Regia Nationala a Padurilor nu se mai vede din cauza uscaturilor din conducere
Dragi romani, in mandatul lui Tariceanu s-au atins culmi nebanuite de civilizatie si progres. Mai mult decit atit, probleme nerezolvate de veacuri au fost rezolvate. De exemplu, una dintre ele era localizata in paduri. Unde, se stie din intelepciunea populara, mai exista si „uscaturi“.
Ei bine, acum acestea nu mai exista in padurile patriei, pentru ca au fost mutate cu totul in cladirile Regiei Nationale a Padurilor (RNP). {i acolo, la RNP, „uscaturile“ au primit functii, salarii cita frunza, cita iarba si au facut ce stiu ele mai bine: au uscat totul in jur, de la bugete pina la licitatii publice.
Pasul unu: se organizeaza un off-road prin bugetul Regiei
Una dintre cele mai misto defrisari din RNP a fost cea financiara. Astfel, conform unor rapoarte ale Consiliului de Administratie al Regiei, peste 50 de milioane de euro au fost rase pe te miri ce, de a ajuns RNP (in 2005 si 2006) sa ia credite pentru achitarea salariilor angajatilor (o premiera pentru Regie).
Tot o premiera a fost si numirea la conducerea RNP a lui Ioan Aldea, omul deputatului liberal de Prahova Adrian Semcu.
Pentru ca toate aranjamentele si afacerile uscaturilor sa capete o coaja de legalitate, a fost resuscitata pe post de consilier juridic sef Aurelia Malaescu, protejata lui Taracila. Dintre actele avizate pozitiv de Malaescu se pot mentiona achizitiile unor masini de lux (SUV-uri Toyota si Land Rover, fara numar) si decontarea unor deplasari externe unde nici cu gindul nu gindesti.
Pasul doi: codru-i frate cu romanul, deci directorul e cumatru cu jurista
Toate aranjamentele privind punerile in posesie si studiile de amenajari silvice au fost smenuite de Ioan Aldea si parafate de Aurelia Malaescu. Iar daca codru-i frate cu romanul, si Aldea e cumatru cu Malaescu: l-a cununat cu chef mare la Clubul Diplomatilor pe Dragos Malaescu, fiul mamei lui.
Pina-n nunta, Malaescu junior a fost angajat la RNP pe usa din dos, cu un salariu cit al unui sef de birou, cu toate ca se ocupa doar cu taiatul frunzei la ciini. |n schimb, s-a remarcat cu deplasari pe-afara.
Cum a fost cea din Suedia, unde a stat doua saptamini la un tirg ca sa imparta vreo doua sute de pliante. Efortul juristei de la Romsilva s-a materializat in cele sapte conturi bancare deschise in ultimii doi ani si in peste 100.000 RON salariul anual, plus indemnizatia de membru in Consiliul de Administratie al Regiei.
|n plus, a mai incasat si ceva dividende de pe urma actiunilor detinute la hotelul International din Sinaia, controlat de liberalul Dan Radu Rusanu.
Pasul trei: se defriseaza cu salbaticie bugetul RNP
De departe, cea mai mare „uscatura“ a Regiei este Gheorghe Dima, care, in calitate de sef al Directiei |mpaduriri Dezvoltare, nu face nici o investitie fara comision in avans. Acesta s-a facut remarcat inca din perioada 1997-2000, cind se ocupa de achizitiile RNP.
Atunci, a umplut magaziile Regiei si ale directiilor silvice cu calculatoare care si acum zac nefolosite, ele fiind din epoca de piatra, desi au fost cumparate la preturi de ultima generatie.
|n plus, a avut grija si de sanatatea silvicultorilor, obligindu-i in 2000 pe toti angajatii RNP (circa 30.000) sa se vaccineze antigripal numai cu seringile unei singure firme, iar pretul unui vaccin a fost de trei ori mai mare decit cel practicat de cea mai renumita firma de pe piata mondiala.
De cind a revenit in Regie, odata cu guvernarea portocalie, Dima si-a marit averea cu un apartament in Bucuresti, o casa de vacanta la munte, o vila in constructie linga Bucuresti, terenuri prin Ilfov si la Busteni. Basca, pe linga cele opt polite de asigurare de viata in valoare de peste 90.000 RON, Dima a mai pus deoparte in cele 18 conturi din opt banci peste 300.000 RON.
Mai mult, Dima a fost nelipsit din comisiile de licitatie ale Regiei, de pe urma carora a incasat, numai la vedere, anul trecut, peste 16.000 RON. {i ce nu se vede in scripte se poate observa cu lupa de la DNA.
Pasul patru: se aduce o tufa in fruntea copacilor
Ioan Aldea nu numai ca este o „uscatura“, dar nu este nici macar o uscatura de copac, ci e o simpla tufa. Profesional vorbind, pentru ca omul nu are gradul profesional silvic care sa-i permita ocuparea acestui post.
Ministrul Remes, insa, care nu are nimic in comun cu padurile si nici cu agricultura (in afara faptului ca alcoolul se face din cereale si fructe), a calcat in picioare prevederile legale si l-a batut in cuie la sefia RNP pe omul sustinut de deputatul liberal Adrian Semcu.
Din 2005 si pina acum, Aldea s-a mai remarcat prin citeva performante care ar trebui omologate de catre oamenii lui Daniel Morar. |n cirdasie cu predecesorul sau, Aldea a avut grija sa-i imbrace pe silvicultori numai cu uniforme confectionate la firma primarului de Bacau, Romeo Stavarache, trecut acum o vreme la PNL.
In plus, cei doi au facut ca majoritatea drumurilor forestiere si lucrarilor de corectare a torentilor din zona de nord a Moldovei sa fie rezolvate de catre firmele edilului de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan-Pinalti (pe vremea cind acesta era inca penelist de incredere).
Pasul cinci: sa moara caii cind vor maidanezii forestieri
Cei doi s-au mai ocupat de lasarea de izbeliste a investitiilor Regiei aflate in derulare, de falimentarea si vinderea pe doi bani catre prietenii unguri din UDMR ai PNL a unitatilor de productie si scoaterea la mezat la pret de gloabe a celor mai frumosi armasari din hergheliile tarii.
Dar marea realizare a lui Aldea a fost preluarea de catre Romsilva a obligatiilor de mediu ale OMV, rezultate in urma privatizarii Petrom (e vorba de cele prin care noul actionar se obliga sa refaca ecosistemul padurilor administrate de Regie, ca urmare a poluarilor petroliere).
Cum a fost posibil asa ceva? Cu bani: OMV a acceptat sa plateasca o chirie mai mare pentru sondele aflate pe terenurile RNP, cu obligatia ca Romsilva sa preia toate cheltuielile pentru refacerea suprafetelor distruse de poluarea petroliera.
Dupa ce austriecii au pompat banii in contul Regiei, Aldea a avut grija ca lichiditatile sa fie directionate in alte scopuri, altele decit cele legate de refacerea ecosistemului silvic.
Biroul de Investigatii