Romania – Bulgaria, meci egal in cursa banilor
Cursa banilor Romania – Bulgaria, primul proiect media transfrontalier din Europa de Est, nu a avut un castigator clar, fiecare tara sur- clasand-o pe cealalta pe anumite domenii ca investitiile, cresterile salariale, stabilitatea macroeconomica sau turismul.
Proiectul, realizat de Business Standard impreuna cu postul de televiziune The Money Channel si cu Dnevnik, primul ziar de business din Bulgaria, s-a incheiat vineri seara, printr-o emisiune la The Money Channel.
Invitatii – Andreea Rosca, directorul publicatiilor de business din grupul Realitatea-Catavencu, Ruxandra Bandila, Marketing and Business Development Director la PricewaterhouseCoopers, Raluca Dobre, Analist Financiar al Finzoom.ro, Cristina Pasat, Director General al agentiei de recrutare Professional, si Roberto Musneci, General Manager al CMC Consulting – au discutat despre mediul de afaceri, situatia macroeconomica si resursele financiare ale populatiei.
In ceea ce priveste investitiile straine (ISD), Romania este favorita, cu 3,7 miliarde euro in primele sapte luni ale acestui an, clasan- du-se pe locul 30 in topul tarilor cu cele mai mari ISD, in timp ce valoarea investitiilor in Bulgaria a fost de 2,7 miliarde euro, ceea ce o plaseaza pe locul 50.
Romania are ca avantaje marimea pietei si cota unica de impozitare, iar ca dezavantaje, birocratia si numarul mare de documente necesare deschiderii unei afaceri. Cota unica ocupa locul opt ca importanta pentru investitorii straini. Pe primele locuri sunt marimea pietei si costul fortei de munca si calificarea ei, potrivit Ruxandrei Bandila.
Jean Pierre Vigroux, senior partener South East Europe al PricewaterhouseCoopers, intervievat in cadrul Cursei Banilor, afirma ca, “in Romania, administratia publica are un fel de placere sa faca viata investitorilor mai rea”. Desi situatia s-a imbunatatit in ultimii ani, problemele inca exista, iar birocratia si coruptia sunt cele mai mari, a spus Roberto Musneci.
Daca Romania este castigatoare in ceea ce priveste cresterea salariala, Bulgaria conduce in privinta puterii de cumparare. Salariile sunt mai mari in Romania, pentru ca a crescut si numarul de oferte de munca. Chiar daca, astfel, cresc costurile fortei de munca, investitorii gasesc mai usor personal calificat si de aceea sunt tentati sa vina aici, spune Cristina Pasat.
In perioada 24-28 septembrie, Business Standard a prezentat pe larg cate o analiza zilnica a economiei, a climatului de business, a nivelului de trai si de petrecere a timpului liber in Romania si in Bulgaria. Analizele s-au bazat pe interviuri cu personalitati din cele doua tari. Fiecare material a fost realizat in urma unei documentari directe in Bulgaria.
“Am descoperit lucruri importante si unghiuri de abordare unice. Cred ca este un meci egal intre Romania si Bulgaria”, a conchis Andreea Rosca.
Cititi mai multe in Business Standard sau accesand site-ul www.standard.ro.
„Cursa Banilor” este un proiect comun Business Standard, Dnevnik, The Money Channel. Dnevnik este liderul presei economice cotidiane din Bulgaria, parte a grupului de media Handelsblatt.