Recensamantul Populatiei: Circa 450.000 de CNP-uri multiplu inregistrate, gresite sau lipsa
Circa 450.000 de CNP-uri (Coduri Numerice Personale), reprezentand 2,33% din totalul formularelor completate au fost multiplu inregistrate, completate eronat (gresite sau trunchiate) sau lipseau, se arata intr-o nta remisa vineri HotNews.ro de conducerea Institutului National de Statistica. Inregistrarile multiple au fost cauzate in cea mai mare parte de declararea persoanei, atat la domiciliul acesteia cat si la resedinta obisnuita. In baza de date a Recensamantului a fost pastrata o singura inregistrare, cea corespunzatoare resedintei obisnuite, mai precizeaza INS. In urma finalizarii activitatilor de verificare a datelor, s-au corectat si retinut circa doua treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.
In comunicatul de presa din data de 4 iulie 2013, Institutul National de Statistica va prezenta primele rezultate definitive ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011. Cu ocazia conferintei de presa care se va organiza in acest scop se vor furniza detalii, clarificari si informatii relevante referitoare la semnificatia indicatorilor si modul lor de construire.
Inregistrarea si folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP in tara noastra) la recensamant este o practica frecvent intalnita la efectuarea recensamintelor populatiei in tarile europene. Folosirea CNP-ului la recensamantul din octombrie 2011 a permis identificarea si eliminarea dublelor inregistrari ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori.
Identificarea inregistrarilor duble si a altor tipuri de erori face parte din activitatile de rutina ale procesului de verificare si validare ale oricarei cercetari statistice exhaustive.
Actualul Recensamant al Populatiei si al Locuintelor (RPL2011) nu face exceptie. Aceste proceduri sunt utilizate in toate tarile. Pentru exemplificare vizitati: sunt utilizate in toate tarile, Right, Wrong and Just Plain Missed.
In comunicatul de presa din data de 4 iulie 2013, Institutul National de Statistica va prezenta primele rezultate definitive ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011. Cu ocazia conferintei de presa care se va organiza in acest scop se vor furniza detalii, clarificari si informatii relevante referitoare la semnificatia indicatorilor si modul lor de construire.
Reamintim ca obligativitatea declararii CNP a fost subiectul unor ample discutii in media in timpul Recensamantului. INS a publicat o precizare potrivit careia colectarea codului numeric personal (CNP) in procesul de recenzare a locuintelor si populatiei are baza legala, toate informatiile stranse vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat), iar la un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic.
Mai mult, a mai precizat institutia, recenzorii care nu respecta confidentialitatea datelor risca amenzi intre 2000-5000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.
Mai multi lideri PSD au cerut populatiei sa nu isi divulge Codul Numeric Personal in cadrul raspunsurilor la intrebarile recenzorilor, acestia acuzand PDL ca, prin solicitarea „ilegala” a CNP, ar urmari sa isi faca o baza de date pentru a frauda alegerile.
Senatorul PSD Georgica Severin a precizat ca CNP-ul poate fi solicitat doar de catre autoritatile abilitate si in niciun caz de catre recenzori, care comit o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta.
Fostul premier PSD Adrian Nastase a scris pe blogul sau ca „puterea pedelista nu rateaza nimic, reusind si de aceasta data sa deturneze semnificatia celei mai importante masuratori statistice a populatiei intr-un instrument de furt al identitatii si frauda electorala prin impunerea declararii Codul Numeric Personal”.