România, Slovacia și Grecia – singurele care au atins obiectivul de reducere voluntară de 10% a cererii de energie
Aproape toate statele membre ale UE au redus cererea de energie electrică în timpul iernii, deși numai România, Slovacia și Grecia au atins obiectivul de reducere voluntară de 10% stabilit de legislația UE de urgență pentru perioada noiembrie-martie, potrivit unei analize a grupului de reflecție în domeniul energiei Ember.
În întreaga UE, reducerea cu 6,2% a cererii în aceste luni (în comparație cu media pe cinci ani) a permis economisirea de energie electrică în valoare de 12 miliarde de euro.
Aceste reduceri ale cererii pot fi atribuite parțial temperaturilor mai ridicate decât media din Europa în timpul iernii, care au redus cererea de încălzire electrică. Cu toate acestea, măsurile guvernamentale de economisire a energiei și acțiunile cetățenilor au jucat, de asemenea, un rol important, unele reduceri fiind acte voluntare de solidaritate, iar altele fiind impuse de costuri.
De asemenea, țările UE au avut succes în reducerea cererii de energie electrică în orele de vârf, majoritatea dintre ele îndeplinind obiectivul obligatoriu al UE de a reduce cu 5% consumul de energie electrică în orele de vârf. Doar o singură țară, Irlanda, a înregistrat o creștere a cererii în orele de vârf, în medie.
Analiza realizată de Ember arată că, pentru prima dată, în ciuda condițiilor de criză, energiile regenerabile au generat în timpul iernii mai multă energie electrică în UE decât combustibilii fosili, în condițiile în care o scădere semnificativă a cererii cu 7% a dus la o scădere a producției de combustibili fosili cu 12% față de iarna precedentă. Sursele regenerabile au produs 40% din energia electrică din UE în perioada de iarnă (octombrie 2022 – martie 2023), în timp ce combustibilii fosili au reprezentat 37%.
„Europa s-a confruntat cu o iarnă de criză, cu o spirală a costurilor energiei și cu îngrijorări legate de aprovizionare, declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. UE a reușit să treacă peste aceste luni dificile, dar nu se poate baza pe reducerile de urgență ale cererii și pe o vreme blândă pentru anii viitori”, a declarat analistul Ember, Dr. Chris Rosslowe. „Pentru a menține stabilă aprovizionarea cu energie, UE trebuie să se despartă cât mai repede posibil de combustibilii fosili.”
Producția de cărbune și de gaze naturale a scăzut în comparație cu iarna precedentă. Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 11% (-27 TWh), iar cea pe bază de gaz cu 13% (-38 TWh), contrar temerilor că țările UE ar putea să se orienteze către producția de energie pe bază de cărbune, în contextul în care UE a decis să reducă legăturile cu gazul rusesc. Această scădere a combustibililor fosili s-a datorat în mare parte scăderii cu 7% a cererii de energie electrică din UE (-94 TWh), în condițiile în care prețurile combustibililor fosili au rămas ridicate. Producția de cărbune și gaze ar fi scăzut și mai mult dacă nu ar fi existat întreruperi prelungite ale parcului nuclear francez.
15 din cele 18 țări din UE care mai dețin energie pe bază de cărbune au redus producția de cărbune în timpul iernii. Cele mai mari țări producătoare de energie pe bază de cărbune din UE, Polonia și Germania, au contribuit în proporție de 70% la reducerea cărbunelui în UE în această iarnă, cu scăderi de 4 TWh și, respectiv, 9 TWh. Cărbunele a atins un nou minim în mixul de energie electrică din Polonia în februarie 2023, scăzând pentru prima dată sub două treimi din producție. Portugalia a înregistrat cea mai mare scădere procentuală a producției de cărbune, deoarece țara a eliminat treptat singura sa centrală pe cărbune rămasă în iarna anului 2021.
Sursa foto: Tommaso79 / Dreamstime.com