Sari direct la conținut

Reprezentanții OMV nu au obținut nimic de la Guvernul României / Executivul a transmis austriecilor că România va continua să ceară aderarea la Schengen în instanțele europene

HotNews.ro
Intalnirea dintre Ciolacu si sefii OMV, in 2023 Foto: Guvern
Intalnirea dintre Ciolacu si sefii OMV, in 2023, Foto: Guvern

Oficialii companiei austriece OMV nu au reușit să obțină de la Guvernul României nici modificarea Legii Offshore, nici reducerea taxei de solidaritate, potrivit informațiilor HotNews.ro. Un comunicat al Guvernului arată că premierul Marcel Ciolacu a transmis delegației OMV că speră ca atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, să nu afecteze „imaginea OMV Petrom în România”.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a mai spus premierul Ciolacu, potrivit comunicatului.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a mai spus Ciolacu.

Reamintim că Marcel Cioalcu a avut luni o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV. La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

OMV a cerut modificarea Legii Offshore și reducerea taxei de solidaritate

HotNews.ro a scris încă de joi că că șeful OMV vine la București pentru a negocia cu reprezentanții Guvernului modificarea Legii Offshore. Această vizită a avut loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi din Legea Offshore, care nu ar fi pe placul companiei austriece. Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest. În prezent, Legea Offshore favorizează consumul intern al gazelor din Marea Neagră.

Modificarea Legii Offshore nu este singurul motiv pentru care șefii companiei austriece OMV se întâlnesc, luni, cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă. Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, Alfred Stern, șeful OMV, a venit la București pentru a negocia și reducerea taxei de solidaritate, pe lângă modficarea Legii Offshore, de la 300 milioane euro la 150 milioane euro/an. În schimb, ar oferi renunțarea la procesul deschis la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC împotriva statului român.

Ciolacu, atac la adresa cancelarului Austriei

Înainte de întâlnirea cu oficialii OMV, Ciolacu a lansat un atac la cancelarul Austriei. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat din nou luni că dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen, statul român va demara un atac la Curtea Europeană de Justiție, demers în care vrea să aibă ca parteneri Consiliul European, Parlamentul și Comisia Europeană, care susțin aderarea României la Schengen.

Premierul Ciolacu l-a acuzat de ipocrizie luni pe cancelarul Austriei Karl Nehammer pe tema votului împotriva aderării României la spațiul Schengen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro