Sari direct la conținut

Rusia anunță că a convenit cu China să se coordoneze cu privire la Coreea de Nord / Cele două țări au refuzat la ONU înăsprirea sancţiunilor

HotNews.ro
China și Rusia rămân apropiate, Foto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia
China și Rusia rămân apropiate, Foto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia și China au convenit să se coordoneze îndeaproape cu privire la situația din Peninsula Coreeană, după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală, relatează Reuters.

Într-un comunicat difuzat vineri de Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenția de presă RIA, se precizează că „au fost exprimate îngrijorări cu privire la ultimele evoluții din subregiune” la întâlnirea dintre ministrul adjunct de externe rus Igor Morgulov și reprezentantul Chinei pentru Peninsula Coreeană, Liu Xiaoming.

Potrivit MAE rus, discuțiile între cei doi oficiali au accentuat totodată „necesitatea intensificării eforturilor pentru găsirea unor soluții politice și diplomatice echitabile la problemele Asiei de nord-est” și „s-a convenit menținerea unei coordonări strânse între Rusia și China” pe această temă, conform RIA.

China şi Rusia au refuzat la ONU înăsprirea sancţiunilor

Indignarea internaţională provocată de tirul unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord s-a lovit de refuzul Chinei şi al Rusiei, la Națiunile Unite, de a întări sancţiunile împotriva Phenianului, relatează sâmbătă AFP.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate „provocările din ce în ce mai periculoase” ale Coreei de Nord şi a anunţat că Statele Unite vor prezenta o rezoluţie de „întărire a regimului de sancţiuni” adoptat după un precedent tir nord-coreean al unei ICBM, în 2017.

Dar Beijingul şi Moscova au exclus orice înăsprire. Ambasadorul chinez Zhang Jun a pledat chiar pentru o „relaxare a sancţiunilor la momentul oportun”, în timp ce diplomata rusă Anna Evstigneeva a spus că se teme că întărirea sancţiunilor „va ameninţa cetăţenii nord-coreeni cu probleme social-economice şi umanitare inacceptabile”.

Racheta, trasă joi, a zburat mai sus şi mai departe decât precedentele ICBM testate de Phenian.

Numit Hwasong-17, este capabilă să lovească orice parte a teritoriului american şi a aterizat în zona maritimă economică exclusivă a Japoniei.

Citește și:

Pe aceeași temă:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro