ar putea ca o parte dintre țările dezvoltate să respingă tot ce are legătură cu energia nucleară și să nu dea undă verde unor proiecte de mini-reactoare în care nu au încredere. În aceste condiții, companiile din domeniu ar putea fi tentate să facă lobby în țări mai mici unde să își poată instala complexele SMR, profitând și de norme de siguranță mai puțin stricte.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro