Romania libera: Trei fete supersonice
La scoala de aviatie de la Boboc, viitoarele femei pilot se antreneaza alaturi de barbati pe avioane cu reactie.
La Scoala de aplicatie pentru fortele aeriene „Aurel Vlaicu”, de la Boboc, in apropiere de Buzau, cateva fete de 24 de ani zboara pe avioane cu reactie. Ele privesc posibilitatea de a lupta, la un moment dat, in zone de razboi ca pe un lucru firesc, pentru care se pregatesc zilnic. Marea „durere” a tinerelor o reprezinta faptul ca din dotarea bazei aeriene lipsesc avioanele supersonice, pentru care se pregatesc intens zi de zi. Fetele spun ca rigorile vietii de cazarma au fost mai greu de depasit decat mentalitatea unora care considerau ca zborul pe avioane de lupta ar fi apanajul exclusiv al barbatilor.
Absolvente ale Academiei Fortelor Aeriene din Brasov, cele trei fete se considera la fel de indreptatite sa piloteze supersonice ca si barbatii, chiar daca la inceput au fost privite cu suspiciune. Pana la achizitionarea avioanelor moderne promise de Armata, tinerele se antreneaza pe cele autohtone cu reactie, de tip IAR soim 99. Fetele spun ca rigorile vietii de cazarma au fost mai greu de depasit decat mentalitatea celor care considerau zborul pe supersonic exclusiv barbatesc.
La numai 15 kilometri distanta de Buzau, pe drumul catre Focsani, in apropierea satului Boboc, armata romana pregateste piloti care, daca trebuie, pot fi trimisi in misiuni de razboi. In randurile lor si-au facut loc trei fete, absolvente ale Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coanda”, Brasov, toate avand gradul de sublocotenent. Cea mai mica, Simona Anca Mairean, are 23 de ani si zboara, deocamdata, pe un avion clasic cu elice. Peste cateva luni, dupa ce va absolvi cursul de baza si va obtine brevetul de pilot, va putea zbura si pe avioane cu reactie, asemenea colegelor ei cu cateva luni mai mari – Nicoleta Claudia Udrescu si Alexandra Andreea Cramar.
Integral in Romania libera