Remus Pricopie, dupa ce le-a dat profesorilor 700 lei in campanie electorala: Informatiile privind obligatia profesorilor de a returna cei 150 de euro sunt false, fiind lansate in context electoral
Remus Pricopie, ministrul Educatiei, sustine intr-o declaratie trimisa prin biroul de presa al Ministerului ca „informatiile privind obligatia profesorilor de a returna cei 150 de euro sunt false, fiind lansate in context electoral”. Reactia vine dupa ce ministerul le-a trimis profesorilor 150 de euro (700 de lei) in plina campanie electorala, ca parte a unui proiect european, insa pentru activitati de dezvoltare profesionala pe care trebuie sa le faca in perioada ianuarie-iunie 2015. Raluca Turcan a avertizat ca profesorii sunt instigati la fals in declaratii pentru cei 700 de lei, prin faptul ca li se spune ca nu trebuie sa justifice cu documente activitatile de perfectionare.
- Ceea ce nu spune Remus Pricopie este daca Executivul European accepta sa deconteze bani pe activitati derulate de profesori pentru care Ministerul spune acum, inainte de alegeri, ca nu vrea nicio dovada ca au fost derulate, in afara unui raport scris de fiecare profesor
- HotNews.ro a trimis solicitari de clarificare atat la Comisia Europeana, de la care a primit raspuns ca solicitarea este in lucru, cat si la Ministerul Fondurilor Europene – minister roman de la care de mai bine de 12 ore nu a primit nici macar numarul de inregistrare a solicitarii / UPDATE 8 decembrie 2014: Ce spun Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana despre cei 700 de lei pe care Guvernul Ponta i-a dat profesorilor in campania electorala
- Precizam ca in cadrul acestui proiect POSDRU Ministerul Educatiei are calitatea de beneficiar, iar profesorii sunt grupul tinta
Intr-un comunicat trimis HotNews.ro de biroul de presa al Ministerului Educatiei, ministrul Remus Pricopie este citat cu urmatoarele declaratii: „Informatiile privind obligatia profesorilor de a returna cei 150 de euro sunt false, fiind lansate in context electoral„.
„Resping categoric informatiile conform carora „profesorii ar putea fi obligati sa dea inapoi cei 700 de lei acordati pentru dezvoltarea profesionala”. Este o informatie falsa si o incercare de a atrage educatia in campania electorala. Niciun profesor nu va fi obligat sa returneze banii primiti„, sustine ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.
Acesta sustine in acelasi comunicat al Ministerului Educatiei ca „Guvernul Ponta i-a tratat de fiecare data cu respect pe profesori si a sustinut educatia, venind in intampinarea nevoilor cadrelor didactice. Una dintre masurile adoptate in acest sens vizeaza acordarea unei sume forfetare in cuantum de 150 de euro (echivalentul in lei) pentru sustinerea dezvoltarii carierei didactice„.
Pricopie afirma ca, „prin aceasta masura, Guvernul reaplica Legea nr. 315/2006, privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice. Suma acordata era de 100 de euro. Prin Legea nr. 118 din 30 iunie 2010, Guvernul PDL a abrogat Legea nr. 315/2006. Astazi, prin O.U.G. nr. 58/2014, guvernul Ponta reintroduce aceasta subventie acordata profesorilor, cu doua mari noutati: suma creste de la 100 la 150 de euro si se acorda atat profesorilor din invatamantul preuniversitar, cat si personalului didactic din invatamantul superior.„
Ministerul Educatiei a transmis de doua ori acest comunicat, dupa ce prima oara un cuvant din titlul comunicatului era scris gresit: „Remus Pricopie: ‘Informatile privind obligatia profesorilor de a returna cei 150 de euro sunt false, fiind lansate in context electoral’„.
Remus Pricopie, la 4 zile dupa primul tur al alegerilor prezidentiale: De vineri, cei 150 de euro pentru profesori vor ajunge in teritoriu
Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat pe 6 noiembrie, la o intalnire cu aproximativ 400 de cadre didactice in Buzau, ca a doua zi Ministerul de Finante le va vira inspectoratelor scolare banii pentru plata celor 150 de euro de profesor pentru dezvoltare profesionala, dupa cum a scris Mediafax.
„Sunt constient ca acesti bani nu sunt suficienti decat pentru o luna-doua, cel mult, dar atat am putut face. De vineri, banii vor ajunge in teritoriu, este vorba despre echivalentul a 700 de lei”, a spus atunci Pricopie. Ministrul a adaugat ca vrea ca acest program derulat cu fonduri europene sa fie pastrat pana in anul 2020, potrivit agentiei de presa.
Anterior, pe 22 octombrie, Guvernul anuntase ca aloca circa 50 milioane, in cadrul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind „Dezvoltarea carierei didactice”, urmand ca minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul unversitar sa primeasca suma de 150 euro.
Pricopie afirma atunci ca „un proiect mai vechi care a fost intrerupt in 2010 se numea atunci ‘Suta de euro pentru carti’, fiecare cadru didactic primea echivalentul in lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept in perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, in urma discutiei cu colegii din Guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula”.
„De data aceasta, nu exista conditionare stricta de a cumpara carti si a deconta prin facturi, ci este vorba de o suma forfetara pe care profesorii o pot folosi pentru achizitia de materiale didactice, carti, participare la cursuri, conferinte si asa mai departe (…) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagina in care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro in raport cu dezvoltarea profesionala a fiecarei persoane„, mai sustinea Pricopie, citat de Mediafax.
In acelasi timp, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis o nota catre toate sindicatele afiliate, cu o serie de precizari privind implementarea proiectului european din care profesorii primesc cei 150 de euro. La finalul notei, FSLI spune: „Concluzia este ca fiecare beneficiar al acestei sume poate sa o cheltuiasca cum considera, fara a fi obligat sa participe la cursuri de formare platite si fara sa aduca documente financiare justificative pentru cheltuielile efectuate (chitante, facturi, adeverinte, etc.).”
Si Remus Pricopie a intarit acest lucru, intr-un interviu la Adevarul: “Ca urmare a multor probleme care au aparut pe POSDRU, acesti bani reprezinta o suma forfetara, adica nu vor fi decontati, deci profesorul nu trebuie sa faca un raport, doar sa prezinte la nivelul conducerii scolii cum a folosit profesional banii.” „Profesorii gestioneaza cum vor aceasta suma, pot sa-si faca abonament la o revista, spre exemplu”, a mai spus ministrul.
Intr-un comunicat remis HotNews.ro la inceputul saptamanii, Raluca Turcan, vicepresedinte ACL, avertizeaza ca suma de 150 de euro pe care ministrul Educatiei, Remus Pricopie, le-a promis-o profesorilor, ca o continuare a proiectului „Suta de euro pentru carti”, poate fi folosita numai pentru perfectionare, nu si pentru cumpararea de carti, si ca orice activitate trebuie justificata cu documente. „Profesorii sunt atrasi intr-un joc de deturnare de fonduri europene” si „sunt instigati la fals in declaratii, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor raspunde pentru acest lung sir de actiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii scolari”, sustine Raluca Turcan.
Ce spune metodologia pe care trebuie sa o respecte profesorii care primesc cei 150 de euro
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a publicat pe site-ul sau o serie de acte care reglementeaza desfasurarea acestui proiect european. Printre documente se numara si Ordinul nr. 4.871 din 5.11.2014 privind implementarea proiectului sistemic “Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat – promotor al invatarii pe tot parcursul vietii”, semnat de ministrii Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, dar care nu a fost publicat in Monitorul Oficial pana la publicarea acestei stiri.
Printre documente nu se numara insa si modelul de raport elaborat de Ministerul Educatiei Nationale, la care metodologia face referire.
Ordinul aproba Metodologia privind implementarea proiectului sistemic “Personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat – promotor al invatarii pe tot parcursul vietii”.
Citeste mai jos fragmente relevante din aceasta metodologie, in forma in care este ea acum:
- Art. 2 Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea dezvoltarii profesionale pentru personalul didactic din sistemul de invatamant preuniversitar de stat si universitar de stat, din toate regiunile de dezvoltare, in vederea imbunatatirii calitatii procesului educational.
- Art. 4 – (3) Pentru realizarea obiectivelor Proiectului, la demararea acestuia, fiecarei persoane din grupul tinta, din categoria personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat, i se va acorda o singura data, o subventie, sub forma de suma forfetara in cuantum de 700 lei, pentru dezvoltare profesionala.
- (4) Organizarea si desfasurarea activitatilor din Proiect care vizeaza dezvoltarea profesionala a personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat se va realiza etapizat astfel:
- a) in primele doua luni de la demararea Proiectului, echipa de management si implementare a Proiectului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale realizeaza un set de documente suport necesare pentru procesul de dezvoltare profesionala a personalului didactic din sistemul de invatamant preuniversitar de stat si universitar de stat, care vor fi postate pe pagina web a Ministerului Educatiei Nationale, pana la data de 5 ianuarie 2015;
- …
- d) fiecare persoana care a beneficiat de acordarea subventiei desfasoara, la alegere, activitati specifice pentru dezvoltarea profesionala, prin participarea la orice forma de dezvoltare profesionala/formare continua prevazuta de legislatia specifica domeniului educational in vigoare, formal, informal sau nonformal, pornind atat de la nevoile profesionale personale, cat si tinand cont de nevoile institutionale, in perioada ianuarie-iunie 2015;
- e) pe parcursul perioadei de dezvoltare profesionala individuala, fiecare persoana care a beneficiat de acordarea subventiei completeaza, in perioada ianuarie-iunie 2015, un raport individual de dezvoltare profesionala, conform modelului de raport elaborat de Ministerul Educatiei Nationale”.
- Art. 5 – Acordarea subventiei fiecarui membru al grupului tinta se va realiza de catre Ministerul Educatiei Nationale, prin inspectoratele scolare (…) Ministerul Educatiei Nationale transfera acestor institutii sumele necesare acordarii subventiei persoanelor din grupul tinta, iar acestea efectueaza plata subventiei catre fiecare persoana din grupul tinta. (…) Plata se face pe baza Statului de plata a subventiei/sumei forfetare, prevazut in Anexele 2.a, respectiv 2.b, dupa caz. Sumele se transfera din Trezorerie catre banca/bancile comerciale la care sunt deschise conturile beneficiarilor pe baza statului de plata a subventiei/sumei forfetare. Pentru fiecare stat de plata se intocmesc doua ordine de plata centralizatoare pentru suma totala defalcat pe cofinantarea nationala (21%) si Fondul Social European (79%).
- (5) Fiecare dintre documentele justificative de derulare a activitatilor la nivelul unitatilor/institutiilor de invatamant preuniversitar de stat/universitar de stat/bibliotecilor centrale universitare sprijinite prin Proiect: planuri institutionale de dezvoltare profesionala, liste de prezenta, (asumate prin semnaturi si stampila reprezentantului legal) rapoarte individuale de dezvoltare profesionala (semnate de persoana din grupul tinta care l-a completat) se intocmesc in dublu exemplar in original.
In urma a numeroase sesizari primite de la profesori, HotNews.ro a trimis miercuri, 12 noiembrie, o solicitare oficiala de lamuriri la biroul Comisarului pentru afaceri sociale si incluziune – responsabil de cheltuirea corecta a fondurilor POSDRU. In aceeasi zi, HotNews.ro a trimis solicitare oficiala si la Ministerul roman al Fondurilor Europene. Daca de la Bruxelles am fost instiintati imediat ca solicitarea noastra a fost data in lucru, de la Ministerul roman am asteptat mai bine de 12 ore sa ni se comunice numarul de inregistrare a solicitarii.
- UPDATE 8 decembrie 2014: Ce spun Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana despre cei 700 de lei pe care Guvernul Ponta i-a dat profesorilor in campania electorala
Descarca de mai jos Metodologia:
Ordinul de Aprobare a Metodologiei Pentru Cheltuirea Celor 150 euro de catre Profesori
Descarca si Ordinul care modifica o data metodologia
Precizari – Activitati specifice pentru dezvoltarea profesionala
Nota a Ministerului Educatiei Nationale
Formularul de inregistrare a grupului tinta – formular individual de inregistrare
Adresa Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (1)
Adresa Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (2)
Completari privind identificarea profesorilor care fac parte din grupul tinta
Citeste si: