Romanii, in topul indiferentei in ceea ce priveste silueta – 71% nu au incercat niciodata sa slabeasca
Romanii se numara printre natiunile cele mai indiferente la problemele de silueta: 71% dintre conationalii nostri nu au incercat niciodata sa slabeasca, si doar 28% spun ca au incercat sa mai dea jos din kilogramele in plus, arata un sondaj IMAS realizat la comanda Reader’s Digest.
- Romancele de la oras, cele mai preocupate de silueta
Numarul romancelor care incearca sa slabeasca este mai mare decat cel al barbatilor (35,8% fata de 20,3%), iar cel al orasenilor care incearca sa dea jos kilogramele in plus, mai mare decat al oamenilor din mediul rural.
- Cum slabesc romanii?
In ceea ce priveste metodele prin care romanii incearca sa dea jos kilogramele in plus, acestea sunt cele „traditionale”: regimul alimentar, mai multa miscare si alimente mai sanatoase. Pastilele de slabit se numara printre ultimele optiuni. „Curele de slabire” reprezinta, insa, regimuri pe termen scurt cu rezultate rapide. Comparativ cu celelalte natiuni, numarul romanilor care aleg sa manance sanatos sau sa faca miscare pentru a slabi este mic.
- De ce se tem romanii supraponderali?
Conationalii nostri cred ca femeile care au probleme cu greutatea sunt puse intr-o situatie mai dificila decat barbatii supraponderali (14% fata de 5%). 71% cred ca atat pentru barbati, cat si pentru femei este la fel de dificil sa fie supraponderali, in timp ce 4% nu au prejudecati si cred ca nu este dificil sa fii supraponderal, indiferent daca esti femeie sau barbat.
Cei mai multi romani cred ca cea mai grava consecinta a cresterii in greutate o reprezinta deteriorarea sanatatii. Urmatoarele raspunsuri au fost, in ordine „Nu mai voi mai simti la fel de bine in hainele mele”, „Nu ma voi mai simti bine in pielea mea”, „Nu voi mai avea o viata sexuala satisfacatoare”, „Nu-mi voi mai gasi iubirea” sau „Nu voi mai avansa in cariera”.
13% dintre romani sunt de parere ca sotul/sotia trebuie sa mai slabeasca, 32% ca acest lucru nu se aplica in cazul lor, iar 49% – ca nu este nevoie. De asemenea, 8% dintre repondenti au declarat ca copiii lor ar trebui sa mai slabeasca, 26% spun ca nu este cazul lor, iar 60% – ca nu este nevoie.
Problemele medicale de care romanii se tem cel mai mult, ca urmare a obezitatii, sunt, in ordine, hipertensiunea, infarctul, diabetul, ateroscleroza, osteoporoza, cancerul, astmul, gastrita, impotenta si pierderea parului.
Sondajul a fost realizat de IMAS, la cererea Reader’s Digest, in perioada 9-19 octombrie 2009, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.251 de persoane din 99 de localitati, atat din mediul urban cat si din mediul rural si are o marja de eroare de +/- 2,8%. Repondentii au varste cuprinse intre 18 si peste 60 de ani si au fost intervievate atat persoane cu mai putin de 8 clase, cat si absolventi de scoli profesionale, de licee si persoane cu studii superioare.
- Strainii, mai preocupati de silueta decat romanii
Revista Reader’s Digest a realizat si un sondajul global despre obezitate si dieta. Peggy Northrop, vicepresedinte si redactor-sef al editiilor internationale ale revistei Reader’s Digest, spune ca: “Rezultatele sondajului nostru arata ca oamenii din toata lumea se lupta cu probleme de greutate, dar aceasta nu inseamna ca suntem predestinati la obezitate. Aproape fiecare cultura are obiceiuri sau traditii care sa-i ajute pe oameni sa se mentina slabi si sanatosi. Trebuie sa privim la noi insine si la cei din jurul nostru pentru a vedea ce functioneaza in aceasta lupta mondiala impotriva kilogramelor in plus.”
“Pe noi, romanii, problema obezitatii nu ne preocupa inca in atat de mare masura ca pe americani sau pe europenii din Occident. Din fericire, pastram inca obiceiuri care ne ajuta sa compensam excesele alimentare: tinem post, punem muraturi si mancam legume si fructe cultivate in gradinile noastre,” spune Anca David Titorov, redactorul-sef al revistei din Romania.
Sondajul global a relevat ca in Statele Unite sunt cele mai multe sotii care doresc ca partenerii lor de viata sa piarda in greutate. Tot aici se manifesta cel mai acut sentimentul ca femeile au mai mult de suferit decat barbatii cand sunt supraponderale. Prin comparatie, doar 12% dintre romance isi doresc ca sotii lor sa fie mai slabi, si 71% dintre romani sunt convinsi ca e la fel de greu sa fii gras, indiferent daca esti femeie sau barbat.
Tara in care cei mai multi soti isi doresc ca partenerele lor de viata sa piarda in greutate este India: 48% dintre barbatii indieni recunosc ca sunt nemultumiti de formele partenerelor, in timp ce doar 46% dintre femeile indiene se plang de acest lucru. In Romania, doar 13% dintre soti si-ar dori ca partenerele lor sa fie mai suple.
In ceea ce priveste pastilele pentru slabit, China se claseaza pe primul loc la folosirea acestora: 37% dintre chinezi admit ca au luat pastile de slabit. Pe locurile urmatoare se plaseaza Brazilia (30%), Rusia (24%) si Mexic (23%), in timp ce numai 6% dintre romani au apelat la aceasta metoda.
Rusia este tara in care 23% dintre barbati si 18% dintre femei spun ca au recurs la fumat pentru a-si reduce apetitul. Si in Romania procentele sunt destul de ridicate: 17% dintre barbati si 7% dintre femei spun ca si-ar aprinde o tigara pentru a le pieri pofta de mancare.
Australienii si mexicanii sunt cei mai preocupati de faptul ca greutatea le afecteaza viata sexuala. Majoritatea respondentilor din ambele tari (52%) considera ca kilogramele in plus le afecteaza viata sexuala, in timp ce romanii sunt mult mai optimisti: doar 11% cred ca viata lor sexuala ar putea fi afectata de dimensiunile corporale.