Sari direct la conținut

Revizuirea Constitutiei, istoria unui esec anuntat?

Contributors.ro
Radu Carp, Foto: Arhiva personala
Radu Carp, Foto: Arhiva personala

Din 2003 până azi suntem în continuu sub imperiul unei iminente modificări a Constituţiei. De 10 ani dezbatem tema, sunt oferite soluţii, apar controverse. Însă, surprinzător sau nu, nu înaintăm deloc în această dezbatere. S-ar putea face un curs pentru studenţi despre revizuirea (în proiect) a Constituţiei, o istorie fascinantă a ultimilor ani. În 2011 era lansat un proiect de revizuire, apoi în 2012 au urmat dezbateri în Parlament. Ce a rămas ? Nimic. De la alegerile parlamentare până în prezent auzim despre intenţia de a revizui Constituţia, bazată pe o majoritate parlamentară solidă. Există vreun proiect? Nici unul. Ne aşteptam ca USL, după anii grei ai opoziţiei, să pună pe masă un proiect bine conturat şi să-l supună dezbaterii publice. În afară de declaraţii de bună intenţie, nu avem nimic.

Cum se vrea a fi revizuită Constituţia, prin ce metodă ? Nu ştie nimeni. Avem până acum două informaţii: Crin Antonescu va conduce comisia parlamentară, iar Cristian Pârvulescu un Forum Constituţional. Crin Antonescu declară că nu contează dacă preşedintele comisiei este jurist sau nu, totul este să aibă o viziune politică pentru a conduce acea comisie. În principiu desigur, nu este nevoie sa fii profesor în drept ca să conduci o asemenea comisie. Totuşi, parcă ar fi nevoie de ceva cunoştiinţe în domeniu…Pentru a scrie o Constituţie, este nevoie să faci anumite alegeri pentru design-ul instituţiilor, alegeri despre care nu se poate garanta 100% că sunt cele mai bune. Trebuie foarte bine cântărit între avantaje şi dezavantaje. Ce criterii să foloseşti pentru a face aceste alegeri dacă nici măcar nu ştii că poţi face alegeri? O Constituţie nu este o Dacie 1300 la care să meargă cheia de la celelalte Dacii. O Constituţie este un Rolls, în care la partea tehnică s-a ajuns după nenumărate experimente.

Cine va face parte din această comisie ? Evident, parlamentari. Pe ce criteriu ? Evident, algoritmul politic. Atunci de ce mai este nevoie de o comisie ? Dacă 7 din 10 membri vor dori constant ceva, despre ce dezbatere poate fi vorba ?

Replica va fi că de fapt comisia domnului Antonescu va intra în funcţiune doar după ce domnul Pârvulescu va înmâna distinşilor parlamentari concluziile « societăţii civile ». Aici intrăm pe un teren minat: nu ştim cine va face parte din acest Forum, cum se vor lua deciziile, cine va fi invitat. După experimentul « societate civilă în CSM », ne putem da seama cum va arăta acest forum. Asociaţia vrăbiuţelor social – democrate e eligibilă ? Fireşte. Dar cea a bucătarilor liberali? Mai cu seamă. Minorităţile, să nu uităm minorităţile, vor fi invitate şi li se va oferi traducere simultană, bruiată în momentul unor discuţii mai aprinse; dacă vor dori să ia cuvântul – scurt, la obiect, potrivit reprezentării parlamentare. Aşa cum doamna Dumitrescu este emblema CSM pentru acea societate civilă care spune exact ce vor să audă politicienii, mai cu seamă când aceştia sunt soţi sau soţii, la fel vom avea o voce asurzitoare a societăţii civile în acest Forum. Am participat în urmă cu câţiva ani la o dezbatere a “societăţii civile” pe marginea Constituţiei. Vorbe de duh, meniu interesant, discuţii inutile, la sfârşit un parlamentar s-a oferit să ne conducă până la ieşirea din clădirea Casei Poporului. La ieşire, ne-a lăsat în ploaie şi a demarat în trombă din ultimul model de Jaguar, capitonat pe interior cu piele. « Societatea civilă « şi-a făcut datoria, adică act de prezenţă, i-am păcălit încă o dată, în rest facem ce vrem noi. Crede cineva că va fi altfel cu acest nou Forum?! Nou, de fapt vechi, în 2003 tot aşa se numea. Lipsă de inspiraţie, măcar puteau să vină cu o siglă nouă.

Cum va fi dezbătută Constituţia în Parlament ? Exact ca la legea bugetului. Există amendamente ? Lăsaţi că ştim noi ce e mai bine pentru ţară, doar s-a văzut la alegeri ce vor românii. Vreţi dezbateri pe plen ? Cum, nu vreţi să plecaţi acasă mai devreme? Crin Antonescu declara că nu se va apăsa pe pedala de acceleraţie la discutarea Constituţiei. Aşa este. Se va apăsa pe pedala disciplinei de partid şi nu mai e nevoie de nici o acceleraţie, vine de la sine.

Va fi vorba de orice, numai de dezbatere nu. Câţiva « iniţiaţi » vor scrie un proiect de revizuire. Aparent, va fi foarte democratic: forum, comisie parlamentară, text pe Internet, amendamente live cu voie de la partid, respinse în ultimul moment. În realitate, nu se va schimba nicio virgulă din textul iniţiatorilor. La Consiliul Legislativ se va verifica doar forma gramaticală.

Ca şi în 2003, problema nu va fi textul revizuirii Constituţiei, ci referendumul. Guvernul a anuţat că va scădea cvorumul, nu va mai fi acel fatidic 50 % + 1. Ce ne facem însă cu Comisia de la Veneţia, cu Comisia Europeană ? Ce s-a făcut şi până acum: vor mai fi daţi afară câţiva adjuncţi de la INS, revoltă în mass-media şi ajunge. Nu se va reuşi astfel să fie înşelată vigilenţa europenilor? Câteva tirade naţionaliste, « Bruxelles – noul Stambul » şi poate mergem mai departe. Nici aşa nu merge ? Atunci să lăsăm odată tot circul ăsta cu Constituţia. La treabă, ne aşteaptă din nou alegeri. Iar poate după alegeri, noul preşedinte…cine ştie…dar poate că nu va avea aşa idei complicate…

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro