Romanii expulzati din Italia au trecere libera in Europa
Românii pot circula liber în Europa, in ciuda decretelor de expulzare italiene. Aceasta este concluzia unei anchete speciale realizata de săptămânalul italian l’Espresso, cu scopul de a arata ineficienta amendamentului care permite autoritatilor sa expulzeze cetatenii UE care prezinta un risc la adresa sigurantei publice.
Ziaristul Fabrizio Gatti şi-a asumat o falsă identitate: cea a unui român. Astfel, el a devenit Roman Ladu, nume şi prenume luate din cartea de telefon. Şi-a procurat un fals decret de expulzare emanat de o prefectură italiană şi a pornit să facă un tur al Europei. Şi-a lăsat barba lungă şi s-a prefăcut a fi un cerşetor.
Scopul declarat: să vadă pe propria piele cum este tratat în Uniunea Europeană un român fără documente şi în plus expulzat în Italia. A vrut să verifice eficienţa faimosului decret lege emanat de guvernul italian cu privire la cetăţenii comunitari în urma delictului Reggiani. Un decret care prevede reguli elastice şi severe privind expulzarea facilitată a cetăţenilor comunitari, printre care şi românii.
Concluzia ziaristului a fost clară: ” patru mii de kilometri de libertate, care anientează orice eficienţă posibilă a expulzărilor de cetăţeni europeni, cum pretinde decretul italian numit „pachetul siguranţei publice”. Pentru că, afirmă în continuare Gatti în articolul său, ” libera circulaţie a persoanelor în Europa este un pricipiu afirmat de Tratatele europene”.
Excursia ziaristului a durat 10 zile, de pe 21 noiembrie până pe 1 decembrie. Din tren în tren a poposit la Milano, Paris, Stocholm, Ulm, Monaco de Baviera, Kufstein, Innsbruck, Barcellona, Marsilia, Nizza, Montecarlo. A fost controlat de cinci ori de către poliţie. Dar nu a avut probleme în nici una din ţarile prin care a trecut. Ba mai mult, la Barcellona poliţiştii i-au arătat cum să cerşească fără a-i deranja pe trecători. După controale, aceeaşi frază: „Mulţumesc, călătorie plăcută!”.
Problema „românilor”, este o altă concluzie a anchetei, se pare că există mai ales în Italia, ţara „fricii”. În mod paradoxal, adaugă Fabrizio Gatti, tocmai într-o ţară ca Italia, ” a mafiei, a camorrei, a ‘ndranghetei, unde se înregistrează un record de corupţie, pericolul public în imaginarul colectiv a devenit un cetăţean european, fără documente, fără casă nomad şi născut în România”.