Sari direct la conținut

Rusia avertizează Armenia că aprofundarea cooperării militare cu NATO îi va afecta suveranitatea

HotNews.ro
Serghei Lavrov la Consiliul de Securitate al ONU, Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia
Serghei Lavrov la Consiliul de Securitate al ONU, Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Armenia trebuie să înţeleagă că aprofundarea cooperării cu NATO îi afectează suveranitatea, într-un interviu publicat joi de agenţia rusă de stat TASS, preluată de EFE și Agerpres.

„Am încredere că la Erevan sunt conştienţi că aprofundarea interacţiunii cu Alianţa (Atlantică) duce la pierderea suveranităţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, a avertizat şeful diplomaţiei ruse. El a amintit că în acest an Armenia a participat la zeci de activităţi ale NATO, a continuat să îşi modernizeze forţele armate conform standardelor Alianţei şi armata sa se pregăteşte în mai multe ţări din blocul nord-atlantic.

„Acest lucru nu poate să nu ne îngrijoreze. Le-am spus în repetate rânduri colegilor armeni că adevăratul obiectiv al NATO este să-şi consolideze poziţiile în regiune şi să creeze condiţii pentru manipulare conform formulei ‘dezbină şi stăpâneşte’”, a adăugat Lavrov.

Ministrul rus a subliniat că Armenia se confruntă în prezent cu o serie întreagă de provocări pe care nu le va putea rezolva cu ajutorul Occidentului.

„Spre deosebire de Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană nu caută să aducă pacea în republică (Armenia) sau în Caucazul de Sud în general”, a susţinut el.

Șeful diplomației ruse spune că militarii Moscovei „garantează pacea” în Caucaz

Potrivit lui Lavrov, obiectivul Occidentului este „de a crea un nou focar de tensiune după cele din Balcani, Orientul Mijlociu şi Ucraina”. Ministrul de externe rus a subliniat că Moscova consideră „dăunătoare” raţionamentele din Armenia cu privire la oportunitatea menţinerii celei de-a 102-a baze militare ruse pe teritoriul republicii.

„Acordul privind amplasarea sa acolo a fost semnat la 16 martie 1995 şi a avut la bază în principal interesele naţionale şi obiectivul comun al statelor noastre de a consolida stabilitatea în Caucazul de Sud”, a amintit el.

Militarii ruşi, a subliniat Lavrov, „sunt un element cheie pentru garantarea păcii în această regiune”. Lavrov a exprimat convingerea Moscovei că „dificultăţile” din relaţiile ruso-armene sunt „de natură tranzitorie” şi că „vor fi depăşite dacă există voinţă politică”.

Relațiile dintre Rusia și Armenia au suferit o deteriorare fără precedent după ce anul trecut Moscova a ignorat solicitarea oficială a Erevanului de sprijin, inclusiv de natură militară, în fața agresiunii azere.

Guvernul de la Erevan formulase solicitarea de ajutor în virtutea faptului că Armenia este o membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia și din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Tadjikistan și Kîrgîzstan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro