Risc mare de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș și Bucegi
Riscul de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș și Bucegi este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, până marți seara, informează Mediafax. Totodată, meteorologii anunță noi ninsori la munte.
Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea a fost închisă și a nins.
Luni la ora 14.00, zăpada era de 172 centimetri la Bâlea-Lac, 114 centimetri la Vârful Omu, 75 centimetri la Semenic, 68 centimetri la Sinaia, 58 centimetri la Parâng, 64 centimetri la Vârful Călimani, 52 centimetri la Vârful Ceahlău, Vârful Vlădeasa și Vârful Țarcu, 42 centimetri la Predeal, 26 centimetri la Vârful Iezer-Rodnei și 21 centimetri la Fundata.
Până marți seara vremea se va menține în general închisă și pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări trecătoare pe creste. Se va semnala ceață, asociată
în zonele înalte și cu depunere de chiciură.
Deoarece stratul de zăpadă este instabil, fiind constituit din zăpadă recentă, depusă în ultimele trei zile, care atinge pe alocuri 30 centimetri, riscul de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș și Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.
”Declanșarea avalanșelor e probabilă chiar și printr-o supraîncărcare slabă a stratului. Având în vedere că ultimele ninsori s-au depus peste un alt strat instabil mai vechi sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni”, arată meteorologii.
În munții Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Rodnei și Călimani – Bistriței – Ceahlău riscul de producere a avalanşelor se menține însemnat – de gradul 3 – la altitudini de peste 1.800 de metri, în timp ce în Munții Vlădeasa – Muntele Mare riscul a fost redus la moderat.