Sari direct la conținut

Remus Pricopie: Ministerul Educatiei are in vedere dotarea cu tablete a tuturor scolilor, inclusiv in mediul rural

HotNews.ro
Remus Pricopie, Foto: Agerpres
Remus Pricopie, Foto: Agerpres

Ministrul Educatiei vrea sa introduca tablete in toate scolile, inclusiv in cele din mediul rural. Remus Pricopie a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca Ministerul cauta resursele necesare pentru dotarea tuturor scolilor cu tablete, ca parte a procesului de a aduce tehnologia mai aproape de scoala. Ministrul informeaza ca va continua revizuirea programelor scolare, „urmata de elaborarea unor noi manuale, inclusiv in format digital, pentru toti ceilalti ani de studiu (invatamant primar, gimnazial si liceal)” si ca are in vedere „elaborarea unui proiect finantat din fonduri europene pentru realizarea catalogului electronic, care sa functioneze in tot sistemul de invatamant”.

  • Amintim ca, in septembrie 2013, Remus Pricopie anunta ca digitalizarea scolilor va face obiectul unui proiect pe fonduri structurale care este pregatit la minister si ca digitalizarea scolilor se va face in doua faze: mai intai vor exista in toate clasele I si a II-a videoproiectoare si PC-uri, iar apoi etapa cea mai costisitoare va consta in punerea unei tablete in fiecare banca.
  • Ultimul pas este acela in care digitalizam intreaga clasa, iar copilul va avea pe banca tableta conectata la calculatorul profesorului. Aceasta ultima faza este cea mai costisitoare, iar pentru ea se lucreaza la Ministerul Educatiei pentru a scrie un proeict pe fonduri structurale, un proiect care va fi destul de mare si se va incadra in bugetul 2014-2020„, spunea in urma cu un an ministrul Remus Pricopie.
  • Estimarea de anul trecut a ministrului era ca valoarea proiectului trece de 100 milioane euro. Declaratiile acestea au fost facute in septembrie 2013 la un eveniment organizat de Samsung la liceul bucurestean Nicolae Kretzulescu unde compania a inaugurat prima dintre cele trei „clase digitale”, ca parte a unui parteneriat in valoare de 100.000 euro semnat cu Ministerul Educatiei. Detalii aici

Acum este pentru prima oara dupa lansarea licitatiei pentru manuale digitale cand Remus Pricopie spune clar ca suportul fizic pe care elevii vor rula in viitor aceste manuale va fi tableta. Urmatorul pas dupa introducerea manualelor digitale in scoli este dotarea salilor de clasa cu tablete, iar Ministerul Educatiei Nationale (MEN) are in vedere „identificarea resurselor in vederea dotarii tuturor scolilor, inclusiv cele din mediul rural, cu tablete”, spune ministrul Pricopie, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Comunicatul ministrului Pricopie vine dupa ce Comisia Europeana a anuntat in Raportul Horizon, realizat in parteneriat cu expertii in tehnologii educationale din SUA, caimbunatatirea abilitatilor digitale si a accesului la resursele digitale si deschise sunt esentiale, nu numai pentru ameliorarea procesului de predare, ci si pentru crearea unor modele de invatamant flexibile, care faciliteaza invatarea de-a lungul vietii„. Amintim si ca Executivul european a lansat in 2013 un plan de actiune pentru promovarea tehnologiilor digitale in invatamant, iar comisarul responsabil de agenda digitala declara la acea vreme: „Visul meu este ca fiecare sala de clasa sa fie informatizata pana in 2020”. Detalii aici

Romania implementeaza deja ceea ce Comisia Europeana recomanda acum tuturor statelor – aducerea noilor tehnologii in scoala„, anunta astazi ministrul Educatiei. Acesta sustine ca „Romania este in avangarda tarilor care isi racordeaza si adapteaza sistemul de educatie la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare – invatare”.

