Sari direct la conținut

Recomandarile de tara ale Comisiei Europene pentru Romania: risc de deficit bugetar excesiv in 2016, masuri urgente dedicate somerilor 

HotNews.ro, EurActiv.ro
Conferinta de presa - Comisia Europeana, Foto: Hotnews
Conferinta de presa - Comisia Europeana, Foto: Hotnews

Comisia Europeana atentioneaza Romania ca masurile fiscale cu potential de a creste deficitul bugetar nu au fost mentionate in Programul de convergenta, ceea ce este impotriva Codului de Conduita. Astfel. estimarile Comisiei arata riscul ca Romania sa ajunga la un deficit de 3,4% in 2016, adica sa nu respecte prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere.

Comisia mai atrage atenția asupra unui aspect important:

Scăderea recentă a contribuțiilor sociale la angajator a redus povara fiscală pe forța de muncă, dar într-o direcție care nu este vizată. Impozitarea rămâne ridicată pentru cei cu venituri mici (circa 40%) mult peste nivelul din alte țări. Evaziunea fiscală și neplata taxelor rămân provocări majore, care afectează încasările bugetare

Cele patru recomandari concrete formulate de Comisia Europeană sunt:

1) Să fie luate toate măsurile necesare pentru a finaliza programul de asistență financiară

2) Să fie limitată devierea de la obiectivul pe termen mediu, în 2015, la maximum 0,25% din PIB așa cum a fost specificat în programul balanței de plăți 2013-2015 și să se reîntoarcă la obiectivul pe termen mediu în 2016. Să implementeze măsuri comprehensive de conformare la plata taxelor, să consolideze sistemele de verificare și control cu scopul de a soluționa problema muncii la negru, să avanseze cu reglementările pentru egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.

3. Consolidarea măsurilor pe piața muncii, în special pentru tinerii care nu se află în evidențele autorităților și pentru șomerii pe termen lung. Să asigure că Agenția națională pentru ocupare este dimensionată corect din punct de vedere al personalului. Să implementeze, în consultare cu partenerii sociali și cu practicile naționale, linii directoare clarepentru a stabili salariul minim în mod transparent.

  • Să introducă salariul minim de inserție 
  • Să crească prevederile și calitatea acestora privind părăsirea timpurie a școlii, în special în rândul minorității Roma.
  • Să adopte o strategie națională pentru părăsirea timpurie a școlii. Să implementeze strategia națională de sănătate 2014-2020 pentru a remedia problemele accesibilității, finanțării reduse și resurselor ineficiente.

4. Să adopte legea reformării guvernanței corporative a companiilor deținute de stat.

Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialog social, comisarul european Pierre MOSCOVICI, responsabil pentru afaceri economice si financiare si Marianne THYSSEN, comisarul responsabil pentru ocuparea fortei de munca au prezentat recomandarile specifice de tara la nivelul Uniunii (in direct din Bruxelles).

Recomandarile de tara pentru Romania – publicate de Comisia Europeana – aici.

Pentru cele mai importante declaratii- Live text in timp real – click pe EurActiv.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro