Romania: Incalzirea globala a grabit venirea primaverii
- Redactia Hotnews
Astronomic, primavara a inceput pe 20 martie, odata cu echinoctiul de primavara. In fapt, ea a inceput mult mai devreme, iar evidentele sunt de netagaduit: temperaturi de 18-20 de grade la inceputul lui martie, pomi infloriti si pasari migratoare care s-au intors mai devreme. HotNews.ro a vrut sa afle raspunsul exact de la specialisti.
Daca simtim ca astenia de primavara ne-a lovit mai devreme anul acesta, uitand ca poate si anul trecut a fost la fel, putem decreta in mod cert ca a venit primavara. Ceva mai devreme decat in alti ani? Este posibil.
Pasarile migratoare s-au intors mai devreme
Ornitologii au adunat probe care sustin ipoteza ca primavara s-a instalat mai repede decat in anii anteriori. Pasarile migratoare s-au intors mai devreme decat in alti ani. Cateva specii de cuci au fost vazute inca de la sfarsitul lunii februarie, desi trebuia sa apara doar pe la mijlocul lunii martie. La fel si berze, care au fost si ele mai grabite.
Valentin Marin, membru al Societatii Ornitologice Romane, spune ca anul acesta exista o serie de exemple atipice si care ofera noi directii pentru observarea comportamentului pasarilor. Ornitologii urmaresc prezenta pasarilor migratoare, dar si comportamentul lor, in special momentul in care cuibaresc si incep ritualurile de imperechere.
„Pasarile sedentare (n.r. adica cele care raman in tara) sunt deja in perioada de imperechere, ceva mai devreme decat de obicei, dar nu se intampla asta pentru prima data”, a declarat Marin pentru HotNews.ro. Prin 2002 sau 2003 a fost o iarna mai blanda si atunci au observat pentru prima data aceasta graba a pasarelelor sa cuibareasca si sa cloceasca ouale.
„Anul acesta, ciuful de padure, o pasare din familia cucuvelei, avea pui la sfarsitul lunii februarie, desi, de obicei, incepea clocitul tocmai in luna aprilie. Colegii nostri au observat la pasarile de apa din Delta Dunarii ritualurile de imperechere inca din luna februarie, cand in mod normal acestea aveau loc de-abia la sfarsitul lunii martie”, a mai explicat Valentin Marin. Potrivit acestuia, comportamentul pasarilor a fost influentat de incalzirea globala si, in consecinta, de temperaturile ridicate din aceasta perioada a anului.
Reptilele, prinse de fiorul dragostei
Nu numai pasarile simt primavara vremelnica. „De 2-3 ani, amfibienii si reptilele se reproduc mai devreme, in conditiile in care asta se intampla in aprilie-mai, dar anul acesta, in martie, a fost terminata imperecherea”, a declarat pentru HotNews.ro Paul Szekely, reprezentant al Societatii Ornitologice Romane, unde studiaza comportamentul reptilelor si amfibienilor.
Broasca bruna de pamant a fost cuprinsa de fiorul primaverii, iar imperecherea care trebuia, in mod normal, sa aiba loc la mijlocul lunii aprilie sau in mai, in Dobrogea, a avut loc in luna martie. Iubitoare de caldura, vipera cu corn a iesit deja sa se incalzeasca la soare, desi ea mai trebuia sa stea ascunsa pana prin luna aprilie.
„Problema cea mai mare nu este venirea timpurie a primaverii, ci faptul ca iarna este mai scurta si, astfel, se scurteaza si perioada de hibernare a reptilelor. Iarna, ele au o perioada de reapos in care se secreta niste hormoni pentru imperechere, iar daca perioada nu este suficienta, femelele nu se mai pot reproduce. Speciile de la noi au nevoie de aceasta perioada de repaos”, a mai spus Paul Szekely.
In ce priveste plantele, desii studii britanice au demonstrat ca mai multe flori infloresc in ultimii ani cu 4,5 zile mai devreme decat cu zece ani in urma, in Romania nu s-au sintetizat informatii in acest sens.
„Vorbind de decade sau intervale mai lungi este posibil ca la o analiza serioasa sa descoperim ca si la noi inflorirea unor specii este decalata cu un anumit numar de zile”, adeclarat pentru HotNews.ro Paulina Anastasiu, lector la Facultatea de Biologie.
Plantele, cel putin in Bucuresti, par sa reactioneze asa cum trebuie. „Daca e sa ne gandim strict la anul acesta, mie personal nu mi se pare deloc ca ar fi o inflorire timpurie. Este adevarat ca nu stiu situatia din tara, dar in Bucuresti am cateva repere si totul pare sa fie normal pana acum”, a spus Anastasiu, referindu-se la ghioceii si viorelele pe care le urmareste inflorind in fiecare an in Gradina Botanica.
„In iernile mai blande, Forsythia – arbust cu flori galbene – infloreste in parcul Facultatii de Medicina chiar in jur de 15 februarie. Anul acesta inflorirea s-a produs dupa aproape o luna”, a remarcat lectorul Facultatii de Biologie.
Primavara incepe cu o saptamana mai devreme, indica temepraturile
Daca astrologic se poate spune cu exactitate cand incepe primavara – in functie de momentul in care Soarele intre in primul semn al zodiacului, Berbec – meteorologic, e mult mai greu de trasat o demarcatie fixa intre iarna si primavara. Martie este o luna de tranzitie, in care intervale cu vreme tipica iernii sunt destul de comune.
Ele alterneaza cu intervale caracteristice sezonului de primavara, din ce in ce mai numeroase pe masura ce ciclul sezonier avanseaza. Exista fluctuatii ale vremii, de la an la an, fluctuatii datorate complexitatii sistemului climatic, spune Roxana Bojariu, ANMH.
„In ultimele decenii, statisticile arata ca in zonele continentale de la latitudinile medii exista o tendinta de aparitie mai timpurie a proceselor carcateristice primaverii. In Europa, exista studii stiintifice care estimeaza ca exista un avans de cateva zile, in medie (6-8 zile). E un semn al schimbarii globale a climei, care impreuna cu altele, ne indica existenta semnalului incalzirii globale datorat cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera, ca urmare a activitatilor umane”, a mai declarat Bojariu pentru HotNews.ro.
Ea a argumentat ca sunt evidente cresterile de temperatura in Romania din ultimele decenii, ele insa difera de la regiune la regiune. Asa se explica faptul ca in Bucuresti au fost 18 grade Celsius, in timp ce in nordul tarii circulatia a fost ingreunata de zapada.
In secolul XXI, vremea se va incalzi cu 1-6 grade Celsius
Cel de al 4-lea Raport al IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice), aprobat in 2007, arata ca fenomenul de incalzire globala va continua si in viitor chiar daca concentratia gazelor cu efect de sera si a aerosolilor s-ar mentine constanta la nivelul actual.
Astfel, la o mentinere a concentratiei gazelor cu efect de sera si a aerosolilor la nivelul anului 2000, se asteapta in continuare o incalzire medie globala de 1.2°C pe deceniu, datorita cantitatii deja acumulate de gaze cu efect de sera in atmosfera. Acest fenomen insa va prezenta diferentieri regionale.
Potrivit modelelor climatice elaborate de IPCC, se estimeaza ca in cursul secolului XXI clima va cunoste o incalzire de 1 pana la 6 grade Celsius.
Green Peace arata ca scopul politicii climaterice ar fi acela de a impiedica cresterea temperaturii medii globale cu mai mult de 2 grade Celsius peste nivelul perioadei pre-industriale. La o crestere de peste 2 grade Celsius, impactul asupra ecosistemelor naturale si a sistemului climatic creste in mod dramatic, sustin rapoartele Green Peace.