Sari direct la conținut

EURO 2024 România – Olanda. „Tricolorii” luptă astăzi să ajungă în sferturi, o performanță istorică / Echipele probabile și ultimele vești înaintea partidei de la Munchen

HotNews.ro
Echipa României. Foto: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES
Echipa României. Foto: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Echipa națională a României joacă marți, de la ora 19:00, cu Olanda în optimile EURO 2024. „Tricolorii” pregătiți de Edi Iordănescu speră la o susținere pe măsură din partea fanilor în duelul de la Munchen. Este pentru a doua oară când România a trecut de faza grupelor la un turneu final european după ediția din 2000 când naționala condusă atunci de Gheorghe Hagi a pierdut în sferturi în fața Italiei.

  • Meciul România – Olanda va fi transmis în direct pe Pro TV și LIVETEXT pe HotNews.ro și pe site-ul nostru de sport, GOLAZO.ro.

Înaintea partidei de la Munchen, Edi Iordănescu a transmis un mesaj pe social media, în care a avertizat că Olanda este echipa favorită în duelului de azi: „În mod cert ne aflăm în fața celei mai mari provocări din parcursul nostru împreună. O spune istoricul duelurilor cu Olanda, o spun valorile individuale ale adversarului, experiența lui uriașă în astfel de contexte la acest nivel. Tot ce am cucerit până acum am cucerit cu realism: da, Olanda e favorită”.

Selecționerul României spune că băieții sunt pregătiți, dar pentru o victorie e nevoie de „unitate, ambiție și sacrificiu”.

„Ceea ce am obținut până acum nu e deloc puțin. Dar cei care își iau soarta în propriile mâini, ca bărbați adevărați, sunt cei care nu se mulțumesc nici cu mult, nici cu puțin. Sunt cei care vor TOT! Când milioane de români cântă în același timp cu jucătorii imnul nostru, e un vers care azi contează mai mult ca oricând pentru noi: «Acum ori niciodată, croiește-ți altă soartă»”, a scris Edi Iordănescu.

„E un meci de acum ori niciodată, acesta e adevărul. Cu care te întâlnești o dată în viață. Iar dacă grupul va reacționa după chipul în care a fost construit și a performat, atunci își va croi cu adevărat o soartă. Un destin.”

Edi Iordănescu, pe contul său oficial de Facebook.

Selecționerul Olandei a tras un semnal de alarmă înaintea meciului cu România din optimi, batavii fiind învinși de Austria în ultimul meci din grupe.

„Am trecut de grupe, dar trebuie să jucăm mult mai bine. Este posibil să o facem, la ce jucători avem. Au calitățile necesare. Cu Franța am jucat destul de bine colectiv, dar contra Austriei nu. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pe teren.” – spunea Ronald Koeman înaintea meciului cu România.

Echipe probabile în România – Olanda

ROMÂNIA (4-1-4-1): Fl. Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihăilă – Drăguș.

Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu – Mogoș, Racovițan, Rus, Nedelcearu, Șut, Cicâldău, Olaru, I. Hagi, Fl. Coman, Pușcaș, Alibec, Bîrligea.

Absent: Bancu (suspendat)

Selecționer: Edward Iordănescu (46 de ani)

OLANDA (4-2-3-1): Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Schouten, Reijnders – Frimpong, X. Simons, Gakpo – Depay.

Rezerve: Flekken, Bijlow – Van de Ven, Blind, De Ligt, Geertruida, Maatsen, Wijnaldum, Veerman, Gravenberch, Malen, Bergwijn, Zirkzee, Weghorst, Brobbey.

Selecționer: Ronald Koeman (61 de ani)

Stadion: Allianz Arena (Munchen), capacitate 66.000 de locuri

Arbitru: Felix Zwayer;

Arbitri asistenți: Stefan Lupp & Marco Achmuller;

Arbitru VAR: Bastian Dankert (Toți Germania)

Olanda a câștigat 10 din cele 14 confruntări cu România

  • România a câștigat grupa E, cu 4 puncte, după 3-0 cu Ucraina, 0-2 cu Belgia și 1-1 cu Slovacia.
  • Olanda a încheiat grupa D pe locul 3, tot cu 4 puncte. Rezultatele batavilor au fost 2-1 cu Polonia, 0-0 cu Franța și 2-3 cu Austria.
  • România și Olanda s-au mai întâlnit de 14 ori, olandezii câștigând 10 dintre confruntări.
  • Tricolorii s-au impus o singură dată, 1-0, și au înscris în total numai 3 goluri în cele 14 partide contra Olandei. De cealaltă parte, batavii au înscris de 29 de ori.
  • Singura victorie a României a avut loc în octombrie 2007, în calificările pentru EURO 2008, la Constanța. Dorin Goian, în minutul 71, a înscris unicul gol al acelei partide.
  • Cel mai recent meci direct dintre părți a avut loc în noiembrie 2017, un amical la București pe care olandezii l-au câștigat cu 3-0. Dintre cei care se anunță titulari marți, Van Dijk, Ake și Depay au fost în primul 11 și la acea partidă. În lotul batav au mai fost 2 jucători pe care Ronald Koeman i-a luat la Euro 2024, Wijnaldum și Daley Blind.

EURO 2024, tabloul optimilor

Citește și: EURO 2024: Povestea șoferului care conduce autocarul tricolorilor: „Să mergem până în finală”

INTERVIURILE HotNews.ro