Sari direct la conținut

Romania – Siria. Relatiile bilaterale si dosarele fierbinti: Hayssam si comunitatea romaneasca prinsa in conflictul intern

HotNews.ro

SUA au dat semnalul unei posibile interventii militare in Siria, iar analizele din presa occidentala arata ca aceasta se va desfasura, cel mai probabil, sub egida NATO. Romania este membru NATO, si va trebui sa ia o decizie daca va fi solicitata de aliati. Pina la acest moment Bucurestiul a avut ca prioritate extragerea cetatenilor romani din Siria. Care sint insa relatiile bilaterale intre Romania si Siria?

Dosarul Hayssam

Cel mai fierbinte „dosar” bilateral din punct de vedere al politicii interne a fost dosarul Omar Hayssam. Cetatean sirian condamnt definitiv in Romania pentru terorism (in legatura cu rapirea ziaristilor romani din Irak), Hayssam a fugit in Siria de sub nasul autoritatilor romane, scandalul ducind la demisia sefilor de servicii secrete. Preedintele Traian Basescu a urmarit cu prioritate aducerea in tara a lui Hayssam, dar Siria a refuzat permanent extradarea acestuia. Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, in urma unei operatiuni secrete, si predat justitiei.

Romanii din Siria

Cel mai important dosar in relatia bilaterala este cel al cetatenilor romani din Siria. Estimarile oficiale vorbesc de circa 4.500 de romani, estimarile neoficiale, mai realiste, vorbesc despre 12.000 – 14.000 de romani aflati in Siria. Potrivit site-ului ambasadei Romaniei la Damasc, comunitatea romana din Siria „este formata in majoritate din femei casatorite cu cetateni sirieni si copiii acestora”.

Aceeasi sursa arata ca majoritatea romancelor rezidente in Siria sunt casnice, un numar relativ redus dintre acestea lucrand in domenii precum: medicina, invatamant, cosmetica si comert.

Romania a avut ca obiectiv principal, inca de la inceperea conflictului intre rebeli si fortele guvernamentale, extragerea din Siria a cit mai multi cetateni romani. Ca atare, Romania a fost una dintre ultimele tari care si-au relocat ambasadorul din Damasc. Ambasadorul a fost mutat la in Liban abia in decembrie 2012. Intre timp, Romania si-a folosit expertiza si relatiile diplomatice pentru a repatria sute de cetateni romani, dar si pentru a furniza asistenta cetatenilor altor tari europene care isi retrasesera deja ambasadorii din Siria.

Retragerea ambasadorului roman din Siria si expulzarea ambasadorului sirian de la Bucuresti au facut obiectul unuia dintre primele conflicte intre USL si Traian Basescu dupa ce guvernul Ponta 1 a fost instalat. In cele din urma a prevalat pozitia presedintelui Basescu. Vezi aici mai multe detalii.

Intelligence

Romania a fost in permanenta unul dintre furnizorii majori de informatii din Siria spre aliatii din NATO. Datorita legaturilor strinse dintre Romania comunista si tarile arabe, sute de studenti sirieni au studiat in Romania si, odata intorsi acasa, au intrat in structuri guvernamentale. Ei constitutie o sursa esentiala de informatii.

Relatii comerciale

Presedintele sirian Bashar Al-Assad spunea, in timpul vizitei efectuate la Bucuresti in 2010, ca „Nivelul relatiilor comerciale este slab” si isi dorea relansarea cooperarii economice. A venit insa conflictul intern si relatiile comerciale ale Siriei cu exteriorul au scazut si mai mult.

O statistica din 2009 prezentata de Ministerul Afacerilor Externe arata ca schimburile comerciale bilaterale s-au cifrata la 183,64 milioane de dolari, schimburi bazate preponderent pe exporturile romanesti (169,3 milioane dolari). Potrivit sursei citate, principalele marfuri romanesti de export au fost: echipamente electrice, autoturisme, mijloace de transport, materiale de constructii, cherestea, produse chimice si metalurgice, ovine. Romania a importat bumbac, produse textile, bunuri de consum (fructe, legume, masline, ulei de masline).

In perspectiva istorica, companii romanesti au realizat o serie de obiective industriale majore in Siria: Rafinaria Banias, Fabrica de ciment de la Sheikh Said, imbunatatiri funciare pe o suprafata de 27.000 ha in bazinul Eufratului, statii de spalare, uscare si transport fosfati la Eastern si Kneifiss, lucrari de extindere si modernizare a rafinariilor de la Banias si Homs, statii (14) de transformare de inalta tensiune si reductoare de curent (50), extinderea complexului de tratare si transport gaze de la Jibissa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro