Republica Moldova si de ce Romania si UE tac. Solutii de iesire din criza
Am fost criticat in articolul de ieri ca nu inteleg problemele din Republica Moldova pentru ca singura solutie viabila propusa a fost aceea de mai multa democratie. Cred si acum ca solutia problemelor din Republica Moldova sta in mai multa democratie in acea tara, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
Alina Mungiu a explicat foarte bine din ce cauza a explodat revolutia in R. Moldova: datorita lipsurilor democratice, care mie imi aduc aminte de perioada 13-15 iunie 1990 din Romania.
Iata care ar fi aceste lipsuri:
1. mass-media controlata de guvernanti
2. lege electorala ce favorizeaza partidele mari (datorita pragului electoral ridicat)
3. acuzatiile de fraudare a votului.
Ar avea insa autoritatile romanesti caderea morala sa dojeneasca Chisinaul pentru aceste lipsuri?
1. TVR-ul este controlat politic (azi, de catre PSD), iar parti bune ale mass-mediei romanesti sunt controlate de oameni cu mare influenta politica (de exemplu domnul Voiculescu si domnul Patriciu);
2. Legea electorala la noi nu s-a schimbat decat acum 1 an de la un sistem asemanator cu cel din R. Moldova, insa cu cate chinuri! si nici acum nu este perfect.
3. Acuzatii de fraudare a votului am auzit in 2004, si chiar si in noiembrie 2008 au fost lipsuri (de ex. datorita noului sistem de vot nu puteai sa votezi decat din circumscriptia in care ai buletinul, caci votul prin posta este inca de domeniul SF pentru autoritati).
La nivel de UE se subintelege ca R. Moldova este sub “sfera de interese” a Rusiei: Transnistria este un protectorat rus folosit pentru destabilizarea si sarcirea R. Moldova, armata a 14-a rusa sta bine-mersi deghizata in “aparatoare a pacii” in interiorul R. Moldova. Dupa ce presedintele SUA, George Bush, a fost inlcouit in ianuarie 2009, marile state din Europa (Germania, Franta, Italia) au fost extrem de bucuroase sa uite de lipsurile democratice ale Rusiei si de invazia din Georgia din august 2008. Din acest punct de vedere, UE este “pragmatica”. “Pragmatismul” UE si “moralitatea” autoritatilor romane nu sunt de bun augur pentru studentii de la Chisinau.
Insa in articolul de ieri am gresit. Am gresit pentru ca am subestimat puterea societatii civile din R. Moldova. Nu credeam ca sunt in stare de o manifestatie asemanatoare cu “Piata Universitatii” din 1990-ul bucurestean. Faptul ca au decis sa manifesteze in modul in care au manifestat arata clar lipsurile democratice profunde din R. Moldova.
Ca atare, nu pot decat sa spun ca cea mai buna solutie este democratia, dar urmand pasii explicati de doamna Mungiu:
1. sprijin occidental neconditionat pentru principiile democratice (de ce tarile Baltice au fost ajutate neconditionat, iar R. Moldova a fost ignorata complet?).
2. libertatea presei
3. impartirea temporara a puterii intre PCRM si partidele de opozitie si o noua lege electorala, in vederea punctului 4
4. noi alegeri. In conditiile de supraveghere internationala si in conditille 2 si 3 de mai sus, noile alegeri ar fi libere si corecte.
Iar datoria tuturor va fi sa respecte rezultatul noilor alegeri, chiar daca PCRM va castiga.
Citeste si comenteaza peblogul lui Emil Stoica.