Remus Pricopie, ministrul Educatiei: Promovabilitatea de 47,83% la definitivat inseamna ca examenul a fost foarte serios si ne-a permis o selectie foarte buna
Promovabilitatea de 47,83% la examenul national de definitivare in invatamant „pentru mine inseamna ca examenul a fost foarte serios si ne-a permis o selectie foarte buna a celor care sunt pregatiti sa intre in invatamant”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie. In ce priveste discrepanta dintre notele extrem de mari obtinute de candidati la inspectiile la clasa si notele mici de la examenul scris de definitivat, ministrul a precizat ca „daca inspectia la clasa este pregatita din timp de catre candidat, se cunoaste tema, la examenul scris candidatul are o programa mult mai larga din care trebuie sa se pregateasca”.
Inspectia la clasa si proba scrisa din cadrul examenului de definitivare „sunt doua lucruri diferite”. „Avem un examen la clasa care vizeaza componenta pedagogica si un examen scris dintr-o programa complexa care are componenta teoretica. Daca inspectia la clasa este pregatita din timp de catre candidat, se cunoaste tema, la examenul scris candidatul are o programa mult mai larga din care trebuie sa se pregateasca„, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Intrebat de ce se mai sustin inspectiile la clasa, atata vreme cat in Gorj de exemplu doar doua cadre didactice nu au reusit sa ia 10 la inspectii, ministrul a raspuns: „Intotdeauna si in toate tarile, examenul de intrare in invatamant are si o componenta de evaluare a componentei pedagogice. In examenul scris se dau subiecte de facultate, nu subiecte de clasa a II-a. Deci cea mai grea este aceasta componenta teoretica a examenului, unde anul acesta s-a crescut nota de promovare de la 7 la 8, pentru ca la clasa trebuie sa avem profesori foarte bine pregatiti„.
„Procentul acesta de 47% pentru mine inseamna ca examenul a fost foarte serios si ne-a permis o selectie foarte buna a celor care sunt pregatiti sa intre in invatamant. Sunt tari in care procentul de promovare a examenului de intrare in invatamant este de 10 – 15%. In Finlanda, de exemplu, procentul de promovare este in jurul a 10%. Ceea ce inseamna ca avem de-a face cu o competitie dura. Anul acesta examenul a fost mai dur decat cel de anul trecut„, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Remus Pricopie.
Rezultate Definitivat 2013: Promovabilitatea la nivel national este de 47,83%, cu 14,4 puncte procentuale mai mica decat anul trecut
Rezultatele examenului national de definitivat 2013 au adus o rata de promovare de 47,83%, inainte de depunerea si solutionarea contestatiilor. Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%. Scaderea cu 14,4 puncte procentuale a numarului de cadre didactice care au promovat aceasta proba vine in contextul in care, anul acesta, nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant este 8, si nu 7, si au avut dreptul sa participe la proba si debutantii cu un an vechime la catedra (fata de vechimea minima necesara la catedra de 2 ani, cum era pana acum).
Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.
Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.
Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.
Citeste si: