Sari direct la conținut

Referendumul: peisaj dupa batalie (de Alexandru Lazescu)

Revista 22

Imediat dupa ce doua exit poll-uri consemnau victoria zdrobitoare a lui Traian Basescu in referendumul de simbata liderii coalitiei anti-prezidentiale au incercat, secondati de citiva dintre obisnuitii analisti de serviciu, sa relativizeze la maximum votul final. Calul de bataie a fost, bineinteles, prezenta la vot.

Previzibil, era ultimul refugiu pe care il aveau la indemina, motiv pentru care, de altfel, cei in cauza au facut tot ce le-a stat in putere s-au straduit din rasputeri sa avem o participare la vot cit mai mica cu putinta.

Stabilind ziua de vot intr-o simbata, ceea ce a avut drept efect o slaba particpare electorala in mediul rural, decizind inchiderea urnelor la opt seara si nu la noua cum se intimpla de obicei si refuzind cu obstinatie sa prelungeasca ora de inchidere a urnelor, deschizind putine sectii electorale in strainatate, si nu in ultimul rind recurgind la tot felul de artificii care au dus la cresterea

pina la un nievl suspect de inalt a numarului total de alegatori. Concluzia aiuritoare livrata in spatiul public era fie ca toata lumea a pierdut fie chiar ca, de fapt, Traian Basescu ar fi suferit pina la urma un esec.

Astfel de fumigene s-au consumat totusi destul de repede. Oricum ai intoarce lucrurile un scor de 75% e unul coplesitor iar prezenta la vot consemnata in final e pina la urma comparabila cu cele care se inregistreaza curent in Statele Unite sau in multe tari europene. Asa ca a urmat inevitabil impactul cu o realitate politica modificata radical intre timp.

Figurile livide ale lui Mircea Geoana si Ion Iliescu sau expresia dezorientata de pe fata lui Calin Popescu – Tariceanu erau mai sugestive decit o mie de discursuri. Iar peste foarte putina vreme incriminarile, acuzele si contra-acuzele reciproce, au inceput sa curga in valuri. La fel ca in celebra poveste a lui Hans Christian Andersen s-a vazut deodata ca imparatul era de fapt dezbracat.

Sorin Oprescu, invins de Mircea Geoana la ultimul congres PSD dupa ce chiar cel care il incurajase ca candideze, Ion Iliescu, il parasise pe ultima suta de metri, a tinut sa spuna ca cineva va trebui sa-si asume responsabilitatea esecului.

Un fel de ghici ciuperca ce-i pentru ca e limpede pentru toata lumea ca tintele principale sint Mircea Geoana, Ion Iliescu si, in tot mai mare masura, Viorel Hrebenciuc, principalul artizan al jocurilor de culise in tandem cu Bogdan Olteanu de la PNL? La fel crede si colegul sau mai tinar, Victor Ponta: „in aceasta batalie am avut aliati tradatori si generali incompetenti.

Acum, trebuie sa ne gindim si la unii, si la altii, sa facem o analiza si sa vedem cu cine pornim la urmatoarea batalie”. Semn ca scaunul presedintelui Mircea Geoana se zgiltie serios iar liderul fondator al partidului, Ion Iliescu, cel care a fost si un activ promotor al demararii demersului de suspendare, se vede si el cu credibilitatea si forta politica serios erodate.

In PNL lucrurile stau probabil si mai prost. Si la centru si in tara sefii liberali si activul de baza par sa fi fost literalmente nauciti mai ales de proportia infringerii, pentru ca foarte putini scontau cu adevarat pe succesul demersului de demitere a presedintelui.

Autosugestia si estimarile fanteziste creasera in ultima luna asteptari cu totul rupte de realitate in privinta rezultatului final de la referendum. Un scor mai strins le-ar fi permis totusi liderilor liberali sa-si salveze cit de cit fata. Cum nu s-a intimplat asa tensiunile, frustrarile si incriminarile par sa ia rapid amploare.

Activul e demoralizat si incepe deja sa traga cu ochiul la alternativa PLD din tabara cistigatoaree. Iar euforia cu totul nejustificata care pusese stapinire pe conducerea liberala de la centru si din teritoriu unde tocmai se faceau de zor planuri pentru eliminarea pedistilor ramasi in structuri s-a evaporat brusc.

In acest context, iesirea publica a lui Ludovic Orban care din calitatea de sef al organizatiei liberale din Bucuresti a avansat duminica propunerea ca PNL sa intre in opozitie nu face decit sa puna paie pe foc si sa mareasca confuzia in interiorul partidului. E vorba, dupa toate semnalele, de o initiativa punctuala neagrata de conducerea liberala in ansamblu.

Ceea ce nu inseamna ca nu face deja multe valuri. E parte un atac la Calin Popescu – Tariceanu, parte o incercare a actualului ministru al Transporturilor de a-si masca propriul esec in calitatea sa de sef al campaniei anti- Basescu pentru referendum.

Desi stie ca in mare masura colegii sai nu agreaza parasirea guvernarii Ludovic Orban vrea sa-si asigure un avantaj strategic atunci cind deznodamintul se va petrece oricum si inca, foarte probabil, intr-un moment si mai defavorabil pentru partid. Pentru ca va putea spune cu acel prilej: „eu v-am avertizat!”.

Circula un punct de vedere, partial asumat si de presa internationala, ca in ciuda succesului categoric al presedintelui nu se vor schimba prea multe dupa 19 mai. Din punct de vedere strict tehnic lucrurile chiar asa stau. La urma urmei raportul de forte din Parlament a ramas neschimbat.

Cum nu exista nici o obligatie constitutionala care sa forteze dizolvarea legislativului si cum rigoarea morala si simtul responsabilitatii nu sint deloc generalizate printre politicienii romani e putin probabil ca ei sa actioneze din proprie initiativa in acest sens ne vom intoarce practic la situatia existenta inainte de 19 aprilie, ziua in care a fost decisa suspendare presedintelui.

E doar o falsa impresie. Impactul psihologic al victoriei zdrobitoare de la referendum e substantial. Iar aceasta perceptia e un atribut esential al puterii si autoritatii reale intr-o democtatie care tine de legitimitate. E vorba atit de reactia institutiilor cit si de reactia formatiunilor politice din tabara anti-prezidentiala.

Din multe puncte de vedere momentul actual seamana cu situatia politica din Romania din anul 2000. Atunci, desi formal CDR era la putere putini ii mai luau cu adevarat in serios pe guvernanti. Prin institutii oamenii asteptau schimbarea de regim care avea sa aiba loc la sfirsitul anului. La fel se va intimpla si acum.

Chiar daca in teorie se vor afla in continuare sub autoritatea liberilor si udemeristilor oamenii din sistemul institutiilor de stat se vor uita foarte atent la semnalele date de la Cotroceni.

La fel, se va schimba si comportamentul partidelor din alianta anti-Basescu. Pe de o parte pentru ca acuzele reciproce au inceput deja sa curga intre acesti parteneri conjucturali. Corneliu Vadim Tudor paseaza vina esecului spre liderul PSD, Mircea Geoana, despre care spune ca a gestionat prost problema referendumului si crede ca acesta va pleca din fruntea PSD.

„A evitat sa se vada cu noi, s-a ascuns dupa niste masini si a evitat sa facem poze”, s-a plins presedintele PRM. De partea cealalta Victor Ponta ii arata cu degetetul pe „tradatorii liberali” si tine sa precizeze ca el personal nu va fi de acord cu sprijinirea de catre PSD a unui guvern PNL, „de incompetenti”.

Toate sint semne clare ca aceasta coalitie ad-hoc e in plin proces de dezagregare. Mai mult, dupa cum transpare limpede din declaratii precum cele de mai sus mai ales in PSD si in PNL se vor da in perioada urmatoare intense batalii interne pentru putere.

Paradoxul situatiei actuale e ca toata lumea fuge de guvernare, ceea ce deocamdata ii lasa pe liberali la cirma in Palatul Victoria desi unii dintre ei incep sa realizeze ca e un „privilegiu” care duce direct la dezastru. In acelasi timp, cu exceptia PD si, partial PLD si probabil PNG, toate partidele stiu ca nu pot iesi decit prost dupa niste eventuale anticipate.

Ceea ce in contextul constitutional autohton e suficient pentru a bloca un astfel de demers imperios necesar pentru detensionarea crizei actuale. O dovada in plus a incapacitatii actualei legi fundamentale a tarii de a gestiona acest gen de situatii deloc rare in sistemele democratice. Asa ca e greu de spus in acest moment daca se va ajunge sau nu la alegeri inainte de termen.

Doar dinamica evolutiilor interne din PSD ne-ar putea duce catre un astfel de deznodamint, lucru inca greu de anticipat in acest moment.

Peisajul politc romanesc va fi fundamental schimbat dupa referendum. Traian Basescu nu are evident mai multe pirghii de putere ca inainte dar are initiativa, un imens avantaj psihologic si adversari derutati si demoralizati. Problema e ca astfel de situatii de gratie nu tin decit un timp limitat.

Citeodata gestionarea succesului poate fi cel putin la fel de complicata ca si gestionarea infringerilor.

Marea provocare a presedintelui este aceea de a se mentine pe valul popular dar si de a tempera euforia din PD care risca sa compromita constructia unui pol de dreapta, un vehicul de putere absolut necesar capabil ca, in urma unor alegeri, la termen sau inainte de termen, sa-i ofere cadrul institutional, pirghiile de influenta, prin care sa poata reforma sistemul politic romanesc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro