REPORTAJ Protest în Piața Victoriei: „Supradoză de visuri spulberate” – Sute de oameni s-au adunat să ceară dreptate pentru tinerii uciși cu mașina de Vlad Pascu
Aproximativ 1000 de persoane s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei, în semn de protest față de nerezolvarea dosarului crimei de la „2 Mai”, în care doi tineri au fost uciși de mașina condusă de tânărul Vlad Pascu, aflat sub influența drogurilor. „Corupția ucide”, „Greșeala se plătește”, „Justiție egală pentru toată lumea”, „Cerem o judecată obiectivă”, sunt doar câteva din mesajele de pe pancartele aduse de oameni la protest.
Oamenii prezenți sâmbătă în Piața Victoriei au protestat pașnic. Printre mesajele pe care le-au avut cu ei se numără: „Pentru puritatea sufletelor pierdute”, „Justiție egală pentru toată lumea”, „Greșeala se plătește”, „Dorim să nu ne fie frică în propria țară”, „Supradoză de visuri spulberate”, „Infrastructura, cel mai bun drum pentru viitor”.
La manifestare au luat cuvântul, de la un microfon cu o boxă portabilă, una dintre prietenele lui Sebastian și Robertei, tinerii care au fost loviți în plin de mașina lui Vlad Pascu în august anul trecut. Tot la microfon a vorbit și una din profesoarele lui Sebastian Olariu, care a cerut participanților la manifestație să aprindă telefoanele în semn de amintire pentru Sebastian.
La protest s-a aflat și iubita lui Sebastian care a ținut în mâna un portret alb-negru cu el, cu aripi de înger.
La manifestație a fost prezent și tatăl lui Sebastian Olariu. Acesta a asistat la protest și la luările de cuvânt, dar nu a ținut un discurs. La un moment dat acestuia i s-a făcut rău și a fost scos din mulțime.
Spre finalul protestului oamenii au ținut un moment de reculegere și au aprins cu toții telefoanele.
Protestul s-a încheiat înainte de ora 21:00. Organizatorii i-au rugat pe oameni să părăsească pașnic Piața Victoriei. Înainte să plece oamenii au scandat: „Pascule, nu uita, pușcăria e a ta”, „Jos mâinile de pe justiție” și „Pascule, nu uita, ești un criminal”.
Evenimentul programat de la ora 19:00 în Piaţa Victoriei din Capitală a fost organizat de asociaţia „Tânărul de azi, schimbarea de mâine”.
Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care justiţia procedează în ceea ce priveşte procesul în care autorul accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri, Vlad Pascu, este inculpat.
„Statul român ne-a mai demonstrat încă o dată cât de multe minusuri există şi de ce noi trebuie să ne spunem cuvântul! Pe 4 aprilie, s-a declarat «prima victorie» pentru Vlad Pascu, ceea ce ne demonstrează ce primează în stat şi cât de interpretabile sunt legile. (…) Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului. Justiţia nu a luat fiecare aspect important în considerare, ci a ales să pună întrebări ce nu îşi au locul într-o sală de judecată. În urma accidentului ce a soldat cu victime, judecătoarea se întreabă dacă una dintre victime este în sală. Noi, dar şi cei pentru a căror dreptate luptăm, nu merită asta”; este mesajul organizatorilor.
Aceştia susţin că Statul trebuie să ofere cetăţenilor săi siguranţă pe străzi.
„Cum aceasta nu există, facem apel la toţi cetăţenii să fie alături de noi pentru a ne spune cuvântul şi pentru a le face dreptate lui Sebi şi Robertei”, mai spun organizatorii protestului.
Tatăl lui Sebi: Nu mai am încredere nici 1% în justiția din România
Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu, care se urcase drogat la volan, a declarat joi seara, în cadrul podcastului „Fain&Simplu cu Mihai Morar”, că „de la procuratură, la judecător, cred că toată lumea este cumpărată” în procesul în care Pascu este judecat pentru ucidere din culpă.
„Nu mai am încredere nici 1% în justiția din România. Vreau să se audă unde trebuie și să poată cineva să ne facă dreptate. În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc. Pe Sebi nu-l mai am și nu-l mai aduce nimeni înapoi. Fac asta (n. red.: evenimentul de sâmbătă din Piața Victoriei) pentru fata mea și pentru ceilalți copii care există și sunt în viață să nu mai moară din cauza unor drogați care se urcă la volan. Eu cred că se urcă conștienți la volan, părerea mea”, a spus Valentin Olariu.
Întrebat dacă consideră că familia lui Vlad Pascu și-a folosit influența, în orice fel, de la tragedie și până acum, Valentin Olariu a răspuns că senzația lui este că toată lumea implicată în proces este cumpărată.
„Să ne aducem aminte de ce a vorbit mama lui Pascu cu el. Când a zis că a dat o groază de bani ca să îi spele rușinea. Eu cred că de la procuratură, la judecător, cred că toată lumea este cumpărată. Așa mi-a dat mie de înțeles în cele trei termene, nerezolvând nimic, doar Vlad Pascu momentan are un câștig de cauză”, a spus tatăl tânărului ucis de Vlad Pascu.
Vlad Pascu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, iar la termenul din 14 martie a fost admisă solicitarea lui Vlad Pascu de judecare în procedură simplificată, prin care pedeapsa este redusă cu o treime.
La termenul din 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.
De asemenea, părinţii victimelor acuză comportamentul judecătoarei din dosar, Ioana Ancuţa Popoviciu.
Ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.
De altfel, Inspecţia Judiciară s-a sesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.
Tragedia de la 2 Mai și un nou eșec al Poliției Române
Accidentul a avut loc în 19 august, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc.
Alți trei tineri au fost răniți. Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.
Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.
Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în acest caz. Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța. Cătălin Predoiu a anunțat apoi că șeful Poliției Județene Constanța, Adrian Glugă, a demisionat.
El a spus că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, astfel că întreaga structură organizatorică a Inspectoratului Județean de Poliție va fi „desființată și reclădită”, iar între timp va exista o conducere interimară.