Reportaj HotNews: Romanii din Italia: loviti de criza economica si inselati de patroni
Sandu Balan, originar din Brasov, a implinit patru luni de cand a fost concediat de la firma unde a lucrat peste doi ani de zile. Situatia a devenit dramatica pentru familia romanului, caci, de la inceputul anului, aceeasi soarta i-a lovit si pe ceilalti membri ai familiei sale, toti angajati ai aceleiasi firme. In decurs de doar o luna de zile, toti patru au fost dati afara din fabrica. In plus, niciunul dintre ei nu si-a primit lichidarea. Intre timp, au cheltuit toate economiile stranse in doi ani de zile, iar acum nu au nici banii necesari chiriei.
Accidentele la locul de munca se intamplau deseori. Lucram fara protectia necesara, langa niste masini cu multe “improvizatii” tehnice. Numai eu am avut vreo cinci accidente. Cand ma accidentam, patronul imi spunea sa stau acasa, in concediu de odihna, pana ma vindec. Nu am declarat niciun accident la locul de munca
Sandu Balan
Sandu, 45 de ani, locuieste in Italia din 2006 impreuna cu sotia, Coca Venetia Balan venita in Peninsula de 5 ani si fiul, Adrian Cristian Balan, in varsta de 22 de ani. Familiei s-a alaturat si viitoarea nora, Maria Mirabela Curavale, de 22 de ani.
“Am lucrat la Rulmentul Brasov, impreuna cu sotia. In 2003, sotia a decis sa-si incerce norocul in Italia. A fost angajata ca menajera la o batrana, muncind mereu cu acte in regula. Apoi am decis sa venim si noi, eu cu fiul. Ca ci ceilalti romanii, am venit cu speranta ca putem construi ceva aici”, ne spune Sandu Balan.
Toti patru au fost angajati pe o perioada nederminata la o fabricuta din Isola di Fano, un orasel din regiunea Marche. Cei doi soti au lucrat in productie, la fabricarea cuielor. Acelasi tip de munca l-au facut si tinerii Adrian si Mirabela, desi aveau un contract ca muncitori necalificati, angajati pentru curatenie si ambalarea marfii.
Salariul celor patru membri ai familiei a fost calculat pe o baza de 6,40 euro la ora. Dupa patru luni de contract ei au trecut intr-o alta categorie de munca, platita pe hartie cu 8 euro la ora, dar salariul in mana a ramas neschimbat.
In mica fabrica, familia Balan a lucrat impreuna cu alte 8 persoane, toti italieni. Desi aveau acelasi tip de contract, italienii incasau mai mult decat romanii, asa cum ne spune si Sandu: “Un coleg italian a fost angajat in aceeasi zi cu mine, am lucrat cot la cot, apoi am aflat ca lua 7,85 euro pe ora! La diversele nostre solicitari de a obtine un tratament egal cu cel al colegilor nostri, patronul firmei ne-a raspuns ca noi suntem romani si el hotaraste cand ne va plati la fel, iar noi trebuie sa lucram, ca de aceea suntem veniti in Italia”.
Am cumparat o masina in rate, la fel si alte lucruri pentru casa. Cum pot sa ma intorc daca mai am de platit ratele? Cumva trebuie sa facem, nu poti merge la banca si sa spui ca ai fost concediat impreuna cu familia iar ei sa te ierte de datorii
Sandu Balan
Bucurosi ca au totusi un loc de munca, sotii Balan au acceptat conditiile discriminatorii puse de patron: “Accidentele la locul de munca se intamplau deseori. Lucram fara protectia necesara, langa niste masini cu multe “improvizatii” tehnice. Numai eu am avut vreo cinci accidente. Cand ma accidentam, patronul imi spunea sa stau acasa, in concediu de odihna, pana ma vindec. Nu am declarat niciun accident la locul de munca.”
Accidentul cel mai grav l-a avut Mirabela, care era sa ramana fara mana stanga: “Lucra la o masina care decupa sarma din care se fac cuiele. Mirabela trebuia sa extraga cu mana piesele din acea masina. Nu existau dispozitive de protectie si a fost de ajuns o secunda de neatentie iar masina aproape i-a zdrobit oasele. A fost tratata la urgenta, inca mai are cicatricea pe mana”.
Eu nu contest motivele concedierii, ci faptul ca nu ni s-a platit lichidarea si alte drepturi salariale. Imi imaginez cum e cu romanii care lucreaza la negru aici, in Italia, in ce situatie disperata sunt…
Sandu Balan
Sandu si Coca Balan au fost instiintati de concediere la inceputul lunii decembrie, exact inainte de sarbatori. Aveau toate documentele in regula. Dar sustin ca patronul nu le-a platit sumele cuvenite la incheierea raporturilor de munca. Functionarii de la sindicatul CISL au calculat ca patronul ar trebui sa le dea sotilor Sandu aproape 30.000 de euro. Cu sprijinul aceluiasi sindicat, Sandu s-a adresat Comisiei de mediere provinciala a conflictelor de munca din cadrul Ministerului Muncii, deschizand o actiune legala.
Dupa o singura luna, firma i-a anuntat in scris si pe cei doi tineri, Adrian si Mirabela, ca au fost suspendati din munca, din cauza scaderii productiei. Nici ei nu au primit lichidarea cuvenita. Adrian si Mirabela s-au adresat la randul lor sindicatului si urmeaza sa deschida si ei actiuni legale. Sandu Balan a incercat sa vorbesca o data cu patronul firmei, cerandu-si drepturile, dar fara rezultat.
Mirabela Curavale a ramas cu o cicatrice dupa accidentul in fabrica de cuie Foto: HotNews.ro |
“Acum mi-e frica sa ma duc la el sa-i vorbesc, mi-e teama sa nu declare ca am venit sa-l amenint, mai bine stau acasa si astept decizia Comisiei”, ne spune Sandu Balan. Prima audiere a fost stabilita pe data de 31 martie, iar familia Balan spera sa obtina macar o parte din banii care i se cuvin. Intre timp, situatia familiei s-a inrautatit. Ei traiesc, practic, doar din ajutorul de somaj pe care il au sotii Balan, cate 450 de euro lunar fiecare.
Coca si Mirabela cauta zilnic un loc de munca, “chiar cateva ore de facut curatenie”. Dar si in acest domeniu, oferta este aproape inexistenta. “Romancele isi gasesc mai greu de munca acum, ca menajere, dupa tot ce se spune despre noi la televizor. Mai bine as zice ca sunt din Republica Moldova. Dar ma tem ca, mai devreme sau mai tarziu, tot imi vad actele”, ne spune Coca Balan.
Acum cateva zile a venit proprietarul, i-am dat doar o parte din bani, deja se uita urat la noi. Nu ne ramane decat sa ne legam cu lanturi de poarta fabricii, sa luam un bidon cu benzina si sa incepem greva foamei..
Coca Balan
Apoi continua: “Am ajuns la disperare. Incep sa se aglomereze chitantele, mai sunt datoriile casei. Acum cateva zile a venit proprietarul, i-am dat doar o parte din bani, deja se uita urat la noi. Nu ne ramane decat sa ne legam cu lanturi de poarta fabricii, sa luam un bidon cu benzina si sa incepem greva foamei”.
“Din pacate, aceste lucruri ni se intampla noua, care avem un contract de munca. Eu nu contest motivele concedierii, ci faptul ca nu ni s-a platit lichidarea si alte drepturi salariale. Imi imaginez cum e cu romanii care lucreaza la negru aici, in Italia, in ce situatie disperata sunt”, adauga cu tristete Sandu.
Familia Balan s-ar intoarce in Romania, dar nu o poate face. “Am cumparat o masina in rate, la fel si alte lucruri pentru casa. Cum pot sa ma intorc daca mai am de platit ratele? Cumva trebuie sa facem, nu poti merge la banca si sa spui ca ai fost concediat impreuna cu familia iar ei sa te ierte de datorii”…