Roger Cicero, cantaretul de jazz si swing german, de origine romana, a murit in urma unui infarct cerebral, la varsta de 45 de ani
Roger Cicero a murit, in urma unui infarct cerebral, la doar 45 de ani. Fanii sai sunt dezolati, familia il jeleste. Toata presa germana scrie despre moartea cantaretului, care in stilul lui aparte si cu un look din care palaria sau basca sunt nelipsite, a incantat auditoriul, de pe scenele germane si internationale. Mai putini stiu ca Roger Cicero, pe numele sau de buletin Roger Marcel Cziczeo, este de fapt roman, nascut la Berlin in 6 iulie 1970. Tatal sau, Eugen Ciceu, a fost un renumit pianist de jazz, iar mama, Lili Cziczeo, dansatoare. In anul 2007, cand Roger Cicero a reprezentat Germania la Eurovision cu piesa „Femeile conduc lumea”, jurnalul sau zilnic, de artist, ne-a fost transmis in exclusivitate, pentru Hotnews.ro.
„Suntem consternati si nespus de tristi. Condoleantele noastre se adreseaza in primul rand familiei”, a comunicat impresariatul artistului, in statement-ul sau oficial, referitor la decesul lui Roger Cicero, din 24 martie.
In noiembrie 2015, el si-a anulat toate concertele pana la sfarsitul anului, ca urmare a unui surmenaj acut, insotit de posibile probleme cardiace. Turneul, ale carui bilete se vandusera integral, inca demult, trebuia sa fie continuat in luna aprilie a acestui an. In timpul din urma, Cicero ar fi avut multiple aparitii la televizor si, pana nu demult, ar fi dat interviuri, potrivit declaratiilor impresarei sale de presa, citata de Spiegel.de.
Dupa o aparitie televizata, cantaretul ar fi prezentat „simpome neurologice acute”. Internat de urgenta la clinica, starea sa s-ar fi inrautatit in mod galopant si in seara de joi, 24 martie, el a decedat.
Muzica lui Roger Cicero e un amestec modern si original de pop, jazz, swing si soul. Textele cantecelor sale sunt savuroase , pe alocuri amuzante. O dovedesc versurile melodiei „Femeile conduc lumea”, cu care artistul s-a prezentat la Eurovision 2007, unde, desi a ocupat doar un loc de mijloc (19), auditoriul avizat l-a plasat permanent ca posibil castigator.
Femeile conduc lumea
Colegii de scoala ma luau la misto
Dar pe mine ma durea in cot
Era asa dulce, picioare pana-n git
Un an am tot pandit-o, la cursuri de balet.
Cand…am aflat ca e ecologista
„Nu, multumesc” pe geaca mi-am cusut
Crezi c-a interesat-o? Nici poveste!
Dar de acum stiu cine in lume-i boss.
Refren: Cum merg, cum stau,
Cum se uita la tine,
Inima si portofelul iti ranesc
Cu un inel si o nurca se procopsesc.
O privire lasciva
Si politica ti se schimba
Nu un boss, nu un erou de film
Nu un stat, nu banii Mafiei,
Ci femeile conduc lumea.
Au toate tonurile: naiva, sau cocheta.
Din fasa, pe taticu-l au in degetul cel mic.
Cand vor ceva, in laturi nu se dau, de la nimic
Iar cand se-mbufna, musti cu dintii in granit.
Te lasi luat in ras, te lasi si bestelit
Cersind de la fetite o privire
Pe Beckham il ridica, pe Clinton l-au belit
Chiar fara sa-nfiinteze un partid.
Melodia poate fi accesata aici: https://www.youtube.com/watch?v=fiFntVaHWZc
Bunte.de scrie ca si tatal artistului, pe numele lui romanesc Eugen Ciceu, ar fi murit acum douazeci de ani, tot de acelasi tip de infarct. Eugen a fost fiul Liviei si al preotului Teodor Ciceu de la Cluj si frate mai mic al viitorului percutionist Adrian Ciceu. In anul 1949, familia s-a mutat la Bucuresti, iar Eugen Ciceu se inscrie la Scoala de Muzica, apoi la Conservator. Ulterior, el incepe sa se intereseze de jazz. In 1962, el pleaca in turneu in Germania de Est, apoi trece in cea de Vest, unde cere azil politic. Locuieste si in Elvetia.
In 1970 se naste fiul sau Roger, din casatoria cu prima sotie, Lili. Peste cativa ani, el se intoarce pentru prima data in Romania, pentru un concert la Sala Radio. In anii `80, are o serie de concerte de jazz, ca pianist, in Japonia. Dupa 1990, Eugen Ciceu (devenit Cicero) a sustinut cateva concerte in Romania. Cu basistul roman Decebal Badila, pe care l-a cunoscut in 1994, Eugen Ciceu va colabora pana la sfarsitul vietii.
Parcursul muzical al lui Roger Cicero incepe inca de la varsta de 16 ani, cand a debutat alaturi de orchestra de dans Rias. La 18 ani, el si-a inceput studiul la Conservatorul Hohner, din Trossingen, ulterior a studiat muzica de jazz. In anul 2006, i-a iesit primul album solo, „Treaba de barbati”. In 2007, dupa Eurovison, a primit premiul Echo. In 2008, el l-a interpretat pe muzicianul Ricci Blum, in filmul „Hilde”.
In anul 2012, el a facut single-ul „Pentru nimic in lume”, care a devenit cantecul oficial al fanilor DFB (Federatia Germana de Fotbal) la Campionatul European. In 2014, el a cantat in serialul televizat „Canta-mi cantecul – concert la schimb”, al lui Xavier Nadoo.
Iar in 2015, Roger Cicero a scos un album omagial, dedicat lui Frank Sinatra, intitulat „Cicero il canta pe Sinatra”. Pentru acest album si un altul, „The Roger Cicero Jazz Experience¬, el a fost nominalizat la premiul muzical Echo.
Cantaretul lasa in urma un baiat de sapte ani, de a carui mama s-a despartit in anul 2013. Dragostei sale pentru propriul fiu i se adauga, de-a lungul anilor, o activa implicare in a actiunile caritative ale organizatiei „Salvati copiii”.
Roger e neamt, Ciceu e roman. El insusi o spune: „Stiu ca nu sunt suta la suta neamt si ca restul din mine e, probabil, romanesc”. La Eurovision Song Contest 2007, el si-a trimis jurnalul si pentru fanii din Romania, pe care „a vizitat-o des in copilarie si adolescenta”. Cele trei consemnari trimise in exclusivitate pentru Hotnews.ro, pentru cititorii de limba romana, pot fi accesate aici.
„Sambata e ziua mea norocoasa”- Jurnal Roger Cicero la Eurovision:
Jurnal de Eurovision – Cicero si decolteul rusoaicelor Serebro:
„Timbrul Cicero” – Jurnal live de la Eurovision 2007:
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1078724-8222-timbrul-cicero-8220-jurnal-live-eurovision-2007.htm