Sari direct la conținut

Romsilva introduce o noua metoda de teledetectie pentru depistarea taierilor ilegale de arbori

HotNews.ro

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a introdus o noua metoda de teledetectie pentru depistarea taierilor ilegale de arbori prin care poate fi comparata situatia actuala a unei paduri cu cea inregistrata in urma cu 5 ani, anunta Agerpres.

„Am introdus cu ajutorul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice niste metode noi de teledetectie prin care se poate compara pe ortofotoplanuri situatia padurii cu 5 ani in urma si situatia actuala, in asa fel incat padurarul, titular de canton, nu mai poate comenta si veni cu tot felul de argumente ca nu este vinovat de sustragerile de lemn de pe suprafata respectiva. Prin aceasta noua metoda de teledetectie incercam sa depistam toate situatiile si toate focarele de acest tip, iar rezultatele sunt spectaculoase”, a declarat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, Adam Craciunescu.

Acesta a precizat ca in padurile administrate de Romsilva poate sa exploateze lemn si un agent economic caruia regia ii da acest drept, insa problemele apar cand agentul taie in plus, iar padurarul nu sesizeaza aceste fapte.

Seful Romsilva nu neaga faptul ca unii dintre angajatii regiei sunt vinovati de sustrageri de lemn sau neglijenta in serviciu pe padurile administrate, insa toate cazurile depistate – 37 de persoane numai in primele 5 luni ale anului – au fost deferite justitiei.

„Intr-adevar, populatia a perceput in ultimii 20 de ani ca regia este cel mai mare administrator si ar fi raspunzatoare de tot ceea ce se intampla in paduri. Nu va ascund ca si noi avem probleme, la Bihor, la Maramures, Cluj sau la Giurgiu, dar sunt cazuri pe care le descoperim si le gestionam. Numai la Ocolul Dobresti din judetul Bihor avem 13 persoane acuzate ca au permis sustrageri de lemn, iar la nivel national, numai in primele 5 luni ale anului, avem vreo 37 angajati ai regiei, care vor raspunde penal pentru sustragerile de lemn, neglijenta in serviciu, fals si uz de fals. Sunt lucruri pe care nu le toleram, nu le ascundem, pentru ca ele exista, dar pe care incercam sa le gestionam. Cred, insa, ca rezultatele sunt spectaculoase prin folosirea acestei metode de teledetectie pentru ca mergem pe sectoare cu ortofotoplanurile”, a adaugat directorul general al regiei.

Romsilva administreaza, pe langa cele 3,2 milioane de hectare de paduri ale statului, si un milion de hectare fond forestier din proprietatea persoanelor fizice sau juridice, iar in ultimul timp tot mai multe primarii solicita serviciile silvice oferite de Romsilva, chiar daca tarifele de administrare sunt mai mari decat cele oferite de ocoalele private.

„Suntem preocupati ca si in aceste suprafete ale proprietarilor privati sa plantam pe zonele neimpadurite, dar si sa schimbam imaginea RNP, iar lumea sa fie informata ca Romsilva administreaza doar jumatate din fondul forestier national. Asta presupune ca nu toate taierile si defrisarile care sunt prezentate in mass media, multe din ele fara sa fie verificate, sunt pe padurile care apartin de Romsilva. In ultimul timp, tot mai multe primarii au solicitat sa se mute de la ocoale silvice private la RNP, cu toate ca noi am avut un tarif mai ridicat. Fiind o societate comerciala aplicam TVA 24%, comparativ cu ocoale silvice private care sunt ONG-uri si care nu sunt toate platitoare de TVA. Inainte, foarte multi proprietari privati de padure au preferat sa se duca la ocoale silvice private pentru ca aveau tarife cu 24% mai mici, dar in ultima perioada sunt tot mai multe solicitari pentru a le oferi noi, regia, serviciul silvic”, a mai spus Craciunescu.

Romsilva a decis in Consiliul de Administratie marirea suprafetelor arondate unui canton si care se afla in paza unui padurar deoarece regia detine echipamente moderne si mijloace de comunicare mult mai rapide pentru a actiona in cazul in care se ivesc anumite probeleme.

„Am luat o decizie in Consiliul de Administratie, ca sa putem asigura personalul de paza, sa marim suprafata cantoanelor pentru ca avem o dotare tehnica buna, mijloace de comunicare mult mai rapide, autoturisme de deplasare in teren si putem actiona. Acestea ne-au permis sa dam in paza o suprafata mai mare unui padurar, astfel ca in zona de campie am stabilit o suprafata 400 de hectare de fond forestier pentru un padurar, in zona de deal – 800 de hectare, iar in cea de munte, circa 1.300 de hectare”, a mai subliniat seful Romsilva.

RNP-Romsilva functioneaza din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului cu circa 18.000 de angajati, asigurand servicii silvice pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati. Din totalul suprafetei administrate 586.214 hectare se gasesc in arii protejate si care cuprind inclusiv ultimele paduri virgine din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro