Sari direct la conținut

Republica de la Ploiesti si cazul Pavaleanu

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

A aresta preventiv un angajat al secretariatului general al guvernului, acuzat de o evaziune fiscala de 35 de milioane de euro si de spalare de bani este non-stire pentru o mare parte a presei romanesti. Aloooo, 35 de milioane de euro! Fost angajat al Guvernului! Prahova! Nici o tresarire? Nici un semn de intrebare, un ridicat de spranceana? Nici un spasm, nici o zvacnire? Aruncati o privire pe ziare, la televiziuni. Liniste si pace! De parca in fiecare zi un fost sau actual angajat al Guvernului ar fi prins cu evaziune de zeci de milioane de euro. Chiar daca premierul Ponta si sustinatorii sai din presa si-ar dori tacere pe subiect, tot merita ridicate apasat niste intrebari. Iata mai jos de ce.

Stirea ca un fost anajat al guvernului in functia de consilier la Secretariatul General al Guvernului, pe numele sau Marcel Pavaleanu, a fost retinut de procurori sub acuzatia de evaziune fiscala in valoare de 35 de milioane de euro a aparut vineri pe la pranz, cand lumea era deja cu gandul la week-end. Cazul a fost minimalizat de primul ministru Victor Ponta: „Am întrebat, după ce a apărut în presă această chestie, adineauri, l-am sunat pe secretarul general să întreb dacă avem o asemenea persoană angajată şi mi-a spus că nu mai lucrează la Guvern de mai mult timp. Nu ştiu cine este, nu ştiu cu ce s-a ocupat. Sunt convins că dacă a fost reţinut, bănuiesc că cel puţin în cazul domniei sale, nu ca în alte cazuri, există şi probe”. Apoi, subiectul a murit, nimeni nu s-a obosit sa-l dezbata sau sa-l dezvolte putin.

Iar cazul Pavaleanu merita toata atentia. HotNews.ro a descoperit destule detalii interesante si a realizat harta protectorilor fostului consilier guvernamental pe care o puteti citi aici. Si totusi, au ramas multe de lamuri.

  • 1. Stim ca Pavaleanu a fost angajat al Guvernului pana prin 2013, dar nu stim cand anume a ajuns la Palatul Victoria si cine l-a adus. Mai stim ca este apropiat al familiei Mircea Cosma (sef CJ Prahova) – Vlad Cosma (fiul lui Mircea Cosma, parlamentar PSD), via interlopul Razvan Alexe. Mai stim ca tot din Prahova, puternic sprijinit de baronul Cosma, vine si deputatul  PSD Sebastian Ghita, patronul Romania TV, amicul premierului Victor Ponta. (In paranteza fie spus, si Ghita se mandreste cu un dosar de complicitate la evaziune fiscala cu produse petroliere care se tot judeca de prin 2002. La ultimul termen, Inalta Curte a trimis dosarul la Curtea de Apel). Prin urmare, cine l-a adus pe Marcel Pavaleanu de manuta la SGG si l-a angajat consilier? Omul cui este?
  • 2. Marcel Pavaleanu mai avea un dosar de evaziune fiscala deschis in 2011. Cum a ajuns in aceste conditii consilier in Secretariatul General al Guvernului? Cum e posibil sa nu exista un sistem de verificare automat astfel incat, de la un nivel in sus, sa cunoastem informatiile de baza despre un angajat in aparatul central al guvernului, mai ales ajuns sub nasul primului ministru Victor Ponta?
  • 3. A verificat Agentia Nationala de Integritate declaratia de avere a lui Pavaleanu, din care reiese ca l-a imprumutat cu 35.000 de euro pe un anume Razvan Alexe, pe care presa locala il prezinta drept interlop? Prin ce conturi s-au plimbat banii rezultati din evaziune fiscala? Ce apare si ce nu in conturile lui Pavaleanu? Au ajuns o parte din bani in campania electorala din 2012?
  • 4. Cum e posibil sa se ajunga la o evaziune fiscala de 35 de milioane de euro fara ca Oficiul de Spalare a Banilor, ANAF, DGIPI si alte institutii sa nu se sesizeze? Au facut vreo informare aceste institutii catre Guvern? Cand a fost scos Pavaleanu din SGG: inainte sau dupa ce a inceput urmarirea penala impotriva sa? Cine a informat Guvernul ca are un angajat suspect de mega-evaziune fiscala? Dar intrebarea cheie este cine l-a adus in Guvern.

Ca observatie generala, cazul supune atentiei republica de la Ploiesti, o regiune aparent autonoma de restul tarii cu un grad ridicat de infractionalitate, in special evaziune fiscala pe scara mare, dat fiind specificul zonei de platforma petroliera. Aici s-au nascut de-a lungul timpului cele mai dure retele de evaziune, care au implicat politicieni, procurori, judecatori, ofiteri de informatii (cazul Paltanea), directori de rafinarie.

Toate aceste retele evazioniste s-au bucurat multa vreme de protectie, facand din Prahova un adevarat stat in stat. Nu intamplator, probabil, in aceste judete bogate, cu mize financiare majore dar cu institutii slabe sau complice, activeaza unul dintre cele mai puternice familii de baroni (tata presedinte CJ, fiul deputat) si tot aici s-a nascut vedeta noii generatii de moguli.

Arestarea personajului Pavaleanu si presupusei retele evazioniste este un important pas inainte, un mic semni ca republica autonoma Prahova nu mai poate functiona ca inainte. Pare un progres, insa institutiile statului care au documentat acest caz au datoria sa raspunda si intrebarilor de mai sus: cine l-a protejat pe Pavaleanu si cum a ajuns in guvern?

Cu Prahova doar republica lui Mazare mai poate concura in materie de evaziune fiscala si retele de coruptie. Ar mai fi de notat ca acest caz ne aminteste ca tocmai are loc o descentralizare, gandita de Dragnea&co in asa fel incat sa intareasca republicile baronilor. Cine-i va mai tine in frau dupa ce in mainile lor va trece si mai multa putere?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro