Rovana Plumb: Explorarea gazelor de sist nu va afecta comunitatile si plajele de la Marea Neagra
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, ca explorarea gazelor de sist din zona litoralului romanesc nu va afecta sub nicio forma comunitatile si plajele de la Marea Neagra.
„In momentul in care am aprobat prima subfaza a explorarii in zona litoralului, am discutat ca nu vor fi afectate sub nicio forma comunitatile si plajele. Am discutat clar cu compania ca in momentul in care peste doi ani de zile vor incepe partea efectiva de explorare, de montare a unei sonde identice cu cele care exista pe teritoriul Romaniei, aceasta sa fie la o distanta astfel incat zona turistica sa nu fie afectata, zona comunitatilor locale sa nu fie afectata sub nicio forma, din punct de vedere al cetatenilor, mediului, sanatatii, linistii lor”, a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.
Ea a precizat ca, daca prospectiunile care vor incepe din toamna acestui an pe litoral vor demonstra ca se poate incepe o eventuala explorare, prin montarea unei sonde, atunci aceasta explorare nu poate avea loc mai devreme de doi ani.
„Tehnologia nu presupune fractionare hiodraulica. Aceasta exploatare care contine ca tehnologie fracturarea hidraulica nu poate incepe mai devreme de cinci ani de zile din acest moment”, a mai spus Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca deocamdata se pune doar problema explorarii gazelor de sist, care se face prin metode conventionale care nu implica nicio temere pentru mediu, el aratand ca decizia de a folosi aceste resurse va fi luata peste cinci ani.
„Deocamdata nu se pune problema decat de explorare. Explorarea se face prin metode conventionale, deci nu exista absolut nicio temere pentru mediu. Daca dupa 4-5 ani si dupa ce cheltuie – cei care fac explorari in Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – daca dupa aceea o sa rezulte ca avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai intelept decat al meu va spune daca stand pe gaze le si folosim sau continuam sa le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste”, a spus Ponta.
El a aratat ca gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftina, inclusiv pentru populatie, fiind aceea de a folosi resursele interne.
„Vrem sa avem gaz – in primul rand sa nu mai importam din Rusia – vrem sa-l avem mai ieftin si vrem sa facem industria romaneasca competitiva si sigur si cheltuielile pentru populatie mai mici? Atunci trebuie sa avem gaz. Daca nu, daca-l importam din Rusia, o sa fie scump. E foarte simplu”, a spus Ponta.
El a aratat ca Romgaz exploateaza in Ardeal gaz de 20 de ani prin aceasta metoda si nimeni nu a spus ca se afla in pericol.
„Cum e cu gazele de sist, deocamdata, ca am vazut in special de prin zona Oradea – acolo toata lumea se pricepe la gaze – deocamdata Romgazul exploateaza de 20 de ani in Ardeal, in Transilvania gaze prin aceasta metoda si nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea sa spuna in ce pericol e”, a spus Ponta.