Sari direct la conținut

Riscurile ca Belarus să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare” – Svetlana Tihanovskaia

HotNews.ro
Svetlana Tihanovskaia, Foto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Svetlana Tihanovskaia, Foto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”, pe măsură ce la Kiev cresc temerile că Moscova face presiuni asupra aliatului său apropiat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Declarațiile Svetlanei Tihanovskaia au venit în timp ce Vladimir Putin se află în Belarus pentru discuții cu Alexandr Lukașenko, o întâlnire despre care președintele Belarus a spus că va acoperi „situația politico-militară” din regiune, precum și cooperarea economică.

Ucraina va monitoriza îndeaproape discuțiile. Săptămâna trecută, câțiva comandanți militari ucraineni au declarat că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă majoră în Ucraina din nord. Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina este pregătită pentru „toate scenariile de apărare posibile” împotriva Moscovei și a aliatului său.

Kievul are „dreptul să se pregătească” pentru ca Minskul să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea „ar putea crește în săptămânile următoare”, a spus Tihanovskaia într-un interviu pentru Kyiv Post.

„Forțele armate din Belarus fac parte din societate și împărtășesc aceeași viziune asupra războiului – 86% dintre belaruși sunt împotriva participării la război. Acest lucru a oprit ordinul de a trimite trupe belaruse pe câmpul de luptă din Ucraina. (…). Cu toate acestea, probabilitatea unei astfel de comenzi rămâne și ar putea crește în săptămânile următoare. Cred că conducerea ucraineană are dreptate să se pregătească pentru acest scenariu, chiar dacă înseamnă distragerea atenției unor forțe semnificative din zonele de război active din sud-est”, a declarat Tihanovskaia.

Lukașenko „vede Ucraina ca pe o amenințare”, a spus ea, adăugând că „o Ucraina democratică, liberă și europeană este un exemplu prost pentru dictaturile lui Lukașenko și Putin, prin urmare acest război este o decizie logică pentru ei”.

Întrebată care ar putea fi scopul comun al Rusiei și Belarusului, ea a răspuns:

„Să distrugă Ucraina, aspirațiile sale europene și identitatea națională și să o aducă sub controlul lor”.

Scenariul unei noi invazii din Belarus, intens dezbătută

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus vineri în evaluarea sa că este posibil ca forțele rusești să creeze premisele unui atac dinspre Belarus către Ucraina, subliniind totuși că o invazie a trupelor lui Vladimir Putin dinspre Belarus nu este iminentă în acest moment.

Prezența militară a Rusiei în Belarus a crescut din toamna anului 2022. Mai multe surse oficiale ucrainene și independente din Belarus au raportat o prezență militară rusă în creștere în Belarus începând din octombrie 2022.

Generalul ucrainean Oleksii Gromov a afirmat joi că, în săptămâna 4-11 decembrie, Rusia a desfășurat tancuri reprezentând echivalentul unui batalion pe terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky din Brest și tancuri reprezentând echivalentul unui batalion pe terenul de antrenament Losivdo din Vitebsk.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ucrainene spunea în octombrie că Rusia adusese deja aproximativ 3.200 de militari în Belarus. Doar aceste cifre nu sunt suficiente pentru a susține o invazie a Ucrainei, dar ar putea indica un efort de a acumula din nou o mare forță rusă în Belarus.

Oficiali ucraineni de rang înalt avertizează din ce în ce mai mult că forțele rusești ar putea încerca să atace Kievul, în timp ce Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, ia în calcul o ofensivă din Belarus.

În ianuarie, dar cel mai probabil în primăvară, Federația Rusă poate începe o ofensivă majoră din Donbas în est, din sud sau chiar din Belarus.

Deși Zalujnîi vede atacul dinspre Belarus ca fiind posibil, Gromov spune că probabilitatea unui astfel de atac rusesc „rămâne scăzută”.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marți că Rusia s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă în ianuarie și februarie 2023.

Care au fost discuțiile între Putin și Lukașenko până acum la Minsk

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko au evitat să menționeze Ucraina în declarațiile lor publice de luni la un summit de la Minsk, relatează CNN.

Putin a spus că Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei și că se așteaptă să se atingă un record în comerțul dintre cele două țări,echivalentul a 40 de miliarde de dolari.

Lukașenko a spus că Rusia și Belarus vor găsi răspunsuri la toate amenințările; și și-a exprimat speranța că Occidentul va „asculta vocea rațiunii”, astfel încât să se poată relua un dialog privind securitatea.

Putin a spus că Moscova este pregătită să continue să ajute Minskul să-și dezvolte industria nucleară, relatează The Guardian, citând Tass.

Citește și:

Vizită rară a lui Putin în Belarus. Calul troian și mesajul sfidător al lui Lukașenko: Rușii nu conduc țara

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro