Sari direct la conținut

România și Bulgaria, pe lista țărilor UE care vor avea cele mai murdare sisteme energetice în 2030 (ONG)

HotNews.ro
România și Bulgaria, pe lista țărilor UE care vor avea cele mai murdare sisteme energetice în 2030 (ONG)

UE nu e pe traiectoria atingerii reducerii cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, conform recomandării Comisiei Europene (CE), a avertizat [ONG-ul] Ember, arătând că mai multe state au rămas în urmă, inclusiv Bulgaria și România. Țările despre care se estimează că vor avea cele mai murdare sisteme energetice în 2030 trebuie să facă și cele mai mari progrese pentru a se putea atinge ținta, scrie Balkan Green Energy News, citat de Rador.

Germania, Polonia și Cehia se estimează că vor produce 90% din energia generată cu cărbune în 2030 de către toți cei 27 de membri UE. Într-o analiză a Planurilor Naționale Energetice și Climatice, Ember evidențiază grupul de țări care sunt pe cale să aibă cele mai murdare sisteme energetice în 2030.

Mai mult, Germania și Polonia vor produce peste jumătate din totalul emisiilor cu efect de seră din producția de electricitate, conform Ember. Dintre toate statele, cele mai mari emisii sunt de așteptat în Polonia, cu 566 grame de dioxid de carbon per kilowatt/oră. Cehia, Bulgaria, Germania, Belgia și România se situează și ele apreciabil deasupra mediei UE estimate, iar Italia e doar un pic peste ea.

Investițiile planificate în energia eoliană și solară trebuie să se tripleze

Pe baza actualelor planuri [naționale], propunerea CE de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 nu poate fi implementată, afirmă documentul, precizând că șapte țări vor trebui să facă cele mai mari eforturi.

Per total, planurile de instalare de energie eoliană și solară vor trebui să se tripleze pentru a se atinge ținta. Se estimează că producția totală de energie din surse regenerabile va crește deja cu 93% din 2018 până în 2030.

În Polonia, Cehia, Bulgaria și România sunt planificate reduceri extrem de mici ale generării din cărbune. Belgia li se alătură, fiind de așteptat să nu facă decât un mic progres sau deloc în privința reducerii necesare de emisii, iar ameliorările din Germania și Italia sunt lente, reiese din planurile naționale.

Cele șapte state cu cele mai murdare sisteme vor fi răspunzătoare de 80% din emisiile UE din sectorul energetic până în 2030, subliniază Ember.

Combustibilii fosili încă vor mai genera 25% din electricitate până în 2030, iar generarea din cărbune e estimată a se prăbuși cu 53% în intervalul de 12 ani, ceea ce înseamnă că Europa nu va reuși să elimine complet cărbunele.

Două state balcanice se bazează prea mult pe cărbune și energie nucleară

Despre Bulgaria și România, două dintre țările preconizate a avea cele mai murdare sisteme, analiștii subliniază că nu au nici măcar acum o strategie de eliminare a cărbunelui.

În 2030, Bulgaria va fi una dintre cele numai trei țări cu peste o treime din energie generată din cărbune, iar diminuarea dependenței ei de combustibilii fosili abia dacă e sesizabilă față de 2018, arată datele. Se estimează că aceste două țări vor înregistra unele dintre cele mai mici rate ale instalării de surse regenerabile și sunt printre cele doar patru state UE în care creșterea se va reduce de fapt în următorul deceniu.

În ciuda apelurilor premierului Boiko Borisov către CE de a ajuta cu eliminarea cărbunelui, el nu a creat o piață propice pentru regenerabile, ba chiar nici nu a stabilit măcar o dată pentru eliminarea completă a cărbunelui, a declarat șeful Programului European al Ember, Charles Moore. El a observat că ambele țări pariază pe termen lung pe energia nucleară, despre care susține că e „riscantă” și că nu va reduce suficient emisiile până în 2030.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro