Revenirea lui Trump la Casa Albă încurajează Rusia să vorbească din nou despre negocierile de pace pentru Ucraina: Cererea îngâmfată a Kremlinului
„Semnalele pozitive” pe care președintele ales Donald Trump le-a dat Kremlinului prin pozițiile adoptate până acum încurajează Rusia să se arate din nou deschisă negocierilor, dar impune o serie de condiții, dintre care unele nu sunt noi.
Discuții de pace în Ucraina, dar să fie inițiate de Trump
Ambasadorul Moscovei la ONU, Ghenadi Gatilov, a spus la Geneva că Rusia este deschisă negocierilor privind încheierea războiului din Ucraina, dar discuția să fie inițiată de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în timp ce orice discuţii trebuie să se bazeze pe realităţile progreselor ruse, relatează Reuters.
Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului occidental pentru Kiev și a promis că va pune rapid capăt conflictului, fără a explica cum. Victoria sa la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie a stârnit îngrijorări la Kiev și în alte capitale europene cu privire la angajamentul privind ajutorul american pentru Ucraina.
„Trump a promis că va rezolva criza ucraineană peste noapte. OK, lasă-l să încerce. Dar suntem oameni realiști, desigur, înțelegem că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite la Geneva.
„Dar dacă el începe sau sugerează ceva pentru a începe procesul politic, este binevenit”.
Moscova, măgulită de atitudinea lui Trump față de Rusia
Zilele trecute purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat „semnalele pozitive”, deși a avertizat că este greu de anticipat cum se va comporta republicanul în îndeplinirea funcției lui.
„El (Trump, n.r.) nu vorbeşte despre dorinţa de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, iar acest lucru îl distinge favorabil de actuala administraţie (americană)”, a spus Peskov.
Președintele rus, Vladimir Putin, de altfel l-a lăudat pe republican pentru victoria sa la prezidențialele americane spunând că ceea ce a spus Trump despre dorința de a restabili relațiile cu Rusia, „de a ajuta la încheierea războiului din Ucraina, după părerea mea, merită măcar atenție”.
De altfel, Kremlinul a transmis că nu respinge posibilitatea unei discuții între Putin și Trump înainte ca republicanul să-și preia oficial mandatul.
Washintgon Post a relatat chiar că cei doi au vorbit telefonic după victoria lui Trump, însă Kremlinul a catalogat această discuție drept „ficțiune” pentru că nu a avut loc.
Ce detalii avem până acum despre posibilul plan de pace a lui Donald Trump
Publicația britanică The Telegraph, citând trei apropiați ai republicanului, scria că președintele american ales Donald Trump ar putea apela la trupele europene și britanice pentru a impune o zonă tampon de 800 de mile (aproximativ 1.287 de kilometri) între armatele rusă și ucraineană, ca parte a unui plan de înghețare a războiului dintre cele două țări.
Înghețarea războiului ar însemna și că rușii ar rămâne cu teritoriile cucerite de la începutul războiului.
Este neclar însă dacă detaliile scurse în presă aparțin unor versiuni oficiale ale planului pregătit de viitoarea administrație.
Ce spune Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mod repetat că pacea nu poate fi stabilită până când toate forțele ruse nu sunt expulzate și întreg teritoriul capturat de Moscova, inclusiv Crimeea, nu este returnat.
„Planul de victorie” pe care l-a conturat luna trecută a menținut această prevedere, precum și o invitație pentru Ucraina de a adera la NATO, denunțată de mult de Rusia.
Zelenski le-a spus liderilor europeni la Budapesta săptămâna trecută că concesiile către Rusia ar fi „inacceptabile pentru Ucraina și sinucigașe pentru toată Europa”.
Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Războiul Rece încoace, iar președintele Joe Biden a condus eforturile de a izola Rusia.
Gatilov a indicat că alegerea lui Trump reprezintă o nouă posibilitate de dialog cu Statele Unite, dar păstrează îndoieli cu privire la o resetare mai largă a relațiilor, făcând ecou precauției exprimate anterior de Kremlin.
„Elita politică din SUA, indiferent de schimbările politice interne, (Washingtonul) urmărește în mod constant o poziție de limitare a Moscovei și această orientare este profund înrădăcinată, din păcate, iar schimbarea administrației nu face nimic pentru a o modifica”, a spus el.
„Singura schimbare (care) ar putea fi posibilă este dialogul între țările noastre, ceva care a lipsit în ultimii câțiva ani”, a adăugat el.