Românii cer despăgubiri de la asigurători după cutremurele din Gorj: Cât susține Allianz-Țiriac că ar putea plăti la un seism ca în Turcia și Siria
Românii afectați de cutremurele din Gorj au făcut deja peste 150 de notificări de daune către asigurători în baza asigurărilor obligatorii și facultative de locuințe, potrivit datelor comunicate deja de doi asigurători – Omniasig și Allianz-Țiriac Asigurări.
PAID: 76 de dosare de daună deschise pe baza asigurărilor obligatorii de locuințe – UPDATE
Sute de locuințe au fost afectate în urma cutremurelor produse în Gorj, în zilele de 13 și 14 februarie, iar pentru cele asigurate, s-au deschis deja 76 de dosare pentru evaluarea și despăgubirea daunelor, a anunțat joi PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre.
60 de avizări de daune la Omniasig
Omniasig VIG a anunțat în urmă cu o zi că în urma cutremurelor ce au avut loc pe 13 și 14 februarie 2023, cu hipocentrul în județul Gorj, compania a primit 60 de avizări pentru daune produse la locuințe, spații comerciale, instituții și magazine.
„Avizarea acestor daune este făcută în baza asigurărilor facultative și obligatorii de locuință sau a celor tip Property încheiate de proprietarii acestor spații. Județele în care au fost avizate daune până în acest moment sunt: Gorj, Cluj, Mehedinți, Hunedoara și Vâlcea.”, a anunțat compania.
96 notificări de daune la Allianz-Țiriac Asigurări
Joi, un alt asigurător, Allianz-Țiriac a anunțat că în urma cutremurelor care au avut loc în ultimele zile în România, compania a primit până la acest moment 96 de notificări de daună, în baza asigurărilor obligatorii și facultative de locuință, precum și în baza polițelor de bunuri pentru companii.
Expunerea totală a Allianz-Țiriac, adică valoarea maximă a despăgubirilor de achitat în contul polițelor de asigurare de proprietate din portofoliul propriu, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, este de aproximativ 815 milioane de euro.
Datorită programului său de reasigurare solid, capacitatea de plată a Allianz-Țiriac într-un astfel de scenariu, comparabil ca severitate cu seismul recent din Turcia și Siria, depășește cu 15% pagubele maxime estimate, fiind de aproximativ 950 milioane de euro.
- „Capacitatea noastră de plată este dimensionată având ca reper un cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, care pentru zona Vrancea are o probabilitate de apariție de 0,2%, respectiv o dată la 500 de ani. Vorbim despre un model conservator, cu parametri mult peste cerințele deja restrictive ale Solvency II, care în cazul zonei Vrancea se traduc printr-un seism cu o magnitudine de 7,5 de grade pe scara Richter”, a declarat Aurel Badea, Deputy CEO, responsabil de aria tehnică în cadrul Allianz-Țiriac.
Val de cutremure în Gorj în această săptămână
Alte cinci cutremure s-au înregistrat în zona Gorj, în cursul nopții de miercuri spre joi, în decurs de doar trei ore, cel mai puternic având magnitudine de 4,2.
Amintim că un cutremur de 5,7 grade s-a produs marți în județul Gorj. Seismul a fost urmat, până miercuri după-amiază, de peste 160 de replici, au anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade – urmat de patru replici – la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.
Sursa foto: Dreamstime.com