Sari direct la conținut

Regizorul filmului "Colectiv" refuză o distincție din partea președintelui: Este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României

HotNews.ro
Regizorul filmului "Colectiv" refuză o distincție din partea președintelui: Este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României

Alexander Nanau, regizorul filmului „Colectiv”, propunerea României la Premiile Oscar 2021, refuză Medalia „Meritul Cultural” din partea președintelui Klaus Iohannis, spunând că „este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”. El afirmă că statul român nu ar trebui să folosească Ziua Culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural.

Regizorul Alexandar Nanau a făcut acest anunț pe Facabook, unde scrie că, de Ziua Culturii Naționale, președintele Klaus Iohannis a decis să îi confere Medalia „Meritul Cultural”.

  • „Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României.
  • După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero”, afirmă regizorul filmului Colectiv.

El face public răspunsul său către Administrația Prezidențială, care dorea să îl decoreze în 15 ianuarie pentru „meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”.

  • „Având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, nu pot accepta această distincție.
  • Cred cu tărie că statul român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza COVID-19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări”, arată Nanau în răspunsul către Administrația Prezidențială.

Alexandar Nanau mai spune că așteaptă „cu nerăbdare” orice dialog sau dezbatere publică din partea președintelui Iohannis, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Franța, unde președintele Macron a avut dezbateri deschise pentru susținerea diferitelor scheme de ajutor pentru cultură care au fost implementate fără întârziere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro