Resursele de energie s-au diminuat din cauza scaderii productiei si a importului
Resursele de energie primara (productie + import) si cele de energie electrica au scazut in primele sapte luni cu 4,2%, respectiv cu 2,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Diminuarea resurselor de energie s-a datorat atat scaderii productiei cat si a importului.
Principalele resurse de energie primara (carbune, titei, gaze naturale) au totalizat 23,50 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 4,2% mai putin decat in perioada ianuarie – iulie 2006. Productia interna a fost de 13,84 milioane tep si a inregistrat o scadere de 2,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul s-a diminuat cu 6,3%, pana la 9,65 milioane tep.
Cea mai mare scadere a productiei interne s-a inregistrat la gaze naturale (-8,1%), in vreme ce productia de titei a crescut cu 2,4%, iar cea de carbune cu 5,0%. In ceea ce priveste importurile, in primele sapte luni s-a importat cu 16% mai putin titei si cu 16,5% mai putine gaze naturale decat in aceeasi perioada a anului 2006. Pe de alta parte, importurile de carbune s-au majorat cu 49,4%.
In perioada mentionata, resursele de energie electrica au fost de 35,80 miliarde de KWh, in scadere cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Diminuarea resurselor de energie electrica s-a datorat scaderii productiei cu 2,8%.
Productia din hidrocentrale a scazut cu 23,3%, in timp ce in termocentrale productia a crescut cu 7,8%, iar in centralele nuclearo-electrice cu 3,0%.
Consumul final de energie electrica in perioada ianuarie – iulie, a fost de 29,84 miliarde de KWh, cu 2,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut., in vreme ce iluminatul public a inregistrat o crestere cu 5,7%, iar consumul populatiei s-a majorat cu 5,4%.
Exportul de energie electrica a fost in scadere cu 1,25 miliarde de KWh, respectiv cu 39,3% fata de primele sapte luni ale anului trecut.