Sari direct la conținut

România se retrage din Banca Internațională de Investiții în care Rusia este principalul acționar

HotNews.ro
Banca Internationala de Investitii, Foto: Hotnews
Banca Internationala de Investitii, Foto: Hotnews

România va ieși din banca internațională în care este parteneră cu Rusia și cu alte câteva țări, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru.

”România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BII)”, a declarat Cărbunaru, după ce anunțase și că România își închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

Această bancă în care am intrat alături de Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia a fost sursă de scandal în ultimii ani în România.

IIB a ieșit în evidență pe când era Teodorovici ministru de Finanțe, iar Cîțu acuza că este spion rus.

Diferitele contre politice s-au întins până anul trecut, când s-a ajuns ca Florin Cîțu și Alexandru Nazare să se acuze reciproc pe tema majorării de capital la IIB.

Vineri, Cehia a făcut apel la statele UE care sunt membre ale Băncii Internaționale de Investiții și ale Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBEC) să renunțe la aceste instituții din epoca sovietică, al căror acționar principal este Rusia.

Ministerul ceh de Finanțe a precizat vineri, într-o declarație, că, în cadrul acțiunilor de sancționare a Rusiei pentru atacul său asupra Ucrainei, cehii vor accelera plecarea planificată de la IIB, care și-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019, și de la IBEC, cu sediul la Moscova.

Citește pe acceași temă și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro