România a trecut pe agenda Consiliului Afacerilor Generale respectarea statului de drept și a valorilor europene în Polonia și Ungaria
România a introdus pe agenda ședinței de marți a Consiliului Afacerilor Generale problema respectării valorilor europene și a statului de drept în Ungaria și Polonia. Ședința va fi condusă de ministrul român pentru afaceri europene, George Ciamba, și va pregăti și Consiliul European din 21-22 martie.
Pe lângă pregătirea reuniunii șefilor de stat și de guverne de la Bruxelles, în ședința de marți va fi discutat cadrul financiar multianual, organizarea de alegeri libere pentru Parlamentul European și respectarea valorilor UE în Ungaria și a statului de drept în Polonia, state deja sancționate pentru derapajele înregistrate, fie prin rezoluții ale Parlamentului European (în cazul Budapestei), fie prin activarea, în premieră, a articolul 7 din Tratatul UE în cazul polonezilor, procedură demarată de Comisia Europeană.
\uD83D\uDCE2 Coming up tomorrow 19/2, I’ll be chairing the 2nd #GAC @EUCouncil meeting under @ro2019eu
\uD83D\uDD0E On the agenda:
\uD83D\uDCCC Next #MFF
\uD83D\uDCCC Preparation of March #EUCO
\uD83D\uDCCC Sustainable #Europe by 2030
\uD83D\uDCCC EU common values
\uD83D\uDCCC Free and fair #EUElections2019
\uD83D\uDCCC \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE8\uD83C\uDDEDrelations— George Ciamba (@geociamba) February 18, 2019
România a intrat și ea în vizorul oficialilor europeni din cauza modificărilor în domeniul justiției. Deși nu s-a confruntat cu activarea art 7, Parlamentul European a adoptat o rezoluție și în cazul Bucureștiului în care erau criticate legile justiției și acțiunea jandarmeriei la protestul din 10 august.