Pricopie precizeaza ca noul Raport Horizon al Comisiei Europene „subliniaza nevoia unor actiuni urgente ‘in vederea promovarii inovarii in salile de clasa’. Acesta este un lucru pe care Romania il face deja, fiind pentru prima data cand demaram un proces de modernizare a scolii romanesti, fara a ajunge in situatia in care acesta sa ne fie solicitat imperios de institutiile europene, ca o consecinta a unei ramaneri in urma. Din acest punct de vedere, Romania se afla inaintea multor state din Uniunea Europeana, fiind conectata la noile tendinte mondiale de crestere a calitatii procesului educational si a adaptarii la realitatile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de scoala. Facem acest lucru nu doar prin introducerea manualelor digitale, dar si prin derularea unor proiecte precum ‘Internet in scoala ta’, care presupune conectarea a 2.446 de scoli din mediul rural si mic urban la Internet sau prin dotarea unor clase cu produse IT de ultima generatie, in urma parteneriatului dintre minister si un mare producator in domeniu„.

Remus Pricopie anunta ca „pentru a duce mai departe acest proces, pe care expertii in educatie ai Comisiei Europene il recomanda, MEN are in vedere efectuarea mai multor pasi:

  • continuarea revizuirii si modernizarii programelor scolare, urmata de elaborarea unor noi manuale, inclusiv in format digital, pentru toti ceilalti ani de studiu (invatamant primar, gimnazial si liceal);
  • identificarea resurselor in vederea dotarii tuturor scolilor, inclusiv cele din mediul rural, cu tablete;
  • elaborarea unui proiect finantat din fonduri europene pentru realizarea catalogului electronic, care sa functioneze in tot sistemul de invatamant.”

In 2013, atunci cand a anuntat ca etapa cea mai costisitoare a digitalizarii scolilor va fi „punerea unei tablete in fiecare banca”,Remus Pricopie le-a raspuns si celor care spun ca, in conditiile in care o parte din scoli stau sa cada, e exagerat sa vorbim de tablete:„Faptul ca inca avem probleme in sistem nu inseamna ca trebuie sa blocam acest proiect. Cineva a spus ca trebuie sa terminam scolile de reparat si apoi sa ne ocupam de digitalizare. Eu cred ca trebuie sa le facem in acelasi timp si pe unele si pe altele. Pentru fiecare problema avem o foaie de parcurs destul de clara, astfel incat in scurt timp sa avem continuturile digitale la care sa aiba acces atat copii din tara, cat si din strainatate”.

Pentru digitalizare un atuu tine si de faptul ca mai toate scolile din orase sunt conectate la internet, iar la sate cam jumatate dintre unitati au internet, derulandu-se insa un proiect de instalare de conexiuni broadband in toate scolile, preciza in urma cu un an Pricopie. „Eu cred ca in patru-cinci ani nici n-o sa mai recunoastem clasa (…) De fapt noi asistam, dupa multi ani, la o schimbare fundamentala de filosofie a clasei. Uitati-va cum sunt asezati copii si cum interactioneaza profesorul cu ei, uitati-va cat de repede se face verificarea”, a mai spus atunci ministrul.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro la scurt timp dupa preluarea mandatului de ministru al Educatiei, Remus Pricopie a declarat ca „varianta realista” pentru introducerea in scoli a noilor suporturi electronice este2015.

In iunie 2013, Intel si reprezentanti ai ministerului Educatiei si ai ministerului Comunicatiilor au semnat un protocol pentru introducerea in scoli a predarii cu laptop si tableta. HotNews.ro a relatat atunci ca textul acordului nu a fost facut public si ca termenii au ramas vagi, dar reprezentantii Intel au explicat pentru HotNews.ro ca vor oferi consultanta pentru intocmirea unui proiect national pentru programul de digitalizare a claselor si scrierea unui proiect pentru obtinerea banilor europeni. Adrian Cioroianu, director de dezvoltare la Intel Romania, a explicat atunci pentru HotNews.ro intr-o clasa digitala este nevoie de tablete pentru elevi, laptop pentru profesor, tabla electronica, software, servere si servicii cloud, iar ca punct de pornire e nevoie sa existe manuale digitalizate in romana. Intel poate ajuta ministerul Educatiei sa scrie acest proiect de digitalizare la nivel national, mai ales ca grupul american are experiente similare din state precum Polonia sau Ungaria, a sustinut atunci Adrian Cioroianu.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro