Romanii stau prost cu igiena din cauza lipsei de educatie, sau din cauza conditiilor de trai?
In urma cu o luna, Ministerul Sanatatii a dat publicitatii rezultatele unui studiu din care rezulta urmatoarele:
– consumul anual de pasta de dinti pe cap de locuitor nu trece de 100-125 mililitri, in timp ce la nivel mondial consumul mediu depaseste 300 de ml, iar in tarile civilizate ajunge la 500 ml. In plus, un roman isi schimba periuta de dinti odata la doi-trei ani, desi este recomandat sa o schimbe odata la 2-3 luni, scrie Khris.
– consumul mediu de sapun pe cap de locuitor este de 400 grame anual, de 4-5 ori mai mic decat in vest.
– doar jumatate dintre romani se spala pe maini dupa ce merg la toaleta sau dupa ce ingrijesc un animal, iar unul din patru romani nu se spala pe maini dupa ce schimba scutece.
Multi s-au grabit sa explice aceasta stare de fapt prin lipsa de educatie, insa cifrele de mai sus nu reprezinta altceva decat efectul unei realitati mult mai crunte: conform Eurostat, in 2008, 41% din populatia Romaniei traia in locuinte fara apa curenta, fara baie si cu WC in curte sau la capatul holului.
Din acest punct de vedere suntem de departe campionii UE, click pe graficul alaturat pentru detalii. Nici macar bulgarii nu se afla intr-o situatie mai jenanta din moment ce in aceasta tara, doar 18% din populatie traieste in aceleasi conditii. Procentul este zero in tarile cu adevarat civilizate.
In Romania exista in acest moment 12,956 de sate si aproape 3200 de comune si orase, numarul localitatilor cu instalatii de canalizare publica fiind de doar 735 (5% din total).
In perioada 2007-2013 UE ne da 11 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare rurala, insa daca tinem cont de situatia in care se afla mediul rural, probabil ca nici 50 de miliarde de euro nu ar fi de ajuns pentru ca satele romanesti sa ajunga la nivelul de dezvoltare mediu al satelor din tarile zonei euro, acolo unde casa fara apa curenta si cu wc in curte reprezinta doar o poveste pe care bunicii o povestesc nepotilor.
PS: incotro ne indreptam? Conform INS, in 2007 au fost terminate 47,299 locuinte, dintre care doar 27,717 (59%) aveau canalizare.