Recomandari de lectura: Carti despre care se vorbeste prea putin
Motto: “Frate, o boala invinsa ti se pare orice carte”–Lucian Blaga
Urmaresc si eu, atat cat imi permite timpul, bilantul anului literar 2012. Au aparut carti excelente, romane, amintiri, eseuri, poezie, traduceri. Nu voi insista aici asupra celor care au ajuns sub lumina reflectoarelor, ci voi vorbi despre cele care, din pacate, nu s-au bucurat si nu se bucura suficient de recunoasterea publica pe care o merita. Imi asum, evident, subiectivitatea, un anumit “partizanat”, admit ca sunt optiunile mele de lectura si de valorizare. La fel de evident, imi dau seama ca voi uita unele carti importante. Rog cititorii sa tina cont ca nu locuiesc in Romania, ca unele carti imi sunt trimise de edituri si de autori, altele le cumpar cand vin in tara, dar sansele de a fi la curent cum s-ar cuveni (si cum mi-as dori) nu sunt foarte mari. Si totusi, sunt sunt sigur ca titlurile pe care le propun aici sunt de cea mai aleasa tinuta intelectuala. Ma refer la carti de Dorli Blaga, Micaela Ghitescu, Wolfgang Lepenies, Gabriel Liiceanu, Marta Petreu si Iulia Vladimirov. Toate au aparut in 2012.
Dorli Blaga a publicat la Humanitas editia a doua, revazuta si adaugita, a cartii “Tatal meu, Lucian Blaga”, un volum impresionant despre destinul marelui poet si filosof. Scrisa sub semnul unei admirabile elegante a emotiiilor, cartea vorbeste despre prigoana la care a fost supus Blaga de catre regimul comunist, despre spiritul sau democratic si despre multe alte teme de o rascolitoare actualitate. Intre acestea, testamentul moral al lui Tudor Bugnariu, sotul doamenei Dorli Blaga, unul dintre atat de putinii comunisti romani onesti. Se ridica statuie azi unui Ion Ianosi si “Interationalei” sale, dar nu se vorbeste despre Tudor Bugnariu, cel care a sustinut ideea ca adevarul trebuie rostit fara reticente si fara menajamente inutile. Semnalez in special capitolul “Tudor Bugnariu sau tradarea prieteniilor in sisteme totaltiare”.
http://www.humanitas.ro/humanitas/tat%C4%83l-meu-lucian-blaga
Cartea Micaelei Ghitescu, “Intre uitare si memorie”, ani de zile redactor-sef al revistei “Memoria”, este un rascolitor memento al salvarii libertatii in conditiile inchisorilor si persecutiei, o contributie esentiala la literatura Gulagului romanesc. Cartea a aparut la Humanitas in aceeasi serie “Jurnale, Memorii” ca si volumul lui Dorli Blaga.
http://www.humanitas.ro/humanitas/%C3%AEntre-uitare-%C5%9Fi-memorie
Volumul sociologului german Wolf Lepenies, “Ce este un intelectual european? Intelectualii si politica spiritului in istoria europeana”, tradua de Gabriela Sandu, a aparut in colectia “Constelatii” de la editura Curtea Veche. Citez din “Argumentul” pe care l-am scris pentru aceasta carte subtila, erudita si cat se poate de incitanta: “Comparabila cu ‘Opiul intelectualilor’ de Raymond Aron, cartea lui Wolf Lepenies reprezinta o lectura indispensabila pentru toi cei care vor sa inteleaga raporturile dintre intelectuali si lumea politicului”. Sa spun ca ar fi dezirabil ca aceia care se pronunta public pe acest subiect sa-si gaseasca timpul sa citeasca o lucrare-cheie precum aceasta?
Gabriel Liiceanu nu are nevoie de prezentari speciale. Din pacate, insa, cartea sa, “Estul naivitatii noastre. 27 de interviuri, 1990-2011″, aparuta tot la Humanitas, nu a provocat discutiile menite sa deblocheze dezbaterile publice din Romania,sa le readuca in directia unei binevenite introspectii. Cuvintele lui Gabriel Liiceanu au influentat intens si imens discutiile politice si culturale din Romania. Ele trebuie recitite, comparate cu efectele lor, asezate intr-u cadru de comprehensiune care sa ne lamureasca asupra sanselor intelectualilor de a fi vocile Cetatii, ale spiritului neinregimentat, mai ales in vremuri intunecate. Gasim in acest volum o mare parte din ceea ce-as numi nucleul ardent al gandirii politice a lui Gabriel Liiceanu.
http://www.humanitas.ro/humanitas/estul-naivit%C4%83%C5%A3ilor-noastre
Marta Petreu este o eseista de prim rang, pe langa faptul ca este o mare poeta, romanciera, ganditoare. Refuza tot ce este efemer si facil, are o atractie irepresibila spre dimensiunea ascunsa a lucrurilor, inclusiv si mai ales a lucrurilor spirituale. Recomand aici volumul de eseuri “O zi din viata mea fara durere” aparut la Polirom in seria de autor a scriitoarei. Eseul meu favorit, de o remarcabila densitate a reflectiei, este cel intitulat “Hegel si utopia recunoasterii”.
http://www.polirom.ro/catalog/carte/o-zi-din-viata-mea-fara-durere-4572/
In fine, constient ca am uitat carti remarcabile, recomand volumul Iuliei Vladimirov despre “Monica Lovinescu in documentele Securitatii, 1949-1989″ aparuta in seria “Istorie contemporana” pe care o coordonez, impreuna cu Cristian Vasile, la Humanitas. Cititorii vor vedea cum a devenit Monica Lovinescu obsesia criminalei institutii, cum erau colectionate cu perversa pasiune toate informatiile despre ea, despre mama ei si despre Virgil Ierunca.
- Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro