Rusia acuza Google, Twitter si Facebook si le ameninta cu blocarea/ Roskomnadzor: "Site-urile care indeamna la proteste neanuntate si framantari sociale sa fie inchise"
Serviciului federal pentru monitorizarea comunicaţiilor Roskomnadzor, „cainele de paza” al Rusiei, a transmis catre Google, Twitter si Facebook cate o scrisoare prin care ii acuza de incalcarea legilor ruse cu privire la internet, iar un purtator de cuvant al agentiei a declarat miercuri ca acestea risca sa fie blocate daca nu se supun legilor, scrie Reuters.
Roskomnadzor a comunicat ca a trimis scrisori saptamana aceasta catre cele trei companii Americane cerandu-le sa se supuna reglementarilor asupra internetului, reglementari pe care criticii presedintelui Vladimir Putin le-au descris drept masuri de cenzura.
„In scrisorile noastre amintim in mod repetat companiilor despre consecintele incalcarii legislatiei”, a declarat purtatorul de cuvant al serviciului federal Vadim Ampelonsky.
Acesta a mai declarat ca, datorita tehnologiei de criptare folosita de cele trei companii, Rusia nu a avut cum sa blocheze anumite site-uri si astfel reusind doar sa elimine o mica parte din continut. Faptul ca autoritatea nu a avut acces la toate serviciile celor 3 site-uri este catalogata drept o incalcare a prevederilor legale.
Pentru a se supune legislatiei, cele trei companii trebuie sa puna la dispozitia statului date despre bloggerii rusi cu mai mult de 3000 de accesari pe zi si sa inchida site-urile pe care Roskomnadzor le considera drept continand apeluri la „proteste neanuntate si framantari sociale”, a declarat Ampelonsky.
Putin, un fost spion KGB, descria candva internetul drept un proiect CIA, evidentiind neincrederea dintre Moscova si Washington.
Acesta promitea la sfarsitul anului trecut sa puna internetul sub control guvernamental total, insa criticii Kremlinului vad legislatia cu privire la internet drept o portita catre libertatea de exprimare de la reintoarcerea lui Putin la Kremlin in 2012.
O lege publicata anul trecut da procurorilor rusi dreptul de a bloca fara hotarare judecatoreasca site-uri ce contin informatii legate de proteste.
Conform altor legi, bloggerii cu un numar mare de cititori trebuie sa treaca printr-o procedura de inregistrare oficiala si sa isi confirme identitatile agentiei guvernamentale.
Facebook spune ca raspunde la cerintele guvernului punand la dispozitie date despre utilizatori, date conforme politicilor companiei si legislatiei locale, si ca urmaresc standardele internationale cu privire la procesul legal.
Un site ce publica statistici cu privire la modalitatile prin care Facebook gestioneaza cererile de date personale arata ca acesta a respins ambele cereri ale guvernului rus, anul trecut. In schimb, a onorat 80% dintre cele 14000 de cereri inaintate de curtile americane, politie si agentiile guvernamentale, doar in a doua jumatate a lui 2014.
Twitter a avut o rata de raspuns similara in Statele Unite insa a respins 108 cereri ale guvernului rus in ultimele 6 luni ale anului trecut, conform Raportului de transparenta a companiei.
In raportul semestrial, Google a declara ca pune la dispozitie o parte din informatiile ce ii privesc utilizatorii, raspunzand unui procent de 5% din cele 134 de cereri guvernamentale ruse – din nou, mult mai putin decat in cazul Statelor Unite. Compania a declarat ca nu raspunde cererilor care nu urmares procedurile legale si politicile Google.
„Realizam faptul ca sunt inregistrate sub jurisdictia Statelor Unite. Insa consider ca, in acest caz, companiile ar trebui sa demonstreze supunere egala in fata legislatiilor nationale”, a spus Ampelonsky.
Daca cele 3 companii nu urmaresc cu mai mult interes cererile de date ale guvernului rus, „va trebui sa aplicam sanctiuni”, a mai adaugat acesta.