Reducerea expunerilor bancare
Asa cum ne avertiza si Alex Dumitrascu de saptamana trecuta, acordul de la Viena referitor la expunerea pe Romania a bancilor straine a fost revizuit. Astazi aflam detalii din ZF: cel mai important este primul paragraf:
- FMI si Comisia Europeana si-au dat acordul ca primele noua banci straine prezente in Romania sa-si poata reduce expunerile pana la 95% din nivelul inregistrat la sfarsitul lunii martie 2009.
Bancile implicate sunt: Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus, deci cele mai importante si cele mai mari banci din sistem. La data de 31 decembrie 2009, cota de piata a acestor banci era de 68%, conform ZF.
In martie 2009 activele interne ale bancilor erau de 351 miliarde lei; in mai 2010, activele interne erau de 353 miliarde lei. Cele noua banci au voie sa-si scada expunerea la 95% din nivelul din martie 2009, adica la 334 miliarde lei.
Cele noua banci reprezinta 68% din sistem, deci ma astept ca reducerea expunerilor sa insemne o valoare de 13 miliarde lei sau aproximativ 3 miliarde euro.
Reducerea expunerilor inseamna ca bancile vor da mai putine credite si ca isi vor reduce nivelul actual al activelor. Daca pentru firme si populatie cererea solvabila de credite este foarte slaba, statul are totusi mare nevoie de banci si va fi in primul rand afectat, prin dificultatea de a atrage credite noi si de a le rostogoli pe cele vechi, la acelasi nivel.
In aceste conditii se explica de ce s-a vehiculat ideea unui nou imprumut extern. Timpul trece, marja de actiune a Guvernului se ingusteaza semnificativ. Fiscalitatea a crescut deja la nivele disperate si nu se mai pot stoarce bani de la contribuabil.
Guvernul actual are optiuni limitate: fie se reduc fortat cheltuielile publice, fie se mai contracteaza un nou imprumut pentru salarii si pensii fie se intra in incetare de plati – alte posibilitati nu vad.
Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.